Cainele de mare

Cainele de mare

Origine

Cainele de mare (Squalus acanthias) face parte din ordinul Squaliformes, familia Squalidae. Este foarte apreciat pentru carnea sa gustoasa, din ficatul sau se prepara uleiul de peste medicinal, care este bogat in vitamina A. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Cainele de mare (Squalus acanthias) este un rechin mic dar foarte agresiv, cunoscut si sub numele de pestele cu pinteni. Traieste in apele reci din Oceanele Pacific si Atlantic, in emisfera nordica. Prefera sa stea pe fundul apelor litorale cu temperaturi mici, in jur de 15ºC si la adancimi de 10-200 m.

In engleza i se spune Piked dogfish.

Numele de pestele cu pinteni vine de la faptul ca pe inotatoarele dorsale prezinta niste tepi, care pot provoca rani foarte dureroase.

Hrana Cainele de mare

Fiind un peste rapitor foarte lacom, hrana sa este foarte diversa, constand din peste (macrou, hamsii, hering, merluciu, stavrizi, capelin, cod, guvizi), crustacee (crabi, creveti) si moluste (melci de mare, calamari).

Caracteristici Cainele de mare

Dupa cum am mai spus inotatoarele dorsale prezinta tepi, care pot provoca rani foarte dureroase. Inotatoarele ventrale sunt mari si mult alungite, cea anala este mica, iar inotatoarea codala are lobii asimetrici, cu cel superior mai mare decat cel inferior.

Privit in ansamblu, corpul cainelui de mare este fusiform, ajunge la 1 m in lungime si poate cantari aproximativ 9 kg. In cazuri exceptionale lungimea unor exemplare ajunge si la 1,6 m. Masculul este intotdeauna mai mic decat femela.

Cele mai citite articole

Coloritul sau este gri-maroniu cu pete albe pe partea dorsala, respectiv gri-deschis cu pete luminoase pe partea ventrala.

La aceasta specie ochii sunt foarte mari, de forma ovala, iar culoarea irisului poate varia foarte mult. Fantele branhiale apar pozitionate pe partile laterale, botul este ascutit si turtit, iar falcile sunt prevazute cu dinti mici si foarte taiosi.

Rechinul este spaima pestilor in aproape toate marile si oceanele. Forma capului sau este atit de bine adaptata pentru atac incit spinteca cu usurinta apa, in goana dupa prada, deplasindu-se ca o adevarata torpila.

Pescuitul rechinului: Cainele de mare este un peste foarte sperios si se indeparteaza imediat la apropierea unei barci cu motor.

Rar se prinde la trena, cu naluci de adancime. Poate fi prins la fix, din barca ancorata sau de pe mal din zone linistite, cu adancimi mari in apropierea malului. Momeala preferata este scrumbia albastra sau caracatitele mici.

Reproducere Cainele de mare

Perioada de imperechere are loc in lunile de iarna, iar reproducerea este ovovivipara.

Femela naste 2-11 pui vii dupa o gestatie de aproape 2 ani, care au la inceput lungimea de 22-33 cm si se aseamana foarte bine cu adultii.

Speranta de viata la cainele de mare este de 25-30 de ani.

Poze Cainele de mare

Cele mai citite articole