Gurami

Peste Gurami

Gurami

(Osphronemidae)

Origine

Piticul gurami (Colisa lalia, Familia Osphronemidae, genul Colisa) provine din apele de pe coastele Bangladesh-ului. Denumirea de „Gurami pitic” vine de la faptul ca acesta creste doar pana la 5 centimetri.

Este un peste de acvariu foarte iubit, pentru ca este pasnic si se intelege bine cu ceilalti pesti. Culoarea de baza a masculului difera de cea a femelei, ajutand la distingerea lor.

Hrana Gurami

In locul sau de origine, pestele Gurami Pitic traieste in apele lente si statatoare, unde se hraneste cu larve si insecte mici. Este un peste rapitor, dar practic omnivor.

Puteti sa il hraniti cu tubifex si cu Artemia Balina (crustaceu de apa sarata si hipersarata). La cumpararea acvariului sa luati in considerare ca ii place vegetatia bogata si apa luminoasa.

Aspect Gurami

Culoarea de baza a masculului este albastru cu dungi transversale rosii, in timpul depunerii icrelor sunt foarte intensive.

Femela nu are dungi rosii. In afara de acest lucru, si aripioarele dorsale sunt diferite: la femela sunt rotunjite, iar la mascul ascutite.

Caracteristici Gurami

Cele mai citite articole

In acvariu puteti sa puneti radacini si plante plutitoare. Apa trebuie sa aiba PH neutru (6,5-7,2), temperatura 24-26grC (la temperaturi sub 24grC culoarea pestelui gurami se spalaceste si isi pierde minunatul univers cromatic).

Pestele gurami nu are nevoie de un acvariu mare, dar nici sa nu il stresati intr-unul prea mic. Pentru doi pesti aveti nevoie de cel putin un acvariu de 60 de litri pentru a-i face fericiti.

Daca puneti mai multi masculi intr-un acvariu, acestia se vor alerga in timpul depunerii icrelor. In principal, este un peste foarte pasnic, se intelege cu pestele betta, molli, xipho si cu pestele neon.

Tipuri/Specii de Gurami

Flame dwarf Gourami – colisa lalia
Dwarf Gourami – colisa lalia
Red neon Dwarf Gourami – colisa lalia
Three spot Gourami – Trichopodus trichopterus
Pearl Gourami – trichoqaster leeri
Powderblue Dwarf Gourami – colisa lalia
Honey dwarf Gourami – colisa sota
Samurai Gourami –
Opaline Dwarf Gourami – colisa lalia
Chocolate Gourami – Sphaerichthys osphromenoides
Gourami – trichopsis vittata
Sparkling Gourami – trichopsis pumila
Moonlight Gourami – trichogaster microlepsis
Golden dwarf Gourami – colisa lalia
The kissing Gourami – Helostoma temmincki
Giant Gourami – Osphronemus goramy

Reproducere Gurami

In timpul depunerii icrelor, perechea matura e bine sa fie pusa intr-un alt acvariu, de preferabil unul cu o vegetatie mai bogata.

Temperatura apei trebuie sa fie intre 27-28grC. Masculul construieste un cuib de spuma dintr-o bula de aer si plantele inotatoare aflate in acvariu.

Cuibul este relativ stabil, durabil. Femela depune aprox. 500 de icre, care ies in 24 de ore si inoata in 3 zile.

Puii sunt foarte mici, se hranesc cu paramecii si crustacei de apa sarata.

Poze Gurami

Cele mai citite articole