Pupaza

Pupaza pasare

Origine

Pupaza┬á(Phasianus colchicus)┬áeste o pasare colorata unica prin „coroana” sa de pene de deasupra capului. Este singura specie existenta din familia Upipidae. Numele in limba engleza este o forma onomatopeica ce imita strigatul pasarii.

Ea este larg raspandita in Europa, Asia, America de Nord, Africa si Madagascar. Cele mai multe pupeze europene migreaza la tropice pe perioada iernii, spre deosebire de populatiile africane care sunt sedentare pe tot parcursul anului.

Hrana Pupaza

Dieta pupezei este in cea mai mare parte compusa din seminte, fructe de padure si unele plante. Este o pasare solitara care se hraneste de obicei pe sol.

Mai zboara uneori dupa insecte cand acestea sunt in stoluri mari. Larve, viermi, lacustele si alte insecte sunt apucate cu ciocul tare si smulte din pamant.

Mai mananca greieri, lacuste, gandaci, greieri, furnici, etc. Majoritatea variaza intre 10-15cm lungime, cele preferate fiin de doua ori mai mari, dar mai rare.

Prada de dimensiuni mari este lovita de pamant sau de pietre pentru a o ucide si a marunti partile nedigerabile cum ar fi picioare, aripi..

Caracteristici Pupaza

Pupaza este o pasare de marime medie care are lungimea de 25-35cm, 45-50cm anvergura aripilor si o greutate de 50-100g. Are aripile rotunjite, lungi si puternice, capabile pentru un zbor in forta.

In partea de nord subspeciile au aripile mai mari. Ceea ce s-a crezut mult timp ca fiind o pozitie defensiva, cum pupaza isi intinde usor aripile si lasa coada aproape de sol ridicandu-si capul, s-a dovedit a fi plaja de soare.

Cele mai citite articole

Pupezellor le mai plac si baile de de nisip sau .. praf.

Pupezele au fost considerate sacre in egiptul antic. In biblie sunt considerate pasari urate care nu ar trebui consumate. Pupaza apare si in conan, unde Solomon zice: „Cum se face ca eu nu vad pupaza, sau este printe cei absenti ?”.

A fost simbolul virtutii in Persia. Pupaza este regele pasarilor in Grecia antica. A fost aleasa ca pasare nationala a Izraelului in luna mai 2008.

Mai apare pe logo-ul universitatii din Johannesburg, unde este si mascota universitatii.

Reproducere Pupaza

Este o pasare monogama, intalnirea cu perechea are loc o singura data pe an. Sunt pasari teritoriale, masculii se lupta frecvent pentru teritoriu si uneori aceste lupte se termina cu rani serioase.

Cuibul in care se depun ouale este amplasat intr-o gaura de copac cu intrare ingusta care poate fi captusit cu diverse obiecte adunate.

Femela este singura responsabila pentru incubarea oualelor. Dimensiunea oualelor variaza in functie de locatie, pasarile din emisfera nordica au mai multe oua decat cele din emisfera sudica.

Perioada de incubatie este cuprinsa intre 15 si 18 zile. Pe perioada incubatiei masculul o hraneste pe femela aducand mancare la cuib. Puii se nasc acoperiti de puf, dar pana la maturitate corpul acestora va fi acoperit de pene.

Puii sunt hraniti de femela in primele doua saptamani. Acestia raman cu parintii aproximativ patru saptamani.

Poze Pupaza

Stiati ca …

  • Egipteni apreciau foarte mult pupaza
  • In caz de pericol, tinerele pasari aflate in cuib, stropesc in ochi agresorul cu excremente lichide. Dusmanii sunt tinuji la distanta, de mirosul respingator.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole