Carasul

Origine

Carasul (Carassius gibelio) este originar din Asia Orientala, China si Japonia, la noi in tara este prezent in aproape toate bazinele acvatice, cu exceptia apelor din zonele montane.

Hrana Caras

Dupa crap, pestele cel mai cautat este carasul.Putin pretentios fata de hrana, consuma rame, melci, racusori, seminte, s.a.

Se hraneste in general pe fund cu organisme vegetale si animale,larve de insecte,viermisori, etc.

Nu se hraneste in conditiile cresterii bruste sau scaderii bruste a nivelului apei sau a presiunii atmosferice.

Caracteristici Caras

Capul este scurt, iar gura, terminala si prevazuta cu buze usor carnoase, fara mustati. Corpul ii este bine proportionat, acoperit de solzi cicloizi relativ mari si grosi.

Culoarea corpului este influentata de conditiile de mediu si de anotimp.

Partea dorsala este de culoare verzui-plumburie, flancurile argintii si regiunea ventrala alba cu reflexe argintii. Inotatoarele au o culoare fumurie, cu usoare nuante rosietice.

De dimensiuni relativ mijlocii, are o lungime de 10-30 cm si o greutate medie de 100-300 g. Daca beneficiaza de conditii corespunzatoare, poate ajunge si la greutati mai mari, chiar 1,5-2,5 kg .

Are o greutate relativ mica si o dinamica de crestere redusa, carnea carasului este dulce si gustoasa, fiind apreciat de consumatori. Pentru pescari, reprezinta o sursa de atractie si divertisment, in conditiile in care este intalnit si accepta o diversitate de momeli si musca bine pe tot parcursul anului.

Poate fi pescuit in apropierea malurilor cu sau fara vegetatie, printre plante, in apropierea perdelelor de stuf si papura, in zonele cu fund malos si oxigenate de curenti slabi. Nada trebuie sa contina faina de paste, rama tocata, viermisori, srot de floarea soarelui, canepa, biscuiti, halva, etc.

Mamaliga se poate folosi ca nada de apel si mentinere in cantitati mici iar sub forma de cubulete ca momeala pe carlig. Lungimea minima admisa a carasului ce poate fi retinut dupa capturare este de 15 cm.

Reproducere Caras

Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 2-3 ani, in functie de conditiile de care a beneficiat. Perioada de reproducere incepe din luna mai si tine pana la finele lunii august, in ape cu temperatura de 18-20 grade C.

Femelele depun icre in mai multe portii, cca. 15000-40000 icre, cu un diametru de 1,4-1,5 mm, de culoare galbuie, pe vegetatia submersa, in apa nu prea adanca. Incubatia dureaza 2-3 zile, la o temperatura de 22-23 grade C.

Numarul mic de masculi existenti in randul acestei specii, determina femelele sa se incruciseze cu masculi din alte specii.

La caras, diviziunea si formarea embrionului se face prin stimulare, fara contopirea nucleului icrei cu nucleul spermatozoidului.

Poze Caras

Citeste mai multe despre Pestii de balta