Origine
Guppy, originar din America de Sud, este un peste foarte pasnic si dragalas, care nu necesita bazine foarte mari si nu este o specie pretentioasa in ceea ce priveste calitatea apei.
Sunt cei mai fericiti in acvariile populate, dar un acvariu populat numai cu guppy poate fi o decizie inteleapta. Habitatul natural al guppy-lor este reprezentat de America de Sud, Venezuela, Barbados, Trinidad, Tobago, Antigua si Barbuda, nordul Braziliei si Guyana.
Guppy este un peste preferat de foarte multi acvaristi si, in special, de cei incepatori, datorita usurintei cu care acesta se poate intretine.
Guppy sunt o specie de pesti extrem de rezistenta, putand sa supravietuiasca in conditii in care alti pesti ar putea pieri. Guppy sunt, de asemenea, o excelenta alegere pentru popularea unui nou acvariu.
Hrana Guppy
Guppy pot fi hraniti atat cu hrana vie, cat si cu cea uscata, fiind omnivori si hranindu-se cu o varietate de alimente (fulgi, laptuci, spanac, pureci de balta). Purecii de balta pot fi oferiti guppy-lor de preferat vii, deoarece cei sub forma uscata produc tulburarea apei si creaza guppy-lor un disconfort.
Sunt innebuniti si dupa viermii tubifex vii sau deshidratati. Pentru a va usura activitatea in ceea ce priveste intretinerea guppy-lor, va sfatuim sa va hraniti pestisorii cu fulgii special formulati pentru guppy pe care ii gasiti cu usurinta in magazinele specializate si in pet-shopuri.
Cantitatea de hrana pe care le-o administrati trebuie sa fie consumata de acestia in decursul a cateva minute. Au stomace de capacitate mica si pot consuma doar cantitati mici de hrana la un tain. Hraniti-i cu cantitati mici, de circa 2-3 ori pe zi.
Hranirea in exces antreneaza indoparea pestilor, cu consecinte grave asupra sanatatii lor, risipirea hranei si denaturarea calitatii apei din acvariu.
Aspect Guppy
Guppy sunt una dintre cele mai populare specii de pesti de apa dulce din intreaga lume. Sunt pesti alerti, vioi, mereu in cautarea hranei, pendulandu-se de la un cap la altul al acvariului. Guppy nu sunt agresivi, ci din contra sunt foarte prietenosi.
Masculul este intotdeauna mai viu colorat (similar curcubeului), in timp ce femela are un colorit mai sters, gri lipsit de luciu.
Exista diferite varietati care se disting prin diversitatea culorilor si a modelelor coloritului, precum si prin aspectul inotatoarei codale (in forma de evantai, de ac, de spada, de val, de steag, de lopata sau rotunda). Masculul de guppy ajunge la o lungime de 3-3,5 cm, in timp ce femela, mult mai mare, poate atinge o lungime de 5-6 cm.
Caracteristici Guppy
Cele mai citite articole
Acvariu trebuie sa fie spatios, bogat in plante, dupa care pestii sa se poata ascunde sau pe care femelele sa depuna puii, dar sa ofere suficient spatiu pentru inot.
Nu este indicat ca in acvariu sa puneti melci cu orificiu adanc si ingust, intrucat ei pot avea tentatia de a se ascunde in acestia ramand blocati. Au tendinta de a inota in treimea superioara si mijlocie a acvariului.
Daca ati ales sa va populati acvariul cu guppy, trebuie sa stiti ca acestia o duc cel mai bine in grupuri de minim 3 exemplare. Intrucat masculii vor alerga intotdeauna femelele epuizandu-le, este cel mai bine ca grupul de guppy creat sa fie format din mai multe femele, astfel incat masculii sa nu epuizeze singura femela.
Acvariul poate sa aiba circa 50 litri Temperatura apei: 20-28 grade C. Prefera apa dura, dar pot supravietui si in cea neutra sau in cea dedurizata.
Substratul acvariului este reprezentat din nisip spalat si eventual sterilizat inainte, in care se pot implanta fire de Myriophyllum sau Fontinalis. Apa din acvariu nu trebuie sa fie neaparat filtrata, dar trebuie schimbata din cand in cand, nu prea des. De asemenea, acvariu va fi dotat cu un termostat cu termometru pentru a monitoriza temperatura apei si a o mentine in anumite limite constante.
Reproducere Guppy
Ating maturitatea sexuala si sunt apti pentru a se imperechea in jurul varstei de 3 luni. Este o specie extrem de prolifica.
Este o specie vivipara (nascand pui vii), care, dupa o gestatie de 4-5 saptamani, in conditii optime de intretinere, poate da nastere la 20-100 de alevini (in medie 30-60), cu crestere foarte rapida. In timpul gestatiei, femela este de preferat sa fie hranita cu hrana vie pentru a da nastere unei generatii viu colorate.
La femela care urmeaza sa nasca se constata marirea in volum a abdomenului si aparitia unei pete negre in regiunea inotatoarelor ventrale. Este de preferat ca femela care este gestanta si se apropie de fatare sa fie mutata intr-un acvariu separat, intrucat adultii au tendinta de a manca puii nou-nascuti.
Dupa fatare, puii pot fi lasati singuri in acvariul respectiv, deoarece femela nu-si ingrijeste puii cum fac alte animalute. Dupa cateva zile puii pot fi introdusi in acvariu cu adulti, fiind capabili sa se hraneasca singuri si sa se apere. Femelele pot stoca sperma, astfel ca o imperechere poate conduce la aparitia a 4-8 randuri de alevini. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de supergestatie.
Temperatura apei in perioada de reproductie trebuie sa fie in jur de 24-25 grade C.
Specii compatibile : Molly, Xifo, Zebre, Neoni, etc. Speciile mai mari de pesti cu care guppy ar putea sa coabiteze ii pot ataca si le mananca puii. Daca nu va doriti ca guppy dumneavoastra sa devina hrana altor pesti, atunci nu-i amestecati cu ciclidele.
Pesti Beta pot ataca guppy datorita coloritului lor asemanator si aripioarelor lungi. Important de stiut este ca pestii care vor coabita in acelasi acvariu trebuie sa tolereze aceleasi conditii de crestere.