Botia macracantha

peste-botia-macracantha-poze
  • Temperatura apei: 25 – 30 grade
  • Origine: Indonezia
  • PH: 6 – 7
  • Hrana: Omnivor
  • Culoare: galben cu negru
  • Speranta de viata: 18 ani
  • Apa: Dulce

Origine

Botia macracantha este un peste tropical care poate fi intalnit in apele dulci din Indonezia. Cele mai mari popularii sunt in regiunile Sumatra si Borneo.

Este un peste iubit de majoritatea acvaristilor pentru culoarea vie si caracterul relativ pajnic si comportamentul sau.

Numele „macracantha” inseamna „ghimpe mare” si face referire la proeminenta cornoasa de sub ochi. Aceasta il ajuta sa se apere de pradatori.

In mediul natural traieste chiar si 18 ani. Chiar daca este un peste sensibil la unele afectiuni, are si capacitatea de a se adapta foarte bine la altele.

Hrana Botia macracantha

Este o specie omnivora care, in salbaticie, se hraneste in principal cu alge.

Avand in vedere ca nu este un peste pretentios in captivitate poate fi hranit cu mancare uscata, congelata si hrana vie. Daca aveti plante naturale care cresc repede bune la gust le va consuma cu placere.

Pentru diversificarea hranei puteti sa-i oferiti si legume. Ii puteti da  dovlecei, castraveti, broccoli, salata verde si alte legume, fara a face excess.

In afara de alge mai consuma si poate fi hranit cu larve, larve de insecte, viermi acvaritic, bucati de pesti, bucati de creveti.

Aspect Botia macracantha

La maturitate poate atinge lungimi de 30 de cm. In captivitate de obicei creste mai putin, chiar jumatate din marimea naturala pentru ca nu i se ofera spatiu si conditii.

Corpul de forma cilindrica si culoare galbena are trei dungi transversale negre. Dunga cea mai lata este cea din zona cozii care se prelungeste si pe inotatoarea de pe spate. A doua dounga este mai putin lata, iar cea mai ingusta dunga porneste de la ceafa si se termina sub barbie. Nu la toti pestii Botia macracantha dunga din regiunea cupui se uneste sub barbie.

Coada este in forma de litera V. Varfurile cozii si ale inotatoarelor sunt portocalii-rosiatice. Pilea este neteda si nu are solzi.

In jurul gurii are 6 – 8 mustati cu care cauta hrana pe fundul apelor.

Cele mai citite articole

Dimorfismul sexual (diferenta intre sexe) este oarecum evident, masculii au coada putin mai alungita.

Caracteristici Botia macracantha

Acesti pesti au nevoie de un acvariu de cel putin 300 – 500de litri care sa contina sol nisipos, locuri in care sa se ascunda si o zona cu plante relativ dese.

Cel mai bine se simte in bancuri. Nu ii plac melsii de acvariu.

Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 25 si 30 de grade si ph-ul 6-7.

Este sensibil la apa murdara sau poluata si se poate imbolnavi usor daca nu sunt ingrijiti corect.

Este o specie activa mai ales seara si pe timpul noptii, dar ii puteti admira si in timpul zilei chiar daca au mai putina energie. Fiind activ se recomanda o oxigenare buna a apei.

Tolereaza foarte bine alti pesti care nu sunt agresivi. Cand se odihneste se retrage pe sol intre pietre si plante si sta linistit.

Reproducere Botia macracantha

Aceasta specie de peste prezinta sensibilitate la infectiile cu ichtyoophthirius si la diverse tratamente ale apei pentru prevenirea altor boli.

Se poate reproduce relativ usor in captivitate daca i se acorda conditiile necesare. Este recomandata cresterea usoara a temperaturii apei.

Daca doriti sa reproduceti pestii Botia macracantha incepeti sa ii hraniti in exces (cu preparate pe baza de peste), reduceti concentratiile de nitrati, ridicati nivelul apei si faceti cat mai multe schimbari de apa.

Depunerea icrelor se face cat mai aproape de suprafata apei, dupa depunere se pot vedea mici gramajoare pe marginea bazinului/acvariului.

Dupa ce observati ca icrele au fost depuse acestea trebuiesc izolate sau pestii mutati ca uneori au tendinta sa se hraneasca cu propriile icre.

In cel mult cateva zile vor ecloza puii care pot fi hraniti cu hrana sub forma de fulgi foarte bine maruntita. Micutii vor creste aproximativ 2cm pe luna.

Poze Botia macracantha

Cele mai citite articole