Dracul de mare

Dracul de mare

Origine

Dracul de mare (trachinus draco), este numit si dragonul de mare, pestele dragon sau vipera de mare.

Este un peste din familia Trachinidae care traieste pe fundul nisipos al marii, pana la adancimea de 150 m, dar si in apropierea tarmului.

Dragonul de mare poate ajunge si in zonele de mica adancime din zona litorala atunci cand este in cautare de hrana. Poate fi intalnit in Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Azov, precum si in apele tarmurilor europene ale Oceanului Atlantic.

in anul 2010, numai in luna iulie, nu mai putin de 44 de persoane au fost intepate de dragonul de mare pe litoralul romanesc.

Hrana Drac de mare

Se hraneste cu viermi, crustacee, pui de peste, si, mai cu seama, cu pui de calcan.

Pentru a-si atrage prada, dracul de mare foloseste o „undita de pescuit” sub forma unui spin mobil, prevazut cu un bulb luminiscent in capat.

Daca se apropie vreo vietatate sa cerceteze „momeala”, spinul sare in sus, falcile animalului se casca brusc, iar prada este inghitita.

La alte specii, precum la dracul de mare de adancime, bulbul luminos atarna din cerul gurii, iar pestisorii mici, atrasi de lumina sunt prinsi in gura dechisa a acestuia.

Caracteristici Drac de mare

Are corpul de sase ori mai lung decat inalt, spatele aproape drept si abdomenul rotunjit. Pestele, foarte inestetic, are corpul acoperit de tepi pe partea dorsala si in jurul urechilor, capul umflat, botul scurt, ochii bulbucati si mari.

Cele mai citite articole

Culoarea predominanta a corpului este cenusiu-rosiatica, cu umbre galbene si albastre pe laturi, iar burta este alba.

Prima inotatoare dorsala este formata din tepi veninosi. Muscatura lui este extrem de dureroasa si de periculoasa, veninul secretat de peste fiind foarte puternic; in functie de cantitatea de venin si de conformatia victimei, aceasta poate fi, in unele cazuri, fatala omului.

Traieste pe fundul nisipos al marii, bine camuflat. Nu are o lungime mai mare de 30-40 cm.

Tepii si glandele otavitoare functioneaza in felul urmator: Interactiunea dintre doi muschi atasati pe spatele pestelui se contracta la intalnirea unui pradator sau la atingerea omului, facand glandele sa secrete venin iar tepii sa iasa in evidenta. De asemenea, muscatura acestui peste este dureroasa.

Desi este un peste ce traieste in principal pe fundul marilor (pana la adancimi de 150 de metri), nevoia de hrana il va aduce si in apele de mici adancimi unde se poate intalni cu omul.

Veninul secretat de acest peste este toxic pentru om, insa nu mortal. Pe fondul unor alergii se poate ajunge la complicatii, chiar si la deces insa exista tratament eficient care contracareaza efectele veninului dracului de mare.

Cele mai populare locuri unde dracul de mare poate fi intalnit sunt: Marea Mediterana, Marea de Azov, estul Oceanulul Atlantic, apele din jurul insulelor Canare, Marea Britanie si Marea Neagra. Asadar, e un peste ce prefera clima temperata.

Reproducere Drac de mare

Specia denumita dracul de mare barbos are un ritual curios de imperechere si un mod surprinzator de viata. Masculul, aproximativ un sfert din lungimea pe care o au, de regula, femelele – se agata de partenera sa, urmand sa-si petreaca viata sub forma de parazit.

Dupa ce o localizeaza, detectandu-i mirosul, acesta isi infige falcile in carnea femelei, iar gura i se uneste cu pielea ei, in cele din urma sangele lor amestecandu-se.

Femela ii furnizeaza hrana, in timp ce masculul ii da ei sperma.

Poze Drac de mare

Stiati ca ..
  • Are un mod surprinzator de viata.
  • Veninul acestui peste este toxic pentru om.

Cele mai citite articole