Advertisements

Rata mandarin

Origine

Rata mandarin face parte din ordinul Anseriformes si familia Anatidae.

Isi au originea in Asia si sunt denumite si „Curcubeul Orientului Indepartat”, iar la chinezi sunt cunoscute ca ratele Yin-Yang.

Rata mandarin este una dintre cele mai deosebite pasari de apa, fiind foarte apreciata si des intalnita, fiind supranumita si „curcubeul orientului indepartat”. In salbaticie, rata mandarin traieste in China, Coreea, Japonia si in estul Siberiei, specia fiind introdusa si in Anglia, unde s-a adaptat destul de bine.
Rata mandarina simbolizeaza dragostea, romantismul, devotamentul, fidelitatea, afectiunea si loialitatea fata de partener. Ratele Mandarine au fost intodeauna vazute in viata reala ca perechi iubitoare. Aceste simboluri sunt adesea utilizate pentru a-i ajuta pe cei singuri sa-si gaseasca partenerii sau fericirea.

Advertisements

In salbaticie, rata mandarin traieste in China, Coreea, Japonia si in estul Siberiei, specia fiind introdusa si in Anglia, unde s-a adaptat destul de bine.

Numele vine de la penajul masculului, foarte viu colorat si datorita penelor portocalii de pe aripile ridicate. Este o rata de marime medie, are o lungime de 45 cm, cu deschiderea aripilor de 65-75 cm.

Hrana Rata mandarin

Rata mandarin care nu este hranita corect nu va avea niciodata pui pentru ca ea nu reuseste sa se imperecheze din cauza depozitelor de grasime din jurul testicolelor sau ovarelor.

O hranire corecta presupune impartirea anului in doua perioade: cea in care nu se imperecheaza (iarna) si cea a inmultirii. in primul caz dieta cuprinde portii mici de grau, porumb si soia.

In perioada inmultirii cantitatea de hrana trebuie crescuta si suplimentata cu insecte si furaje naturale. Fiind o pasare rezistenta, frumoasa si usor de intretinut, este preferata crescatorilor incepatori sau avansati, pentru aceasta specie.

Comportament Rata mandarin

Rata mandarin este o pasare mica, ce cantareste numai 500 de grame, fiind aproximativ de marimea unui porumbel voiajor. Masculul este extrem de frumos colorat, fiind destul de diferit fata de celelalte specii.

Fruntea ratei mandarin este de un negru-verzui stralucitor, ce capata o tenta viorie spre creasta din partea posterioara a capului. Partile laterale ale capului sunt de culoare alba, cu putin castaniu in dreptul ochilor.

Partea superioara a pieptului este maro, iar cea inferioara si abdomenul sunt albe.Are gheare ascutite, ce ii permit sa se urce in copaci si sa-si construiasca acolo cuib. O trasatura unica o reprezinta varfurile aripilor, de un portocaliu stralucitor.

Ratele mandarin captive sunt de obicei tinute in spatii imprejmuite, iar varfurile aripilor le sunt taiate, pentru a le impiedica sa scape. Nu necesita un spatiu foarte mare si se comporta bine in prezenta altor pasari acvatice, dar si cu alte specii, cum sunt porumbeii si fazanii.

Aspect Rata mandarin

Unii oameni folosesc termenul de „rata” specific pentru femela adulta si „ratoi” pentru mascul. Termenul de „ratusca” se foloseste pentru o rata mica, un pui de rata (un boboc), indiferent de sexul ei.

Isi cara corpul durduliu pe niste picioare scurte si subtiri. Din cauza asta au mersul clatinat. Ghearele sunt unite cu o membrana si au un cioc lunguiet, lat si patratos.

Advertisements

Culoarea corpului difera in functie de specie. Majoritatea ratelor domestice sunt albe, maronii, sau diverse combinatii de culori. Cantaresc putin mai mult decat o gaina, greutatea lor fiint cuprinsa intra 2 si 4 kg.

Nu vietuiesc singure, ci alaturi de semeni.

Reproducere Rata mandarin

Ce este bine de stiut este faptul ca ratoiul are un penaj asa de frumos colorat doar in perioada de imperechere. In restul anului are culori mai sterse, cenusiu-maronii.

Ratele mandarin formeaza perechei pe viata.

Deci femela este cea care alege amplasamentul cuibului, masculul o insoteste in cautarile unui loc bun de cuibarit. Cuiburile sunt construite de obicei intr-o scorbura de copac, ele pot fi gasite pana la o inaltime de 30m deasupra solului.

Numarul oualelor variaza de la 9 la 12 oua albe ovale de culoare alba. Incubarea este facuta de catre femela si dureaza 28-30 de zile.

Cand toate ouale au eclozat (de obicei eclozeaza cate un ou la cateva ore) mama isi cheama puii la sol. Acestia se tarasc catre marginea cuibului si apoi isi sar in cadere libera.

Uimitor este faptul ca acestia nu patesc nimic. Odata ajunsi jos se indreapta spre locul cel mai apropiat de hranire. Indata ce puii sunt pot sa zboare, dupa aproximativ 45 de zile, acestia pleaca spre a se alatura unor noi grupuri.

Poze Rata mandarin

Stiati ca…

  • Rata da din coada.
  • Rata mare a fost domesticita inaintea gainii.
  • Pana de curand se stia ca macanitul ratei nu produce ecou. S-a dovedit ca acesta exista, dar este foarte mic.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii