1300x300

Pestele paradis

pestele-paradis-albino-hh-dungat
  • Habitat: Asia de Sud-Est
  • Temperatura: 18 – 28 gr.C
  • Marime:  8 – 12 cm
  • Acvariu:  100 Litri
  • Ph: 6 – 8
  • Duritate:  5-30 dGH
  • Temperament: energic, inteligent, curios
  • Durata de viata:  6 – 8 ani

Origine

Pestele paradis (Macropodus opercularis) este un peste foarte popular printre acvaristi alaturi de carasii aurii.

A fost una dintre primele specii de pesti importata in Europa la inceputul secolului 19. Acesta a fost importat in Franta in anul 1869.

Poate fi intalnit in Asia in apele aferente tarilor China, Vietnam, Taiwan, Korea si Cambogia.

Mai este intalnit sub denumirile paradise gourami sau paradise fish.

1000x250

Populatia de pesti paradis din mediul natural este in scadere datorita poluarii raurilor in care vietuiesc.

Hrana Peste paradis

Accepta diverse tipuri de hrana. Poate fi hranit cu viermi, larve, insecte, etc.

Fiind un peste activ se recomanda hrana bogat in proteine.

Aspect Peste paradis

Peste paradis este un peste de marime medie cu lungimea de aproximativ 10 cm. Au mai multe nuante de culori, dar predomina doua culori: rosu si albastru.

Aceasta specie de pesti contine organul-labirint care ii permite sa respire atat aerul din apa cat si aer atmosferic cand iese la suprafata apei.

Coada este in forma de V, dar varfurile sunt rotunjite.

Dimorfismul sexual nu este foarte evident. Femelele sunt mai mari decat masculii cu 2-3 cm. Acestia din urma au culorii mai vii.

Comportament Peste paradis

Cele mai citite articole

Este un peste usor de ingrijit si reprodus care poate fi ingrijit si de persoanele care sunt la inceput.

Prefera apele lipsite de curenti, apele statatoare precum mlastinile, orezariile, iazurile si alte ape linistite.

Este un peste care are energie si ii place sa inoate in toata apa care i se pune la dispozitie. Este curios la miscarile din jur si pare ca nu se plictiseste niciodata.

Trebuie tinut cont de caracterul agresiv daca va fi pus in acvariu cu alte specii de pesti. Masculii tind sa fie agresivi cu alti masculi din aceeasi specie daca nu au destul spatiu.  Tolereaza putin sau deloc alte specii de pesti. Nu se recomanda sa adaugati alte specii de pesti in acvariu decat daca acesta este destul de mare incat sa aiba toti loc.

Atentie ! Acesti pesti sunt agresivi si teritoriali, la fel ca Beta Splendens. Au nevoie de un acvariu mare pentru a se tolera si a nu fi agresivi inclusiv cu propria specie. Daca doriti sa cresteti acasa pesti paradis se recomanda un mascul si o femela intr-un acvariu de cel putin 150 – 200 de litri.

Unul din motivele pentru care este adorat si preferat de multi, in afara de coloritul sau frumos, este ca tolereaza o plaja mare de temperaturi. In sezonul cald poate fi tinut afara in lacuri si iazuri.

Fata de alti pesti nu are nevoie necesar de substrat sau iluminat. In schimb apa trebuie sa fie filtrata bine, dar fara a produce curenti mari.

Reproducere Peste paradis

Nefiind un peste pretentios este usor de inmultit in captivitate. Pentru reproducere se recomanda o maternitate pentru perechea in cauza. Fiind carnivori dupa depunerea icrelor este bine sa scoateti pestii din acvariu.

In timpul actului de depunere a oualelor cei doi (masculul si femela) inoata unul langa celalalt si in momentul cand icrele sunt depuse acestea sunt imediat fertilizate.

Daca femela are multe oua de depus aceasta poate obosi si uneori ia o pauza. Dupa procesul de depunere aceasta este indepartata de mascul, moment in care perechea se poate scoate din acvariu sau izola pentru a preveni consumarea oualelor sau in scurt timp a puilor.

Ouale eclozeaza dupa cateva zile. In general 2-3 zile sunt de ajuns pentru a ecloza toate oualele. O femela poate depune pana la 500 de icre.

Puii trebuiesc tinuti intr-un loc separat de restul pestilor. Acesti a pot fi hraniti cu hrana lichida sau cu hrana uscata foarte bine maruntita. Ei vor fi capabili sa inoate imediat dupa nastere si vor avea tendinta naturala sa ocupe tot spatiul disponbibil si sa se hraneasca.

Pestele paradis traieste in general 5-6 ani in captivitate, dar daca este hranit si ingrijit corespunzator poate ajunge la varsta de 8 ani.

Poze Peste paradis

Cele mai citite articole