Pestele platy

Pestele platy

Pestele platy

(Xiphophorus maculatus)

Origine

Pestele platy (Xiphophorus maculatus) a fost descris pentru prima data de catre Gunther in 1866 sub numele de Platypoecilus maculatus.

Speciile de platy sunt ovovivipare. Repartitia lor este limitata si nu se gasesc decit in Mexic si in Belize, dar au fost adusi si in Insulele Antile pentru a combate tintarii.

Femelele ating dimensiunile de cca. 7 cm, in timp ce masculii sunt mai micuti si nu depasesc 5 cm. In comert se gaseste o multitudine de forme si culori ale acestui peste, care au fost selectionate de-a lungul anilor.

Hrana Platy

Platy este un peste omnivor, care are nevoie de o alimentatie diversificata: larve de tintari, grindal, artemia, tubifex, mazare fiarta si decojita, fulgi, granule, spirulina.

De remarcat este faptul ca platy este un mincator de alge foarte eficient. De altfel, algele sunt esentiale pentru sanatatea sa.

Aspect Platy

Corpul este relativ alungit cu spatele si abdomenul la felXiphophorus maculata, platy de alungite, dar pot aparea si forme cu spatele mai inalt si corpul mai bondoc. Dorsala are 9-10 radii, fiind relativ mica, dar au aparut si forme „voal” cu dorsala mult prelungita. Lungimea la care ajunge este de 4 cm pentru mascul si 6 cm pentru femela.

Chiar si in natura apar foarte multe forme coloristice, iar in acvaristica, in urma selectiei au aparut si mai multe. La forma de baza, ceafa si zona spatelui sunt oliv inchis, pe flancuri este albastrui, cu dungi transversale inchise la culoare, dar destul de estompate, zona de sub opercule si abdomenul sunt albe, cu aripioare incolore.

Pe radacina cozii pot apare pete negre de diferite modele, maro rosii, albastre. Ca varietati coloristice au aparut: platy auriu, rosu, wagteil = corpul rosu cu aripioarele si coada neagra, precum si tuxeto = au solzii negri si luciosi pe un fond rosu sau verde.

In S.U.A. Gordon a obtinut o varietate „inima sangeranda” care are beregata sau zona pectorala de un rosu sangeriu, iar restul corpului este alb. Temperatura optima este de 20-25 grade C. Nasc pui vii, pana la 100 de bucati in functie de marimile femelei (mai ales dimineata devreme).

Caracteristici Platy

Este un peste gregar (este bine sa fie tinut in grupuri), foarte linistit, chiar sperios. Exceptie – in prezenta alevinilor pe care nu ezita sa-i devoreze. Asocierea se va face cu pesti calmi, care prefera o apa neutra sau alcalina (pH 7.0 – 8) cum ar fi guppy sau xipho.

A se evita asocierea acestora cu pesti mai agresivi, ca Barbus tetrazona. Proportia trebuie sa fie un mascul la trei femele pentru a se evita conflictele intre masculi si pentru a nu obosi femelele, platy fiind un peste foarte activ din punct de vedere sexual.

Cele mai citite articole

Intretinerea acestui peste nu ridica probleme deosebite. Platy se simte bine intr-un acvariu comunitar, cu un volum de 100l. Bazinul trebuie sa fie bine plantat, si sa aiba si plante de suprafata si ascunzatori. Plantele specifice biotopului sau natural sunt Cabomba, Egeria, Myriophillum, care necesita o iluminare puternica – 1 watt pentru 2l de apa.

Se poate opta si Ceratopteris, care are avantajul de a putea fi plantata in substrat sau poate fi lasata sa pluteasaca la suprafata apei sau pentru Vallisneria Americana. Aceasta din urma va fi aleasa doar pentru bazinele mari, datorita dimensiunilor sale care depasesc 1 m lungime in mediul natural. Pentru cei care nu dispun de lumina suficienta, se pot alege Cryptocorynele.

Tufele de muschi de Java (Vesicularia dubyana) sau riccia sunt ideale pentru alevinii nascuti in acvariile comunitare. Decorul poate fi completat cu sisturi inchise la culoare, care vor contrasta cu verdele plantelor si cu culorile pestilor.

Filtrarea nu trebuie sa fie puternica, deoarece platy iubeste apele calme, cu un curent usor de apa – de doua ori volumul bazinului este suficient. Aceasta specie necesita o apa dura, cu un pH ridicat, dar se poate acomoda si in ape usor acide.

Singura cerinta a acestor pesti este o apa curata, iar schimburile vor fi frecvente deoarece acest peste dovedeste o sensibilitate crescuta fata de acumularile organice. Cind apa este de proasta calitate, poate suferi din cauza infectiilor bacteriene.

Platy iubesc caldura, temperatura apei va fi de 24-28 grade. Principala problema care poate aparea in faza aclimatizarii este sensibilitatea la gris – boala punctelor albe. De aceea este recomandata o perioada de carantina pentru orice peste nou cumparat, deoarece grisul poate produce pagube importante daca nu este depistata la timp.

Specii:

Blue platy
Orange platy
Black Parrot platy
Variatus platy
Pineapple platy
Hi-fin platy
Blue Coral platy
Red platy
Dalmation platy

Reproducere Platy

Platy sunt pesti ovovivipari. Reproducerea acestora este usoara. Femelele nu au grija de pui, iar intr-un spatiu restins asa cum este acvariul, in absenta unor masuri de precautie speciale, marea majoritate a alevinilor, daca nu chiar majoritatea acestora, vor fi devorati de catre parintii adulti.

Femela gestanta prezinta abdomenul bombat si o pata intunecata la culoare sub abdomen. La finalul perioadei de gestatie, puii sunt vizibili in interiorul mamei (pete minuscule care corespund ochilor). Perioada de gestatie este de 30 de zile. Femelele au capacitatea de a stoca sperma pina la o perioada de un an si continua sa fie fertile in acest timp, chiar si absenta unui mascul.

Este mai bine ca femela sa se separe intr-un acvariu mai mic (60l), cu un decor sumar, muschi de Java si cu plante de suprafata ce vor oferi protectie alevinilor. Se pot folosi si nascatori din comert. Dupa nastere, femela va fi scoasa. Data nasterii nu poate fi cunoscuta cu exactitate, deoarece multe varietati de platy au culori foarte inchise, iar pata de gestatie nu poate fi observata.

Cu toate acestea, intervalul dintre doua nasteri este de cca. o luna. In momentul in care observam ca abdomenul incepe sa se rotunjeasca, e bine ca femela sa fie izolata. Odata separata, aceasta se va obisnui treptat cu noul mediu. Pentru a o ajuta, trebuie hranita 1-2 ori pe zi cu o hrana mai bogata decit de obicei.

Femela adulta de platy naste in jur de 40 pana la 100 de pui. Numarul acesta este in functie de talia si de virsta mamei, dar nu este un peste foarte prolific. Masculii ating maturitatea la virsta de 4 luni, cind trebuie separati de surorile lor pentru a se evita inmultirea precoce.

Cresterea puilor este relative lenta. Se recomanda o hrana bogata in proteine – nauplii de artemia si/sau hrana pentru alevini din comert. Alevinii se vor hrani cite putin de mai multe ori pe zi si vor fi crescuti intr-un bazin mai mic, in care se vor masura in permanenta nivelul nitritilor si al amoniacului.

Poze Platy

Cele mai citite articole