Advertisements

Tucanul

  • Areal: America de Sud
  • Habitat: padurile tropicale si subtropicale
  • Hrana: fructe, insecte
  • Marime: 29cm – 63cm (11.5in – 29in)
  • Deschiderea aripilor: 50cm – 119cm (20in – 47in)
  • Greutate: 130g – 680g (4.6oz – 24oz)
  • Traieste in: stoluri
  • Viteza: 64km/h (39mph)
  • Culori: portocaliu, alb, negru
  • Pradatori: Nevastuici, pasari de prada
  • Inmultire: 3 – 4 oua
  • Speranta de viata: 12 – 20 ani
  • Particularitati: ciocul mare, colorat si puternic

Tucanii (Ramphastos toco) fac parte din familia Ramphastidae. Sunt pasari care se remarca prin penele frumos colorate si mai ales prin ciocul mare si puternic.

Familia este formata din cinci genuri (Andigena, Aulacorhynchus, Pteroglossus, Ramphastos, Selenidera) si patruzeci de specii diferite. Numele deriva din Tupi cuvantul tukana din limba portugheza.
Pot fi intalniti in zonele tropicale si subtropicale in padurile din America de Sud, mai exact in Brazilia, Paraguay, Argentina si Bolivia.

Hrana Tucan

Hrana principala a tucanilor din zilele noastre este formata din fructe. Dar daca li se ofera ocazia acestia se dovedesc omnivori.

Mai consuma insecte, soparle si alte animale mici. Tucanii din captivitate vanau insecte si s-a observat ca pot trai cu o dieta formata numai din insecte. Mai sunt cunoscuti pentru jefuirea cuiburilor mai mici pentru oualelor.

Advertisements

Acestea ofera, probabil, un plus important de proteine pentru dieta lor. In salbaticie hrana lor principala ramane alcatuita din fructe, rol important in imprastierea semintelor arborilor.

Deseori cand consuma fructe tucanii dau capul pe spate sa alunele fructul pe gat pana sa il inghita.

Tucanii nu beau apa. Doar vreo doua specii au fost vazute band apa, dar si acestea foarte rar. Ei isi iau apa din fructe.

Caracteristici Tucan

Cea mai mica pasare tucan este Lettered Aracari, are o lungime de 29cm si cantareste 130g, cea mai mare este Toco Tucan are greutatea de aproape 700g si lungimea de 63cm.

Corpul tucanului este mai mic in comparatie cu cel el ciorii. Coada este rotunda si variaza in lungime, aceasta poate ajunge cat toata lungimea corpului la unele specii. Gatul este scurt si subtire.

Aripile sunt scurte pentru ca sunt pasari care zboara in padure pe distante scurte. Picioarele sunt puternice si se termina cu gheare.

Majoritatea tucanilor nu prezinta dimorfism sexual, genul Selenidera fiind singura exceptie. Ciocurile femelelor sunt de obicei mai scurte si mai drepte.

Ciocul puternic si colorat la unele specii mari are o lungime mai mare decat jumatate din corpul pasarii, ceea ce este foarte mult.

In ciuda marimii este foarte usor fiind compus din straturi osoase si keratina. Naturalistii cred ca la origine tucanii aveau ciocurile drepte si erau carnivori, hranindu-se cu peste si alte vietati. Astazi consuma in special fructe.

Advertisements

Cercetatorii au observat faptul ca ciocul are si rol de termoreglare, asta inseamna ca in unele cazuri marimea lui creeaza si unele avantaje. Limba unu tucan poate avea 14-15cm.

Tucanii zboara mai degraba imprastiat, unul dupa altul, decat compact ca si vrabiile sau papagalii. Ei prefera sa ramana in varfurile copacilor unde sar de pe o ramura pe alta.

Se scald in baltile formate dupa ploaie si scot zgomote specifice. Ofera hrana insotitorilor si isi arata afectiune. Tucanii sunt pasari jucause si deseori se angajeaza in diferite jocuri.

Reproducere Tucan

Tucanii isi fac cuiburile in arborii in jurul carora zboara zilnic. Cuiburile nu si le fac singuri, prefera scorburile ciocanitorilor sau a altor pasari.

Ciocul tucanului nu este pentru sapat scorburi. Femela depune in cuib 2-4 oua albe. dupa 16 zile de incubatie ies puii.

La nastere puii sunt complet goi. Ambii parinti au grija de pui pana la varsta de 8 saptamani.

Micutii tucani vor putea sa zboare din cuib dupa 40-45 zile. Tucanii sunt pasari care nu migreaza, ei pot fi vazuti in perechi sau in grupuri mici.

Poze Tucan

Stiati ca …

  • Tucanul se foloseste de ciocul sau imens pentru a se racori
  • Cea mai interesanta si frumoasa pasare din venezuela este Tucanul

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii