Anghila

Origine

Anghilele (Anguilliformes) sunt o categorie de pesti care cuprind ca. 900 specii, ele au o forma asemanatoare cu a sarpelui, traiesc in ape dulci sau in mari la adancimi diferite. Ei sunt pesti rapitori, fiind noaptea activi.

Cele mai multe specii de anghile traiesc in marile calde tropicale si subtropicale, in apele cu adancimi diferite si printre recifele de corali. Anghilele din apele dulci migreaza in mare numai in timpul reproductiei.

Numai speciile, tiparul european (Anguilla anguilla) si anghila americana (Anguilla rostrata) traiesc in regiunile cu clima temperata din Europa sau America de Nord.

Anghila ( Anguilla anguilla ) este poate cel mai ciudat peste care poate fi gasit in apele noastre. Este rar intalnita iar o densitate mai mare o are in Dunare si Marea Neagra.

In general anghila este prinsa accidental de pescari atunci cand acestia pescuiesc alte specii de pesti.

In tara noastra este semnalata in apele din Transilvania (Mures, Olt, Somesul Mare), in Dunare (Galati) si in lungul litoralului romanesc, in lacul Mangalia.

Hrana Anghila

Se ascunde in nisip pentru a nu fi localizate de prada. Vaneaza si se hraneste cu creveti,crustacee si pesti.

Caracteristici Anghila

Anghila poate ajunge la o lungime de 1,5m si o greutate de 6,5 kg dar cel mai des sunt vazute exemplare cu dimensiuni intre 60-80 cm si greutate de pana in 1-2 kg.

Forma corpului este asemanatoare cu cea a unui sarpe si este acoperit cu un mucus care o face sa fie foarte alunecoasa atunci cand o apucam cu mainile.

Culoarea corpului variaza de la nuante maslinii si pana la negru inchis cu nuante de galbui pe burta.

Anghilele pot rezista foarte mult in afara apei in conditii de umiditate mare. Se spune despre ele ca ies de bunavoie din apa pentru a putea trece anumite obstacole cum ar fi stavilarele.

Putem spune despre anghila ca este un peste calator.Pentru a ajunge la noi strabate distante imense si greu de imaginat pana sa fie studiata mai indeaproape prin anii 1920 de catre danezul Johannes Schmidt.

El a fost primul cercetator care a stabilit ca anghilele se reproduc numai in Marea Sargaselor ,In apropierea Golfului Mexic intre Antile si Bermude. De acolo isi incep calatoria puii de anghila catre raurile europei , o calatorie care dureaza pana la 3 ani.

Reproducere Anghila

De mentionat faptul ca anghila naste direct pui vii. Anghilele ajung la varsta reproductiei undeva in jurul a 20 de ani.

In acest moment incepe calatoria in sens invers catre zona de reproducere. Dupa ce isi ating scopul si este asigurata noua generatie, anghilele mor.

Faptul ca sunt intensiv pescuite (nu neaparat la noi in tara) si traseul lung pe care il parcurg de la nastere si pana la reproducere au dus la scaderea puternica a numarului de anghile.

In apele noastre era oricum un oaspete rar insa avem speranta ca va fi gasit in raurile noastre si de generatiile viitoare.

Poze Anghila

Stiati ca ..
  • Este un peste rapitor care vaneaza noaptea ascunsa in nisip ca sa nu fie vazuta ?
  • Este un peste pe cale de disparitie
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii