Advertisements

Vulturul pescar african

Origine

Simbol national al Zambiei si al Zimbawei, vulturul pescar african (Haliaeetus vocifer) face parte dintr-o specie de vulturi mari, al carei habitat se regaseste pe toata suprafata continentala a Africii, in special in zonele sudice ale desertului Sahara.

Caracteristicile acestei specii sunt: capul cu penaj alb, aripile, ciocul si ghearele inchise la culoare si o parte din coada alba.

Hrana Vulturul pescar african

Specia Haliaeetus vocifer se hraneste, in principal, cu peste. Vulturul pescar african isi urmareste prada stand pe ramurile copacilor pentru ca apoi, dupa o observare atenta, sa se napusteasca, plonjand, asupra ei, si sa o smulga cu ajutorul ghearelor.

Advertisements

Dupa ce „a pescuit”, pasarea se retrage in locul de observare pentru a se hrani. Daca vaneaza pesti mai grei decat poate duce (peste 1.8 kg), atunci ii tareste pe suprafata apei, „pedaland” din aripi cu prada in gheare, pana ajunge la mal unde se va hrani.

Corpul vulturului este daptat la aceasta activitate, astfel ca sub degete prezinta niste solzi ascutiti, care il ajuta sa retina prada alunecoasa.

Pescarul african se mai hraneste si cu pui de crocodil sau broaste testoase mici.

Caracteristici Vulturul pescar african

Un lucru interesant il constituie faptul ca femela vultur este mai mare ca dimensiune decat masculul, avand intre 3,2 – 3,6 kg., comparativ cu 2 – 2,5 cat cantareste vulturul.

Deschiderea aripilor este de 2 m. la masculi, in timp ce la femele aceasta este de 2,4 m.

Lungimea medie a corpului este de 63 – 75 cm. Specia se distinge atat prin penajul de culoare maroniu inchis, cat si prin aripile puternice, negre.

Capul, pieptul si coada vulturului african sunt albe, iar ciocul, in forma de carlig, este de culoare galbena cu un varf negru.

Reproducere Vulturul pescar african

Inmultirea are loc in anotimpurile uscate, cand nivelul apelor este scazut.

Advertisements

Se presupune ca acesti vulturi se imperecheaza pe viata, iar perechile pot sustine pana la doua-trei cuiburi, pe care le refolosesc anual.

Acestea pot ajunge la dimensiuni foarte mari, de-a lungul anilor, tocmai datorita reutilizarii (2 m in diagonala si 1,2 m adancime).

Femela depune intre 1-3 oua, de culoare alba, presarate pe alocuri cu pete rosiatice, pe care le cloceste, in general, singura.

Masculul poate veni in ajutorul ei, atunci este plecata la vanatoare. Incubatia dureaza intre 42 si 45 zile, inainte ca puii sa eclozeze.

Puii ies din oua succesiv, la distanta de cateva zile, iar cel mai mare dintre ei ii va omori, aproape intotdeuna, pe cei mai mici.

Puii sunt capabili sa se hraneasca singuri dupa 8 saptamani si isi vor incepe calatoria in afara cuibului dupa alte 2 saptamani.

Poze Vulturul pescar african

Stiati ca…
  • Vulturul are simtul mirosului atat de pronuntat incat poate mirosi cadavrul unui animal de la 40 de km?
  • vulturul stie cand se apropie furtuna cu mult inainte de a se dezlantui?
  • Condorul de Anzi este cel mai mare vultur necrofag din lume
  • Ochiul vulturului functioneaza ca un telescop

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii