Zebra

peste Danio Zebra

Origine

Pestele zebra (Danio rerio) este un peste tropical care apartine familiei Cyprinidae, genul Cypriniformes. Este un peste de acvariu popular intalnit frecvent in magazine sub numele de Zebra.

Zebra e nativ din zona de sud-est a regiunii Himalaya. Populeaza lacurile din India, Pakistan, Banglades, Nepal si Burma.

Numele „danio” vine din bengalezul „dhani” care inseamna camp de orez. Acest peste traieste in lacuri, canale, iazuri, cat si in campurile de orez.

Au fost introdusi in America probabil prin eliberare sau evadarea din fermele piscicole.

Hrana Danio zebra

Este un peste omnivor. Hrana lui principala este zooplanktonul, insecte, larve, etc. In salbaticie se poate hrani cu o gama variata de „mancare”.

In acvariu in general nu este un peste pretentios atata timp cat isi satisface foamea.

Poate fi hranit cu tubifex, daphnias, s.a. Hrana vie este obligatorie pentru o activitate sporita si un surplus de hrana, aceasta este recomandata de toamna pana primavara, mai ales in lunile de iarna.

Caracteristici Danio zebra

Cele mai citite articole

Este renumit pentru dungile orizontale de pe partea laterala a corpului care se gasesc pe toata lungimea corpului si amintesc de mare animal african.

Forma corpului este fusiforma si gura este directionata in sus. Masculul are dungile aurii, iar femela are burta mai alba si dungile argintii.

Pestele zebra creste pana la 6-7cm lungime in conditii optime si in jur de 4cm in captivitate. In captivitate traieste de obicei 2-3 ani, dar daca i se asigura conditiile necesare poate ajunge chiar la 5 ani.

Reproducere Danio zebra

In perioada de reproducere masculul trebuie sa fie prezent pentru ovulatie. Femela va depune la interale de 2-3 zile cateva sute de icre izolat in cateva locuri din acvariu sau la mal daca este in salbaticie.

Ouale fertilizate devin transparente, fapt pentru care aceasta specie a fost aleasa spre cercetare. Dezvoltarea are loc rapid, majoritatea organelor aparand in urmatoarele 36 de ore.

Incubarea are loc in urmatoarele 12 pana la 36 de ore, in functie de conditiile externe si temperatura.

La scurt timp micutii incep sa inoate si sa se hraneasca. Sexul lor nu poate fi determinat decat prin disectie. Factorii determinanti ai sexului nu sunt clar intelesi la momentul de fata.

In grupuri mari masculii se imperecheaza cu orice femela disponibila. Inca nu se stie daca sunt elemente de atractie intre cei doi. Prezenta plantelor, chiar si cele de plastic incurajeaza depunerea icrelor.

Poze Danio zebra

Cele mai citite articole