Vrabia

vrabia pasare

Vrabia

  • Areal: Toate continentele
  • Habitat: zone de deal si campie
  • Hrana: seminte, insecte, frimituri
  • Marime: 10 – 20 cm
  • Deschiderea aripilor: 12cm – 20cm (4.8in – 7.9in)
  • Greutate: 13.4g – 42g (0.5oz – 1.5oz)
  • Traieste in: stoluri
  • Viteza: 40km/h (25mph)
  • Culori: gri, maro, alb, negru
  • Pradatori: Serpi, pisici, pasari de prada
  • Inmultire: 3 – 5 oua
  • Speranta de viata: 4 – 7 ani
  • Particularitati: corp mic si ciripit placut, sunt galagioase in stoluri

Origine

Le putem intalni absolut oriunde traiesc oameni: din minele de carbune, pana pe terasele de la ultimele etaje ale unor zgarie-nori.

Sunt extrem de adaptabile, nu se tem de oameni, ba chiar prefera sa ramana in apropierea acestora, fara sa se aventureze departe de cladiri. De aceea, speciei comune i se spune vrabia de casa, denumirea stiintifica fiind passer domesticus.
Nu au un penaj iesit din comun si nici nu sunt – ca alte pasari – zburatoare remarcabile, vrabiile petrecandu-si mult timp pe sol, pe ramuri, pe acoperisuri sau chiar pe pervazurile ferestrelor noastre…

Traiesc in grupuri si sunt galagioase, dar cine poate spune ca nu-i place ciripitul optimist al vrabiutelor ?

Pe vremuri, vrabia traia doar in sudul Europei, nordul Africii si in cateva zone asiatice din Orientul Mijlociu. Dar, pentru ca traiul in preajma oamenilor ii este extrem de favorabil, a reusit sa se raspandeasca in aproape toate zonele locuite ale planetei.

S-a inmultit destul de repede si in America de Nord, dupa ce a ajuns acolo in 1852, dar s-a descurcat aproape la fel de bine si in Australia, continent pe care a fost introdusa in 1862.

O intalnim aproape oriunde isi face si omul simtita prezenta: pe strazile localitatilor, prin gradini, in parcuri, ba chiar si in zonele industriale.

Vrabia isi face cuib atat in copaci si tufisuri, dar mai ales in golurile sau crapaturile din zidurile unor cladiri sau constructii industriale. Conditia de baza in alegerea locului: sa nu fie accesibil pentru dusmanii sai naturali.

Adica, in special pentru pisici! Iarna, vrabiile nu migreaza, dar se strang in stoluri mai numeroase si prefera sa ramana mai mult timp in copaci.

Hrana Vrabie

Vrabia de casa se hraneste cu seminte de tot felul, mici insecte, firimituri si alte resturi alimentare.

Cele mai citite articole

In zonele cu diferente climaterice importante, vrabiile isi gasesc mai greu ceva de mancare iarna, dar pana la urma se descurca: se amesteca printre pasarile de curte (cand acestea primesc graunte) sau vin la ferestrele oamenilor care le pun acolo firimituri.

Caracteristici Vrabie

Cand vorbim de Passer Domesticus (sau chiar Fringilla domestica dupa alti autori), vorbim de fapt de acea pasare mica, usor de recunoscut datorita penajului maro-gri, are coada scurta si cu penele infoiate in timpul iernii.

Exista mai multe specii de vrabii din familia Passeridae, unele care se hranesc exclusiv cu seminte pe camp, altele antropofile (asa cum e vrabia pe care o cunoastem si pe care o vedem la orice colt de strada) iar diferentele dintre specii sunt adeseori prea mici pentru a fi deslusite de un necunoscator.

Este o fiinta expansionista, obraznica, agresiva, dar totusi dragalasa. Nu este o pasare rara ci atat de adaptabila incat a reusit sa populeze, in doar cativa ani, asezarile foarte indepartate din Siberia. Isi face cuib in copaci sau in scorburi.

Se inmulseste rapid, femela depunand oua de 3 ori pe an (clocite de ambii parinti), de fiecare data aducand pe lume cate 4-5 pui. Acolo unde se practica agricultura, isi face aparitia si vrabia. S-a semnalat prezenta ei chiar si dincolo de cercul polar.

Ca dimensiuni, vrabia are maximum 15 centimetri lungime, iar deschiderea aripilor poate ajunge la 22 – 25 de centimetri.

Greutatea unui exemplar matur variaza intre 24 si 38 de grame, in functie de varsta, zona in care traieste si de anotimp. Vrabia poate trai maximum 12 ani, dar destule dintre aceste micute zburatoare sfarsesc, mult mai devreme, sub rotile masinilor sau in ghearele pisicilor…

Reproducere Vrabie

O vrabie depune in cuibul sau (facut din iarba uscata) intre 3 si 6 oua, pe care le cloceste aproximativ doua saptamani. Anual, o familie de vrabii poate creste chiar si trei generatii de pui.

De altfel, micutii ciripitori se dezvolta intr-un ritm destul de accelerat, dupa mai putin de trei saptamani avand deja penajul si aptitudinile formate pentru zbor!

Din pacate, primele incercari – nereusite – pun in mare primejdie viata puilor, care ajung prea repede pe sol si nu isi mai pot relua imediat zborul, spre satisfactia carnivorelor infometate.

Poze Vrabie

Stiati ca …

  • Cu un efectiv de 500 de milioane de exemplare, vrabia de casa este considerata cea mai frecventa si mai raspandita pasare de pe Pamant.
  • Vrabia este o specie euriterma, suporta variatii mari de temperatura.
  • Vrabia italiana a fost recunoscuta drept o noua specie de pasare.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole