Odonus Niger

Peste acvariu Odonus Niger albastru

Origine

Odonus Niger, cunoscut si sub numele de Red-toothed triggerfish, face parte din familia Balistidae, Ordinul Tetradontiformes. Pot fi intalniti in Marea Rosie, Africa de Sud, Nordul Japoniei sau Australia.
Populeaza apele cu recif unde pot fi observati in grupuri hranindu-se cu plancton adus de curenti. Se scufunda pana la adancimi de 50 de metri.

Numele de triggerfish este dat de tepii dorsali pe care ii foloseste sa se imobilizeze in anumite locuri. Denumirea in engleza Red Tooth Triggerfish este datorata culorii dintilor din fata de culoare rosiatica.
La noi poate fi intalnit sub denumirile: Triggerfish rosu-dintat sau Niger tragaci.

A fost descris pentru prima data de Ruppell in anul 1937.

Hrana Odonus Niger

Odonus Niger poate fi hranit cu alge, moluste, viermi, crabi, etc. Hrana poate fi suplimentata cu ierburi marine uscate sau spirulina.

Este un peste carnivor care consuma si hrana vie sau mancare pe baza de carne sau fulgi. O dieta buna contine mancare pe baza de carne cu crevete maruntit, scoici, krill si peste.

Se recomanda hranirea de 2-3 pe zi.

Aspect Odonus Niger

Odonus Niger are lungimea de 30 – 50cm. Pestii in general cresc in functie de marimea acvariului, un creste nu se va dezvolta normal intr-un acvariu mic. Dimorfismul sexual nu este evident.
Inotatoarele pectorale sunt mici asa ca este nevoit sa inoate cu aripioarele anale si zona dorsala.

Este un peste care a devenit popular datorita formei su culorii corpului. Culoarea sa variaza de la albastru deschis la albastru inchis si violet.

Apa terbuie sa aiba un ph de 8,2 – 8,4, duritatea 8 – 12, iar temperatura 22 – 26 de grade. La inceput este recomandat un acvariu minim de 350 de litri, iar la maturitate un acvariu de minim 1000 de litri.

Caracteristici Odonus Niger

Odonus Niger este un peste pe cat de frumos pe atat de agresiv. Isi protejeaza teritoriul si poate musca cand este hranit. Se recomanda introducerea in acvarii cu pesti de dimensiuni si caractere apropiate.

Este un peste inteligent si curios. Este recomandat ca acvariul in care este tinut sa fie mare, compartimentat si cu locuri de ascuns. Este cunoscut ca cea mai pasnica specie de Triggerfish.

Odonus Niger este un peste de acvariu popular preferat de acvaristi pentru ca este linistit si frumos.

Reproducere Odonus Niger

Odonus Niger este un peste rezistent la boli. Inmultirea se face prin depunere de icre. Se pot reproduce si in captivitate daca acvariul este mare si cuibul este sapat adanc in nisip.

Speranta de viata este de 10-20 de ani in libertate si 10 ani sau mai mult in captivitate, in functie de conditiile pe care le are.

Poze Odonus Niger

Peste acvariu Odonus Niger albastru

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii