Vulturul Serpar

Vulturul Serpar

Origine

Serparul european (Circaetus gallicus) apartine subfamiliei Circaetinae. Este foarte raspandit in Europa, petrece iarna in Africa subsahariana.

In India este prezent tot timpul anului. Traieste in regiuni montane si depresionare. Prefera zonele cu vegetatie saraca, pietroase, nisipoase unde poate gasi serpi si soparle. Nu-i plac zonele locuite, agitate.
In Romania este raspandit pe arii largi dar intr-un numar relativ mic. Poate fi intalnit in zone pietroase, dealuri sarace in vegetatie, zone aride.

Sosesc in Romania in martie-aprilie iar in octombrie-noiembrie pleaca spre Africa centrala, pe 2 mari rute de migratie, una pe deasupra Bosforului si alta pe deasupra Gibraltarului.

Poate fi intalnit sub denumirile: Serparul, Vulturul serpar, Soparlar, Brehanaca sau Serparul european. Denumirea in engleza este: Short toed snake Eagle.

Hrana Vulturul Serpar

Serparul vaneaza planand deasupra teritoriilor sale, are un zbor maiestuos, specific acvilelor, cu batai ample de aripi si planari lungi.

Cand detecteaza prada se napusteste cu o viteza ametitoare asupra ei si o prinde intai in gheare si apoi cu ciocul, serpii ii prinde in general de ceafa. Uneori poate fi vazut la panda pe un post inalt de unde supravegheaza o zona intinsa.

Asa cum ii spune si numele, Serparul se hraneste preominant cu serpi dar in dieta sa mai intra si soparle, mamifere mici si pasarele.

La un cuib din Franta s-au numarat capturile aduse la cuib si au reiesit: din 70 de capturi 67 au fost serpi, 2 soparle si un cintezoi. Are nevoie de spatii deschise pentru a-si vedea prada de la departare si pentru a ajunge la ea cat mai repede.

Este capabil sa atace si sa care serpi de pana la 1m lungime. Prefera serpii neveninosi doarece nu este imun la veninul serpilor.

Caracteristici Vulturul Serpar

Este o acvila de culoare foarte deschisa. Partea dorsala gri-bruna, cu supraalare pale. Partea ventrala albicioasa (variabila), cu gatul si gusa de obicei maronii; abdomenul patat.

Cele mai citite articole

La fel partea inferioara a aripilor, dar niciodata nu exista pata neagra la incheietura lor; remigele intunecate sau doar sure la indivizii foarte deschisi (sorecarii deschisi la culoare au varful remigelor de un negru intens).

Coada destul de lunga si ingusta, terminata in unghi drept, cu 3-4 dungi intunecate.

Cand planeaza aripile sunt tinute orizontal (sau foarte usor ridicate); cand aluneca segmentul intern al aripii este ridicat si cel extern este lasat in jos, cu varfurile remigelor flexate in sus.

De jos incheietura aripii apare puternic proiectata inainte. Cap mare, ochii galbeni. In zbor normal, batai de aripi maiestuoase, specifice acvilelor. Adesea zboara pe loc.

Produce frecvent fluieraturi prelungi, melancolice, inconfundabile, repetate: „piii-iu”, cu accesnt pe a doua silaba; „piii…, piiu”; „piuu-u-u-u-u-u”; „ci…ci…”.

Vulturul serpar are o lungime de 62 pana la 67 cm si o anvergura de 1.6 – 1.8m. Greutatea poate ajunge la 1.5 pana la 2.5kg.

Reproducere Vulturul Serpar

Serparul formeaza perechi pe viata si in primavara revin mereu in acelasi loc.

Cuibul este construit de ambii parteneri in copaci inalti, de unde pot supraveghea zona.

Nu clocesc decat un singur ou iar femela este cea care asigura marea parte a clocitului.

Incubatia dureaza 45-47 de zile iar puii sunt apti de zbor la 10 saptamani.

Poze Vulturul Serpar

Stiati ca…
  • Vulturul are simtul mirosului atat de pronuntat incat poate mirosi cadavrul unui animal de la 40 de km?
  • vulturul stie cand se apropie furtuna cu mult inainte de a se dezlantui?
  • Condorul de Anzi este cel mai mare vultur necrofag din lume
  • Ochiul vulturului functioneaza ca un telescop

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

error code: 524