Advertisements

Vulturul Plesuv

Origine

Vulturii plesuvi (Haliaeetus leucocephalus) mai sunt numiti si vulturii cu cap alb sau acvila cu cap alb. Ei traiesc aproape in toata America de Nord, din Alaska si Canada in partea de nord a Mexicului. Aproape o jumatate din cei 70.000 de vulturi plesuvi din lume traiesc in Alaska.

Coasta de nord-vest a Americii de Nord este de departe cea mai mare fortareata a acestor pasari maiestuoase. Pestii morti sau care trag sa moara sunt o sursa importanta de hrana pentru acestia.Vulturii fac parte din familia Accipitridae, care include soimul si uliul. Ornitologii si biologii au clasificat aceste pasari in patru grupe, in functie de caracteristicile fizice si de comportament. Vulturul plesuv este un vultur de mare, care se hraneste cu peste.

Exista doua specii de vulturi plesuvi. Vulturul „sudic”, Haliaeetus leucocephalus leucocephalus, care traieste in statele cu iesire la Golful Mexic, din Texas si Baja California pana la Carolina de Sud si Florida. Vulturul plesuv „nordic”, Haliaeetus leucocephalus alascanus, traieste in partea nordica a continentului.

Advertisements

Vulturul plesuv „nordic” este putin mai mare decat cel „sudic”. Studiile au demonstrat ca vulturii „nordici” zboara in statele de sud si Mexic, iar vulturii „sudici” zboara spre nord, in Canada. Din acest motiv, in literatura recenta, s-a renuntat la subspeciile „nordice” si „sudice” de vulturi plesuvi.

Vulturul plesuv a fost declarat oficial specie amenintata cu disparitia in 1967, in toate zonele Statelor Unite de la sud de paralela 40, printr-o lege care a precedat Documentul Speciilor pe cale de disparitie din 1973.

Pana in 1995, vulturul plesuv s-a aflat pe lista speciilor pe cale de disparitie, din Documentul mai sus amintit, in 43 din cele 48 de state continentale, si pe lista speciilor amenintate cu extinctia in Wisconsin, Minnesota, Michigan, Washington si Oregon.

In iulie 1995, Departamentul pentru pesti si animale salbatice din SUA a actualizat situatia vulturilor plesuvi din cele 48 de state continentale la „specie amenintata”.

Incepand cu data de 28 iunie 2007, vulturul plesuv nu mai e o fiind specie pe cale de disparitie. Documentul de protectie a vulturului plesuv interzice prinderea, transportul, vanzarea, schimbul, comertul, importul si exportul acestei specii.

Hrana Vulturul Plesuv

Vulturii se afla in varful lantului trofic, fiind mai vulnerabili la substantele chimice toxice din mediu, deoarece fiecare veriga din lantul trofic tinde sa asimileze substantele chimice din veriga inferioara.

Capacitatea de ridicare a unui vultur plesuv este de aproximativ 1,8 kg. In general, aceste pasari nu se hranesc cu gaini sau cu alte animale domestice, dar folosesc sursele disponibile de hrana. Mananca starvuri (carne de animal mort sau in putrefactie).

Vulturii plesuvi traiesc in apropierea raurilor si lacurilor mari si se hranesc in principal cu peste.

Hrana vulturului este variata.El prefera pestele cum ar fipastrav,somon dar si pesti de dimensiuni mai mari.El isi procura hrana sidin locuri de campare,gropi de gunoi.

Din animalele pe care le praduiefac parte si iepuri,ratoni,castor,rate, egrete si gaste.

Caracteristici Vulturul Plesuv

Atat masculii, cat si femelele au spatele si pieptul negru-maroniu, capul, gatul si coada albe, iar picioarele si ciocul sunt galbene. Vulturii plesuvi tineri au o culoare care este un amestec de maro si alb, iar puii au ciocul negru. In aproximativ cinci ani, capul si penele din coada devin albe. Aceasta este singura specie de vulturi din America de Nord.

Corpul unei femele variaza de la 89 la 94 cm, anvergura aripilor variind de la 200 la 229 cm. Cel mai mic mascul are o lungime a corpului de 76-86 cm, iar anvergura aripilor de 183-216 cm. Greutatea medie este 4,5-6,5 kg. Pasarile nordice sunt semnificativ mai mari decat rudele lor din sud.

Vocea este ascutita, stridenta. Vulturii nu au corzi vocale. Sunetul este produs in sirinx, o cavitate osoasa aflata in locul in care traheea se ramifica pentru a ajunge la plamani.

Strigatele vulturului plesuv pot fi un mod de consolidare a legaturii dintre mascul si femela, dar si un avertisment pentru pradatori.

Ochiul unui vultur este aproape la fel de mare ca cel al unui om, insa ascutimea sa este de cel putin patru ori mai mare decat a unei persoane cu vedere perfecta.

Cantareste aproximativ 250 – 300 grame si reprezinta doar 5-6% din greutatea totala. Penele cantaresc de doua ori mai mult. Oasele vulturului sunt usoare deoarece sunt goale. Ciocul, ghearele si penele sunt facute din cheratina.

Temperatura corpului este in jur de 41 de grade Celsius. Vulturii nu transpira, asa ca au propriile metode de racorire, prin lenevirea la umbra crengilor, prin balansarea corpului sau prin departarea aripilor de corp. Are toleranta la temperaturi reci. Pielea unui vultur plesuv este protejata de penele prevazute cu puf. Picioarele rezista la frig. Partea exterioara a ciocului este in principal materie moarta, fiind vascularizata foarte putin.

Pentru planare, vulturii folosesc curentii termici, care sunt curenti ascendenti de aer cald si curenti ascendenti generati de zonele topografice, cum ar fi marginile dealurilor sau stancile. Zborul planat se realizeaza dand foarte putin din aripi, ceea ce le permite sa-si conserve energia.

Vulturii plesuvi pot zbura la altitudini de 3.000 metri. In timpul zborului, pot atinge viteze de peste 150 km/h.

Advertisements

Coada este foarte importanta pentru zbor. In timpul planarii, penele din coada sunt desfacute, pentru a obtine suprafata cea mai mare si pentru a spori efectul curentilor termici si al celor ascensionali. Coada ajuta vulturul la aterizare si la stabilizarea lui in timpul unei caderi controlate sau cand se napusteste asupra prazii.

Vulturii plesuvi au 7000 de pene. Acestea sunt foarte usoare, dar foarte flexibile; protejeaza pasarea de frig, dar si de caldura soarelui, prin captarea straturilor de aer. Pentru a-si mentine temperatura corpului, vulturul isi schimba pozitia penelor.

Structura penelor face posibila flexibilitatea lor. Cele suprapuse formeaza un strat dens. Vulturul plesuv are mai multe straturi de pene, fiecare avand functii diferite. Penele le permit vulturilor sa traiasca in medii extrem de reci. Pasarile nu trebuie sa migreze in fiecare an in locuri mai calde, ci migreaza pentru a gasi surse de hrana.

Vulturii au nari de o parte si de alta a ciocului. Plamanii si sistemul de saci aerieni sunt potriviti pentru dimensiunea sa. Aerul intra in plamani si apoi in sacii aerieni, dupa care se intoarce in plamani si iese afara. Acesta trece prin plamani de doua ori in fiecare ciclu de respiratie – de doua ori mai mult decat la mamifere.

Varful incovoiat a fost creat special pentru sfasierea carnii. In spatele acestuia, mandibula superioara, cu marginea destul de ascutita pentru a taia pielea tare, se suprapune cu mandibula inferioara, fiind astfel creat un efect de foarfeca.

Ciocul este o arma puternica, dar este si destul de delicat pentru a peria aripile perechii sau pentru a hrani puii proaspat iesiti din oua.

Ciocul femelei este mai ascutit (distanta de la varf la barbie este mai mare) fata de ciocul masculului. Ciocul si ghearele cresc continuu, din cauza ca sunt din cheratina, asa cum se intampla cu unghiile noastre. Ciocul unui vultur captiv nu se toceste natural, asa ca trebuie taiat anual.

Sunt unelte importante pentru vanatoare si aparare. Vulturii isi ucid prada inainte de a infige ghearele in carne. Aceste pasari isi pot desface si strange ghearele atunci cand doresc. Daca un vultur este tras in apa de un peste prea mare pentru a putea fi ridicat, asta se intampla din cauza ca pasarea nu ii da drumul – in unele cazuri, pentru ca ii este foame.

Vulturul se poate ineca in timpul luptei cu un peste sau daca tarmul este prea departe si nu poate inota pana acolo.

Reproducere Vulturul Plesuv

Odata ce s-au imperecheat, vulturii plesuvi raman impreuna pe viata.

Daca unul din ei moare, pasarea care a supravietuit isi cauta un alt partener.

Vulturul plesuv produce intre 1 si 3 oua pe an.Incubatia estefacuta de ambele pasari pe rand,in timp ce partenerul cauta hrana.

Pot trai mai mult de 30 ani, durata medie de viata fiind 15-20 ani. Un vultur captiv din West Stephentown, New York, a trait 48 de ani.

Poze Vulturul Plesuv

Stiati ca…
  • Vulturul are simtul mirosului atat de pronuntat incat poate mirosi cadavrul unui animal de la 40 de km?
  • vulturul stie cand se apropie furtuna cu mult inainte de a se dezlantui?
  • Condorul de Anzi este cel mai mare vultur necrofag din lume
  • Ochiul vulturului functioneaza ca un telescop

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii