Pestele papagal

peste-papagal-aprins-in-captivitate

Origine

Pestele papagal face parte din ordinul Perciformes, familia Scaridae. Poate fi intalnit in apele tropicale din toata lumea.

Din familia Scaridae fac parte in jur de 80 de specii care traiesc in recifele de corali de la tropice.

Numele provine de la gura caracteristica asemanatoare cu ciocul de papagal.

Hrana peste papagal

Pestele papagal se hraneste cu corali. Rup bucati de coral, iar dupa ce extrag hrana elimina resturile sub forma de nisip fin. Hrana lor consta in diverse microrganisme vii care se gasesc in substrat.

Hranindu-se el indeplineste un rol esential pentru apele in care traieste. Acesta se hraneste cu algele si plantele care sunt daunatoare pentru corali.

Daca nu ar fi el si alte animale acvatice care se hranesc cu alge in scurt timp zona ar fi sufocata de ierburi si alge daunatoare si coralii ar disparea.

In zonele unde nu sunt pescuiti excesiv pot fi admirati de trecatori.

Aspect peste papagal

Majoritatea speciilor au lungimea de 30-50 de cm, dar sunt si specii care depasesc lungimea de 1 metru. Cea mai mica specie este (Cryptotomus roseus), ea are lungimea de 13cm.

Pestele papagal este cunoscut in primul rand dupa maxilarele puternice in forma de cioc si dintii puternici.

Sunt considerati cei mai frumosi pesti din recif. Atat masculii cat si femelele au o serie de culori aprinse (polychromatism) care se schimba o data cu inaintarea in varsta.

Subspecii:

  • The bicolor parrotfish (Cetoscarus bicolor)
  • The strong beak of Bolbometopon muricatum

Comportament peste papagal

Mesteca atat de multi corali incat in unele zone produc mai mult nisip decat procesele naturale. Se estimeaza ca un peste „produce” 100 de kg de nisip pe an, adica 250 – 300 de grame pe zi.

Unele specii de peste papagal pot trai chiar si 20 de ani fara sa li se uzeze dintii. Este considerat un salvator al coralilor pentru ca datorita lui coralii sunt curati.

Pradatorii observa cu usurinta pestii papagal dupa aspectul lor viu-colorat. Noaptea pentru a se feri de pradatori se invelesc intr-un mucus transparent care ii protejeaza oarecum degajand un miros urat.

In general toate animalele care sunt viu colorate sunt protejate de diverse substante care le apara de pradatori. Dezavantajul ca sunt vazute usor se compenseaza cu gustul mai putin placut.

Reproducere peste papagal

Pestele papagal are cel mai complex sistem de reproducere dintre toti pestii.

Pana ajung adulti pestii papagal trec prin trei faze distincte de culori. Puii pana la maturitatea sexuala au o culoare.  Tinerii care ating maturitatea sexuala intra in faza initiala si au o alta culoare. Ultima faza, numita faza terminala in care adultii au a treia culoare.

Cele mai multe specii se reproduc vara.

Dupa eclozare puii sunt pe cont propriu.

Poze peste papagal

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii