Delfinul albastru

Peste Delfinul albastru

(Haplochromis moorii)

Origine

Delfinul albastru sau Blue Dophin cum este cunoscut acest peste, are denumirea stiintifica Cyrtocara moorii. Pana de curand a fost cunocut sub denumirea Haplochromis moorii. Face parte din familia Cichlidae, genul Cyrtocara.

Dintre speciile de pesti exotici ce pot impresiona prin prezenta lor in acvariile de acasa, de la birou sau folosite drept decor in spatii publice, delfinul albastru se numara printre cele mai fascinante si mai de efect.

Coloritul de un albastru viu, aproape fluorescent, forma si dimensiunile la care acestia ajung, contribuie pentru a putea fi definiti drept pestii ideali de acvariu.

Originari din Lacul Malawi si Lacul Malombe din Africa de Est, acestia nu sunt o specie pe cale de disparitie, fiind considerati de catre oamenii de stiinta chiar o specie fara probleme, in ciuda habitatului relativ mic. Membri ai familiei ciclidelor, acesti pesti se intalnesc in acvariile din toata lumea, Cyrtocara moorii avand preturi accesibile oricarui pasionat de acvaristica.

Delfinii albastrii prefera apele deschise, unde isi vor face cuiburi mari pentru reproducere. Acesti pesti prefera apele putin adanci, cu substrat nisipos.

Pot fi intalniti sub diferite denumiri atat la noi in tara cat si in literatura de specialitate: Deflin Albastru de Malawi, ciclida delfin albastru, delfinul albastru, Delfinul de Malawi sau simplu moorii.

Hrana Peste Delfinul albastru

Cyrtocara moorii sunt o specie de micro-pradatori a caror dieta ar trebui sa consiste in principal din creveti, rame tocate, dar si hrana uscata.

Atentie insa, a nu se hrani exclusiv cu hrana uscata deoarece specia are nevoie de diversitate in alimentatie.

Cele mai citite articole

In functie de fauna acvariului trebuiesc hraniti de cel putin 2-3 ori pe zi.

Caracteristici si descriere Peste Delfinul albastru

Acest peste este usor de identificat datorita formei sale masive si a nuantei de albastru dens. Are capul masiv si bombat in partea superioara din fata si alura unui bizon. Cresc destul de mari, ating 15-20 cm in lungime iar aripioarele sale sunt relativ lungi. Au fost vazute exemplare si la 25cm sau chiar mai mari. Marimea este unul criteriu de deosebire al sexului.

Masculii au tendinta sa fie putin mai mari decat femelele, in acelasi timp femelele sunt mai dense in trunchi decat masculii. Masculii vor avea aripioare mai lungi decat ale femelelor si vor prezenta o “cocoasa” pe frunte. Femelele vor avea rar aceasta umflatura pe frunte, iar aceasta va fi un semn distinctiv pentru pozitia dominanta. Masculii dominanti vor avea umflatura de pe frunte mult mai mare decat a celor subdominanti sau juvenili.

Se intalnesc in diverse nuante de albatru, de la turcoaz pana la albastru argintiu, iar trasatura distinctiva este excrescenta de pe frunte care apare atat la masculi, cat si la femele si se dezvolta odataa ce pestele inainteaza in varsta.

Pentru a fi tinuta in acvariu, aceasta specie are nevoie de un acvariu de minim 300 de litri. Acvariul are de asemenea nevoie de un substrat nisipos si trebuie sa fie aerisit, oferind destul spatiu pentru innontat. Se recomanda evitarea decorului din pietre, aceasta specie putand sa se raneasca in elementele de decor.

Temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 25 si 27 grade C, iar Ph-ul apei 8 pana la 8.5. Aceste diferente subtile sunt extrem de importante.

Reproducere Peste Delfinul albastru

Inmultirea acestui peste se face cel mai bine printr-un proces de ventilare.

Moorii tineri sunt foarte greu de deosebit din punct de vedere al sexului, de aceea in vederea imperecherii se recomanda achizitionarea a peste 10 pesti tineri care sunt lasati sa se dezvolte pana la maturitate.

Masculul pregateste spatiul pentru imperechere sapand in substrat si schimbandu-si culoarea intr-o nuanta mai intensa. Femelele interesate se apropie de spatiul pregatit de mascul, loc in care isi vor depune ouale pentru ca masculul sa le poata fertiliza.

Femelele poarta intre 20 si 90 de icre, cu o perioada de incubatie de pana la 3 saptamani.

Poze Peste Delfinul albastru

Cele mai citite articole