Vulturul alb egiptean

Vulturul alb egiptean

Origine

Acest vultul poate fi intalnit sub una din denumirile: vulturul egiptean, vulturul alb, vulturul alb egiptean, vulturul hoitar, vulturul murdar sau puiul faraonului. In engleza: Egyptian Vulture.

Neophron percnopterus este un vultur de dimensiuni mici, apartinand Lumii Vechi, care are o arie larga de raspandire, putand fi intalnit atat in sud-vestul Europei, cat si in nordul Africii si in sudul Asiei. Este singurul reprezentant in viata al genului Neophron.

In 2008 specia a fost adaugata in lista animalelor pe cale de disparitie in cadrul unei conferinte a Natiunilor Unite (ONU) de la Roma deoarece din cele 500000 de exemplare au ramas doar 1000 in toata lumea.

Hrana Vultur alb egiptean

Vulturii egipteni se hranesc cu hoituri si numai rareori cu oua de strut sau cu mamifere de dimensiuni mici.

Pe linga ouale de strut meniul hoitarilor se compune din plante in proces de descompunere sau fecale ale omului si a altor animale.

Caracteristici Vultur alb egiptean

Exemplarele adulte masoara, de obicei, 85 cm din varful ciocului si pana la extremitatea cozii, iar deschiderea aripilor are diametrul de 1,7 m. Poate cantari pana la 2,1 kg. Penajul este alb, prezentand cateva pene negre pe aripi si pe coada.

Cele mai citite articole

Tinand cont de habitatul sau – umbla printre hoituri, prin zone cu mult praf – penele sale se tocesc repede, si, inainte de a naparli, culoarea acestora este mai degraba beige, decat alba.

Ocazional vulturul alb egiptean isi „vopseste” penele cu noroi continand oxid de fier, asa cum fac vulturii cu barba, astfel incat capata o nuanta pronuntata de galben – din aceasta cauza i se mai spune si vulturul murdar (din germ. „Schmutzgeier”).

Pielea fetei este nuda si galbena, cu exceptia perioadei in care cuibareste, cand aceasta se coloreaza in portocaliu. Coada are forma de romb, desi este usor de remarcat in timpul zborului.

Reproducere Vultur alb egiptean

Vulturii egipteni sunt pasari monogame. Atat femelele cat si masculii participa la construirea cuibului, plasat in locuri inaccesibile, din zonele stancoase. Pentru structura folosesc ramuri de copaci, pe care le imbraca cu resturi de hrana si gunoi.

Materialele sunt carate in cioc pana la cuib, spre deosebire de celelalte pasari rapitoare, care isi folosesc ghearele pentru aceasta activitate. La sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie, femela depune doua, la un interval de cateva zile intre ele.

Acestea sunt albe cu pete maro si au cca 94 grame si 65 mm.

Dupa ce ies din oua, puii prezinta un colorit maron inchis, deschizandu-se gradual pe parcursul cresterii, pana la varsta de 5 ani, cand ating maturitatea pasarile devenind albe.

Poze Vultur alb egiptean

Stiati ca …
  • Vulturul are simtul mirosului atat de pronuntat incat poate mirosi cadavrul unui animal de la 40 de km?
  • vulturul stie cand se apropie furtuna cu mult inainte de a se dezlantui?
  • Condorul de Anzi este cel mai mare vultur necrofag din lume
  • Ochiul vulturului functioneaza ca un telescop

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole