Advertisements

Soimul de iarna

Origine

In tara noastra soimul de iarna este un vizitator de iarna frecvent. Pasarile pot fi recunoscute mai ales dupa zbor: inainteaza prin lovituri rapide din aripi, cu amplitudine mica si planeaza rar. Datorita raporturilor corporale, soimul de iarna ce zboara la inaltime poate fi confundat cu soimul calator, deoarece in aceasta situatie nu se evidentiaza bine dimensiunile.

In Europa Centrala si de Vest soimul de iarna este o pasare de tranzit, iar pe coastele marilor este vizitator de iarna. Apare rar pe suprafetele din interior, insa in iernile mai blande poate fi observat pe pajistile de ses si in apropierea stufarisurilor.Soimul de iarna este cea mai mica pasare rapitoare de zi din Europa. Este un vanator indraznet si indemanatic, ce prinde pasari mai mici zburand rapid, la mica inaltime.

Acesta induce frecvent in eroare pasarile ochite: le imita zborul, iar astfel se apropie neobservat de acestea. Dupa aceasta accelereaza brusc si prinde pasarea surprinsa aproape de sol.

Advertisements

Soimul de iarna cloceste din Islanda, Scotia si nordul Europei, pana in estul Siberiei, precum si in Alaska, Canada si Newfoundland. Pasarile ierneaza in Europa Centrala si de Est, nordul Africii, Orientul Apropiat, China, vestul si sudul Statelor Unite ale Americii, America Centrala si in nordul Americii de Sud.

Soimul de iarna in alte tari este cunoscut sub numele de pasarea lui Merlin (Merlin bird).

Hrana Soim de iarna

Aproximativ 90 la suta din hrana soimilor de iarna este reprezentata de pasari mici. Acestia vaneaza multe specii de pasari cantatoare, precum si acvatice, ca de exemplu fugaciul de tarm, becatina comuna si fluierarul cu picioare rosii.

Prind si ausei cu cap galben mici, dar si ciocanitori verzi, ce avand lungimea de 32 de centimetri, au dimensiuni aproximativ egale cu a femelei de soim de iarna. Pasarile consuma uneori si chiteam, soareci de camp, lemingi, lilieci, libelule, gandaci si fluturi.

Soimul de iarna vaneaza de regula singur, iar uneori cu perechea: pasarile stau la mica inaltime intr-un loc de observatie, iar daca observa o posibila prada, o urmaresc.

Daca nu reusesc sa o prinda din prima o urmaresc la mica inaltime, apoi zboara deasupra acesteia, iar in final o prind. Desi este o pasare „insistenta”, soimul de iarna are rar succes la vanatoare.

Caracteristici Soim de iarna

Masculul are spatele cenusiu-albastrui, iar gatul rosu-ruginiu. Abdomenul de culoare ruginie este impodobit de pete alungite, inchise la culoare. Ochii sunt mari si asigura un vaz excelent.

Are aripile late la baza si cu varful ascutit, iar pasarea loveste rapid cu acestea, cu amplitudine mica. Spre deosebire de celelalte pasari rapitoare de zi, soimul de iarna planeaza rar si pe distante scurte. In timpul vanatorii zboara la un metru inaltime deasupra solului.

Ouale sunt brun-deschise si prezinta pete rosii-ruginii pale sau inchise.

Lungimea corpului este de 25-30cm, iar anvergura aripilor de 55-65cm. Greutatea masculului este de 160-180g, iar a femelei de 190-220g. De regula sunt pasari singuratice. Sunetele emise sunt de genul „chi-chi-chi” inalt.

Soimul de iarna poate fi frecvent observat zburand rapid si la mica inaltime deasupra solului. In regiunile nordice prefera suprafetele deschise, unde poate studia imprejurimile dintr-un loc de observatie, de la mica inaltime, in America de Nord poate fi intalnit in Muntii Stancosi, unde scruteaza imprejurimile de pe promontoriile stancilor.

Advertisements

In perioada de clocit poate fi observat pe suprafetele plane golase si in cele mlastinoase, precum si in padurile nordice de mesteacan. Iarna pasarile migreaza spre sud. In acest zbor grupurile sunt alcatuite din doua-trei pasari.

Pana in primavara soimul de iarna traieste pe suprafetele cultivate plane si in vaile deschise, iar in plus sta frecvent in mlastinile din apropierea coastei si in zona de flux-reflux, precum si pe dunele de nisip.

Reproducere Soim de iarna

La inceputul lunii aprilie, cand soimii de iarna sosesc la locurile de clocit, masculii prezinta un zbor nuptial. Acestia zboara dand incet din aripi, pentru a atrage femele.

Daca o femela intra pe teritoriul unui mascul, pasarile zboara alaturate, iar apoi se arunca in gol si se urmaresc. Relatia de cuplu dureaza un sezon de clocit.

Perechea isi cauta un loc corespunzator de clocit pe sol sau intr-un arbore, iar uneori pe promontoriul unei stanci aflate la marginea unui spatiu deschis. Cuibul este reprezentat de o adancitura simpla.

Perechile ocupa frecvent cuibul altor pasari, ca de exemplu al ciorilor. Femela isi depune cele patru-cinci oua la intervale de cate doua zile, iar acestea sunt clocite de ambii parinti timp de o luna. Femela cloceste aproximativ doua treimi din timp, iar in acest timp este hranita de mascul.

Initial puii sunt protejati de femela, timp in care masculul vaneaza. Masculul aduce hrana la cuib zilnic, de trei-sase ori. Prada este reprezentata frecvent de puii pasarilor acvatice sau ai altor pasari, ca de exemplu ai fasei de lunca.

Dupa 18 zile, cand puii au penajul complet dezvoltat, femela porneste si ea la vanatoare. Dupa o luna puii pot deja sa paraseasca cuibul pentru a prelua hrana de la parintii lor, insa raman in apropierea acestuia timp de inca o luna, iar apoi devin independenti.

Poze Soim de iarna

Stiati ca …

  • Daca ne apropiem de cuibul soimului de iarna cand puii sunt foarte mici, pasarea ataca imediat.
  • Perechile vaneaza frecvent impreuna in mod jucaus. A fost observata o pereche ce a urmarit o cioara timp de douazeci de minute.
  • Efectivele au scazut mai ales datorita insecticidelor folosite in Europa in anii ’50-60 alsecolului trecut.
  • In unele regiuni hrana acestei pasari este reprezentata in proportie de 90% de fase de lunca.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii