Advertisements

Vanturelul Rosu

Origine

Vanturel Rosu (Falco tinnunculus) parte din ordinul Falconiformes si familia Falconidae. El este cel mai raspandit soim de pe continentul european, traind insa si in Africa si in Asia, dar, ocazional, ajunge si pe coastele estice ale Americii de Nord. A colonizat chiar si unele dintre insulele Oceaniei, unde s-au vazut insa putine exemplare.

Nu are habitate preferentiale, fiind intalnit de la campie pana la inaltimi de 4.500 m.
Vanturelul-rosu migreaza iarna din zonele reci temperate spre sud. De pe meleagurile noastre pleca in anii mai reci, prin august-septembrie, spre nordul si centrul Africii (in iernile blande, masculii, pot ierna la noi); se intorc la inceputul primaverii.

Este o pasare care prefera spatiile largi: campuri, locuri paraginite, tufarisuri, mlastini.

Advertisements

La nivel global specia nu este in pericol, populatia ramanand la un numar constant de perechi, circa 1-2 milioane, din care 20% se afla in Europa, desi in anumite perioade numarul a fost in scadere, din cauza folosirii pesticidelor.

Hrana Vanturelul Rosu

Ca cele mai multe pasari de prada, vulturelul-rosu nu are campul vizual foarte dezvoltat si, de aceea, nu este capabil sa fixeze prada mica de la mare distanta. Este o pasare diurna, care vaneaza insecte mari (lacuste), soareci, broaste, soparle, dar si, mai rar, pasari mici.

Ii este specific zborul stationar, realizat prin batai rapide din aripi („zborul Sfantului Duh”), la circa 7-15 m de sol, timp in care isi pandeste prada, lasandu-se apoi brusc asupra ei. Numele de vanturel („bate vantul !”) i se trage tocmai de la acest fel de zbor.

O alta tehnica de vanatoare este de a sta cocotat pe crengile copacilor sau pe stalpi, pentru cateva clipe, supraveghind terenul, iar la vederea prazii, sa se napusteasca asupra ei.

De asemenea cauta cate o insula de iarba si, zburand la nivelul solului, vaneaza prada cu care se intampla sa se intersecteze.

Face cam 4-8 zboruri pe zi. Se stie ca poate face cateva zboruri succesive. Prada prinsa este depozitata pentru a fi consumata ulterior. Un pui consuma 67-68 g, echivalentul a 3-4 zboruri pe zi.

Caracteristici Vanturelul Rosu

Este unul dintre soimii mici, avand o talie de 30-35 cm, dar cu aripile desfacute atinge 65-80 cm. Femela are insa dimensiuni mai mari: daca masculul are o greutate medie de 155 g (maximum 250 g), femela ajunge la 300 g (in medie, 185 g). El este mai mic comparativ cu alte pasari rapitoare.

Ca si alte specii de soim are aripi lungi si o coada distinctiva, lunga. Penajul este, in principal, caramiziu-luminos cu puncte negricioase pe spate si galben-maroniu pe abdomen. Ciocul incarligat este gri-albastrui, iar casul (structura ceroasa de la baza ciocului) si inelul subtire din jurul ochilor sunt de culoare galben-deschis.

Advertisements

Picioarele sunt, de asemenea, galbene. Spre deosebire de cele mai multe rapitoare, la vanturelul-rosu apare dimorfismul sexual care este mai evident in ceea ce priveste coloritul. Masculul are partile superioare maro-castanii punctate si dungate cu negru (are mai putine puncte decat femela), iar calota si coada sunt gri-albastrii.

Coada are o singura dunga neagra la margine. Pieptul si burta sunt maro cu puncte negre. Femela este mai inchisa la culoare decat masculul, are penajul de deasupra maro-deschis cu puncte negre, asezate in semicerc, mai dese si mai multe decat la mascul, iar aripile si fundul sunt cu dungi negre.

De-a lungul cozii sunt, de asemenaea, dungi negre. La ambele sexe varful cozii este negru cu o margine ingusta alba. Juvenilii sunt aidoma femelelor adulte, dar dungile de pe abdomen sunt mai late; galbenul partilor dezgolite este mai pal.

Reproducere Vanturelul Rosu

Nu isi construiesc singuri cuiburile, ci le folosesc pe cele parasite ale gaitelor sau pe ale ciorilor din varfurile copacilor, de pe stanci, din clopotnite sau alte cladiri inalte.

Prin martie-aprilie femela depune 3-6 oua pe care le cloceste cam o luna, masculul fiind responsabil cu aducerea hranei la cuib, situatie care se prelungeste inca o vreme dupa ce puii ies din ou. Mai apoi, puii sunt hraniti de ambii parinti. Familia sta impreuna 4-5 saptamani, timp in care puii invata sa se hraneasca si sa zboare. Puii ajung la maturitate sexuala in sezonul urmator de cuibarit.

Media de viata este de 2 ani, cam 70% dintre vanturei-rosii murind inainte de implinirea primului an de viata, insa durata biologica de de la batranete pana la moarte poate ajunge pana la 16 ani. Recordul inregistrat este de 24 de ani.

Cloceste frecvent si in tara noastra. Fiind o pasare migratoare, pleaca la inceputul iernii, insa revine repede, in februarie sau cel tarziu la inceputul lunii martie.

Poze Vanturelul Rosu

Stiati ca… 
  • Vulturul are simtul mirosului atat de pronuntat incat poate mirosi cadavrul unui animal de la 40 de km?
  • vulturul stie cand se apropie furtuna cu mult inainte de a se dezlantui?
  • Condorul de Anzi este cel mai mare vultur necrofag din lume
  • Ochiul vulturului functioneaza ca un telescop

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii