Barbunul

Barbunul peste

Origine

Barbunul rosu apartine familiei Mullidae care cuprinde 55 de specii diferite.

Barbunul rosu se gaseste in principal in Atlanticul de Est, Marea Mediterana si Marea Neagra. Ei prefera solul moale, nisipos si inoata la o adancime de 2-20 m.

In apele subtropicale de coasta, cum ar fi Insulele Azore, se pot gasi de asemenea barbuni – rosii la o adancime de 65 de metri. Vara, barbunul – rosu in general, sta mai mult pe langa coasta, in timp ce din toamna pana primavara poate fi vazut in apele mai adanci.

Anual in Marea Mediterana sunt capturate circa 40,000 de tone.

Hrana Barbunul

Se hraneste cu pestii care traiesc in grupuri mici in marile temperate si tropicale.

Sub maxilar, are doua fire sub forma de mustati lungi cu ajutorul carora detecteaza, simt si gusta hrana.

Consuma crustacei mici, viermi, moluste, pe care le cauta in cirduri pe fundurile nisipoase.

Caracteristici Barbunul

Poate ajunge la o lungime de 35 cm, desi in medie are mai putin, cam in jur de 20 cm la o greutate de 1,5 kilograme.

Chiar daca se gaseste mai greu prin pescariile noastre si este cam piperat la pret , barbunul ramane un peste deosebit pentru ocaziile speciale. Are carnea roz, iar gustul lui te duce cu gandul la fructele de mare.

Cele mai citite articole

Zilele speciale necesita si mancaruri speciale. Bucate deosebite, bucate de lux poate. Nu neaparat pentru a ne uimi musafirii, dar si pentru ca noi insine sa dam valoarea care se cuvine evenimentului.

Daca vreti sa cumparati barbun rosu trebuie sa fiti atenti la indicatorii de prospetime ai pestelui. Luati in seama mirosul, dar nu uitati nici de culoarea carnii. Atunci cand pestele este foarte proaspat, carnea trebuie sa fie de un roz stralucitor, foarte ferma.

Daca v-ati hotarat sa il cumparati, barbunul trebuie gatit in cel mai scurt timp, pentru ca este foarte perisabil. Daca nu se poate sa il preparati chiar in ziua in care a fost achizitionat, barbunul trebuie pus in folie de aluminiu, in cel mai rece loc din frigider.

Se bucura de o mare apreciere in randul gurmanzilor datorita faptului ca, avand carnea mai grasa, gustul lui se apropie de cel al fructelor de mare.

Aceasta asociere este facuta in mare masura pentru ca barbunul se hraneste cu tot felul de moluste, de unde si carnea lui imprumuta o parte din arome. Chiar si dupa ce a fost preparat, barbunul pastreaza parfumul marii, iar carnea ii devine moale.

Chiar si ficatul acestui peste este considerat o delicatesa. De cele mai multe ori este vandut fara sa fie curatat tocmai pentru ca ficatul sa poata fi „cules” de bucatari si preparat ca atare.

La asa preparate rare, si pretul este pe masura. O portie de barbun la gratar garnisit cu tot felul de mirodenii aduse de pe malul Mediteranei costa aproximatix 25 de euro.

Din magazine puteti achizitiona barbun mai greu, deoarece costa in jur de 35 lei/kg si nu are cerere. Majoritatea prefera sa il consume in restaurant, costurile si efortul fiind mult mai mici decat preparat acasa.

Reproducere Barbunul

Desi pestii bentonici traiesc solitari, adunandu-se in carduri numai in timpul reproducerii, barbunul traieste toata viata in carduri mici, explorand fundurile bogate in hrana.

Reproducerea are loc in lunile in lunile iunie – iulie.

Poze Barbunul

Stiati ca ..
  • Se aduna in bancuri numai in timpul reproducerii.
  • Se hraneste cu pesti din marile temperate si tropicale.

Cele mai citite articole