Molly

Peste acvariu Molly

(Poecilia sphenops)

Origine

Aceasta specie este recunoscuta in general sub numele de molly si a fost descoperita de catre Valenciennes in Cuvier si Valenciennes in anul 1846.

Molly face parte din ordinal Cyprinodontiformes, subordinul Cyprinodontoidei, familia Poeciliidae, subfamilia Poeciliinae, genul Poecilia si in final specia Poecilia sphenops, fiind intalnita pe cursurile de apa ale raurilor de pe coastele Mexicului pana in Columbia, avand o rata de viata de 3-4 ani.

Poate traii in ape dulci, salmastre sau chiar sarate, dar prefera cele salmastre si sarate, avand o predispozitie mai ridicata in apele dulci la mai multe boli, de aceea in apa dulce din acvariu se recomanda a se adauga sare neiodata aproximativ o lingura la 10l de apa ajungandu-se chiar la o concentratie de o lingura de sare neiodata la 4 l de apa dulce.

Hrana Molly

Iubeste mancare vegetala, desi este omnivor si manaca cu palcere si hrana de natura animala.

Aveti in vedere ca acvariul sa aiba multe plante vii si sa oferiti pestilor vegetale in meniul zilnic.

Nu hraniti pestii in exces. Este de preferta sa-i hraniti mai putin si sa-i lasati sa-si caute mancare in acvariu decat sa-i hraniti in axces.

Aspect Molly

In orice acvariu aduc un plus de farmec prin aspectul lor negru, intunecat, moale, cu aparenta de catifea. Ei sunt potriviti pentru copii deoarece se pot juca urmarind degetul tras pe peretele acvariului.

Cele mai citite articole

Deseori un grup intreg pot urma astfel degetul proprietarului, oferindu-i distractie. Masculul are corpul mai suplu si alungit, femela are corpul mai rotund. Masculul are aripioara anala transformata in gonopodiu.

Pe langa pestele Molly negru mai exista Molly argintiu, Molly balon si Molly dalmatian. Ajunge la o dimensiune maxima cuprinsa intre 8-12 cm in captivitate.

Caracteristici Molly

Apa acvariului nu trebnuie sa scada niciodata sub 24 de grade C. Temperatura de 25-26 de grade este ideala pentru pestele Molly. La temperaturi mai mici Molly se va imbolnavi.

Pentru a preveni infectarea pielii pestilor este bine ca apa din acvariu sa fie mai dura decat mai moale. Daca nu aveti plante in acvariu asternutul acvariului este bine sa fie din coral pisat.

Aveti grija ca acvariul sa fie curat, fie pentru ca faceti curatenie des, fie pentru ca folositi pesti sanitari, altfel apa din acvariu va deveni acisa din cauza intrarii in putrefactie a mizeriei de pe fund.

Specii/tipuri de molly

white potbelly molly hibrid
black mottled hi-fin lyretail mollie
black molly
green lyretail molly
golden lyretail molly
gold latipinna molly
green sailfin molly
dalmation molly
golden lyretail molly
white sailfin molly
black balloon molly
red mottled molly
yellow sailfin molly
silver sailfin molly

Reproducere Molly

Reproducerea este usoara si de accea este unul dintre pestii recomandati incepatorilor in ale acvaristicii, asta bineinteles daca aveti cel putin o pereche fertila, iar raportul ideal dintre masculi si female este: unii zic 1m/3f ,altii 1m/2f, datorita stresului pe care il provoaca masculul (femelei) care este tot timpul dornic de a se imperechea initializand actul sexul si fugareind femela prin tot acvariul.

O caracteristica intalnita si la femela de platy este capacitatea femelei de a stoca sperma intr-o cuta adanca a cailor uterine reusind astfel de la o singura fertilizare sa poata sa nasca de 4-7 ori. Perioada de gestatie este de 4-6 saptamani, iar in cazul femelelor stresate sarcina se poate absoarbe sau sa nasca puii morti.

Puietul la nastere e complet dezvoltat, reusind sa inoate, sa se fereasca de pradatori si sa se hraneasca din primele secunde de viata.

Poze Molly

Cele mai citite articole