Advertisements

Strutul

  • Areal: Africa
  • Habitat: zone de desert si savane deschise
  • Hrana: Omnivor (plante, boabe, seminte, animale mici)
  • Marime: 1.8m – 2.7m (6ft – 9ft)
  • Deschiderea aripilor: 1.5m – 2m (4.9ft – 6.5ft)
  • Greutate: 63kg – 130kg (140lbs – 290lbs)
  • Traieste in: grupuri pana la 50 membri
  • Viteza: 74km/h (42mph)
  • Culori: maro, negru, gri, alb, roz
  • Pradatori: Leu, Hiena, Ghepard
  • Inmultire: 1 ou
  • Speranta de viata: 50 – 70 ani
  • Particularitati: gat si picioare lungi, aripi scurte, nu poate zbura

Origine

Strutul (Struthio camelus) este o pasare care traieste in Africa, apartinand de grupa pasarilor alergatoare, fiind cea mai mare pasare care traieste in prezent pe pamant.
Strutul african care traieste acum in desertul Sahara a fost raspandit in trecut si pe teritoriul Asiei de vest.

Penele si, in unele regiuni, carnea strutului fiind apreciate de om, au dus la disparitia speciei de pe teritoriul asiatic.

Mediul natural de viata a strutului este Africa, mai ales partea de sud si partea estica a continentului. Strutul a disparut de pe teritoriul Arabiei, din nordul Saharei si din vestul continentului asiatic.

Advertisements

Pasarile traiesc in regiuni de desert si savane deschise, prefera regiunile cu iarba scurta, lipsite de copaci inalti.

In zonele in care unde cresc numai tufisuri, ce i-ar putea impiedica la fuga sau sa vada la distanta mare, raman un timp scurt.

Desertul propriu zis, fara vegetatie, care nu ofera hrana va fi numai traversat, deorece pasarea extrage toata apa din hrana, strutul poate trai fara probleme in regiuni aride.

In Australia exista de asemenea struti, dar care sunt de fapt pasari care au scapat de la ferma, si care ulterior s-au salbaticit.

Hrana Strut

Hrana strutului este cu precadere vegetala (plante, boabe, seminte), dar pot consuma si insecte si animale mici, pe care le inghit de cele mai multe ori impreuna cu diferite obiecte tari, in special cu pietris, care ii ajuta la digestie.

Caracteristici Strut

Masculul atinge inaltimea de 210 pana la 275 cm, avand o greutate de 100 – 130 kg, putand atinge 150 kg, femelele sunt mai mici avand inaltimea de 175 – 190 cm si greutatea de 90 – 110 kg.

Masculul are pene albe si negre in trecut erau foarte apreciate, pe cand femela are un penaj de culoare mai spalacita cenusie, puii avand o culoare asemanatoare ca femela.

Picioarele lungi ale strutului sunt de culoare cenusie, cenusiu albastrui lipsite de pene, la mascul in perioada de imperechere picioarele sunt de culoare rozacee putand fi vazute de la distanta.

Pasarea are un gat golas lung, capul strutului fiind mic in raport cu marimea pasarii, ochii in schimb au un diametru de 5 cm, fiind in cadrul vertebratelor terestre ochii cei mai mari.

Bazinul strutului ventral (dedesubt) are simfiza pubiana (Symphysis pubica) inchisa, care este un caz de exceptie la pasari.

Strutul are o musculatura a picioarelor puternic dezvoltata, ca o adaptare la alergare, atingand o viteza de 70 km/h, pe cand timp de o jumatate de ora pasarea poate alerga cu o viteza de 50 km/h.

Astfel, o alta particularitate caracterstica numai strutului este faptul ca, prin adaptare la fuga, pasarea are numai doua degete (Didactylie) la picior, picioarele folosind si ca o arma de temut.

Degetele au gheare puternice ce ating o lungime 10 cm. Osul pieptului (Sternum) este plat (lat. Ratis) la toate varietatile de struti, din care cauza pasarea are o centura scapulara dezvoltata cu oasele Os coracoideum si Clavicula.

Aripile strutului sunt relativ mari, daca luam in considerare ca este o pasare adaptata la alergare, care nu poate zbura, aripile fiind folosite la pastrarea echilibrului corpului in timpul alergarii, sau in perioada imperecherii.

Advertisements

Glasul masculului poate fi auzit in perioada imperecherii, fiind asemanator cu glasul leului, pe cand glasul puilor este mai melodios.

Reproducere Strut

Strutii ating maturitatea sexuala intre 2 si 3 ani. Femelele au tendinta de a se maturiza mai rapid decat masculii; speciile diferite se maturizeaza la varste diferite.

Sezonul de depunere a oualor este precedat de comportamentul de curtare, o serie complicata de actiuni, dans, vocalize si comportament sincronizat.

Un exemplu de comportament receptiv din partea femelei-strut include plecaciuni si scuturarea aripilor de o parte si de alta a corpului. Masculii emit chemari zgomotoase, in timp ce isi umfla pielea rosie a gatului, „patruland” prin teritoriu.

Comportamentul de imperechere al masculului este extrem de elaborat, el miscand-si aripile in sus si in jos, in timp ce isi scutura capul intr-o parte si in alta. De asemenea, scoate un zgomot puternic, umflandu-si zona gatului. Femela receptiva merge cu capul in jos, scuturandu-si ciocul si aripile, „cloncanind”. Cand se va apropia, femela se va aseza, permitand masculului sa o incalece.

Sezonul de depunere a oualor incepe primavare devreme si continua timp de 2-3 luni. Durata acestui sezon depinde de valoarea si calitatea alimentatiei, starea pasarilor si conditiile climatice. Strutii reactioneaza imediat la schimbarile de vreme.

Mascului „construieste” cuibul, o groapa mica in pamant. El poate deveni foarte agresiv in timpul sezonului de imperechere si va pazi femela, cuibul si teritoriul sau. Atat masculii cat si femelele stau pe cuib.

Strutii traiesc in grupuri mici, cu exceptia perioadei clocitului cand pot fi intalniti numai in pereche. Femela depune 12 pana la 20 de oua netede, cu coaja groasa, de culoarea fildesului.

Ouale strutilor nord africani sunt cele mai mari din lume, avand o lungime de 15 cm si o greutate de aproximativ 1.8 kg. In trecut cel mai mare ou apartinea pasarii elefant (specie disparuta din Madagascar) dimensiunile acestuia fiind de 76 cm si capacitatea de 9 litri. In opozitie cu aceste oua gigant se afla oul colibriului Vervain, cu diametrul de 1 cm., cel mai mic din lume.

Strutii ating maturitatea sexuala la 3 – 4 ani. Femelele nu scot niciodata nici un sunet, in timp ce masculii emit un urlet puternic (asemanator cu urletul leului) in timpul imperecherii, cand ciocul le este inchis si esofagul umflat.

Poze Strut

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii