Origine
Specie protejata, intalnita in ultimul timp din ce in ce mai rar. Pasare de prada, ce stationeaza la noi in tara intre lunile martie – octombrie. Habitatul este situat in special zonele in care se afla bazine de apa, in toamna migrand catre zonele Mediterane.
Mult mai asemanator vulturilor de restului acvilelor. Zbor activ cu serii lung (tipic) de batai incete de aripi, intrerupte de scurte alunecari cu aripile intinse sau usor arcuite.In Europa se estimeaza un numar intre 5000 si 6600 de perechi de codalbi, asta inseamna ca sunt 15 – 20.000 de exemplare. O estimare la nivel global evidentiaza faptul ca exista intre 20.000 si 40.000 de vulturi codalbi.
Principalele amenintari ale speciei sunt pierderea si degradarea zonelor cu apa(distrugerea habitatului), poluarea si folosirea de otravuri.
Hrana Vulturul Codalb
Se hraneste cu peste si pasari acvatice, adesea si hoituri.
Vulturul codalb este adevaratul rege al deltei, un urias ce planeaza peste intinsele stufarisuri in cautarea cadavrelor, a pasarilor bolnave, a pestilor mari morti. Un adevarat sanitar din Delta Dunarii.
Caracteristici Vulturul Codalb
Are anvergura aripilor de cca.190-240 cm , greutate de pana la 7 kg. Penele maronii-gri , corpul mare, impunator, gheare puternice.
Cele mai citite articole
Adultul are coada alba, cioc masiv si galben incovoiat, cap, gat si piept maro deschis. De la distanta apare complet inchis la culoare cu o banda mai deschisa (maro – ruginie) pe supraalarele mijlocii si cu baza ciocului de culoare deschisa (de fapt o pata de lorum).
Mai de aproape capul/ gatul apar de culoare neagra maronie, la fel subalare. Rectricele au margini inchise, dar de obicei albicioase in portiunea mediana. De aproape o pata deschisa axilara este deseori vizibila.
Juv. de un an are piept maro-ruginiu cu pete negre, iar la cei de 2-3 ani partea inferioara a corpului este maro cu pete albe neregulate putand prezenta un spate evident deschis in partea anterioara. Adesea planeaza cu aripile usor arcuite in sus sau in jos.
Identificat cu usurinta prin talia foarte mare, aripile mari, dreptunghiulare si inchise la culoare, gatul destul de inchis si lung, ciocul foarte mare si coada scurta cu varf rotunjit.
Reproducere Vulturul Codalb
In Delta Dunarii se estimeaza undeva la 25 de cupluri, in ultimii ani se observa o inmultire relativa a acestora datorata probabil si actiunilor de protectie a acestei specii.
Ajunge la maturitate la cca. sapte ani, femela depune unul sau doua oua , parada nuptiala fiind un adevarat regal aerian, cu pasarile tinanduse de gheare in cadere libera de la sute de metri inaltime, numai in apropierea solului se despart reluand jocul numai de ele stiut.
Perechea de Codalbi are mai multe cuiburi care sunt folosite prin alternanta de-a lungul anilor, cuiburi uriase ce sunt asezate la inaltimi.
Poze Vulturul Codalb
Stiati ca…
- Vulturul are simtul mirosului atat de pronuntat incat poate mirosi cadavrul unui animal de la 40 de km?
- vulturul stie cand se apropie furtuna cu mult inainte de a se dezlantui?
- Condorul de Anzi este cel mai mare vultur necrofag din lume
- Ochiul vulturului functioneaza ca un telescop
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume