1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

Pitulice

Pitulice

Origine

Pitulicele (Phylloscopus) sunt pasari cantatoare care afc parte din familia Troglodytidae. Exista aproximativ 80 de specii de pitulici in aproximativ 20 de genuri.

In zonele anglofone pasarea este cunoscuta simplu ca pitulice. Numele de pitulice a fost atribuit si altor pasari din Noua Zeelanda si Australia.
Cele mai multe pitulici sunt mici in inobservabile, cu exceptia cantecului lor puternic si complex.

Numele de pitulice provine din limba engleza, mai exact din engleza veche(wren), atestat foarte devreme, in secolul 8. Este inrudit cu vechea germana (wrendo,wrendilo si rindill) si vechea islandeza.

Cert este ca in ciuda tuturor inrudirilor etimologia numelui este in continuare necunoscuta. In vechea germana pitulicea este asociata cu legenda Regele pasarilor care spune ca pasarea care poate zbura la cea mai mare altitudine este declarata rege peste toate pasarile.

Se spune ca vulturii si celelalte pasari ar fi fost intrecute de catre o pasare mica. Aceasta a fost ascunsa in penajul unui vultur si cand acesta a obosit pitulicea a ajuns mai sus ca orice pasare.

Aceasta legenda a fost cunoscuta de oameni ca Aristotel si Plinius si a fost preluata de autori medievali precum Johann von Geiler Kaisersberg.

Hrana Pitulice

Desi se stie foarte putine despre modul lor de hranire, sunt considerate in principal insectivore, hranindu-se pe langa insecte cu paianjeni si alte mici artropode.

Multe specii se hranesc si cu materie vegetala, cum ar fi seminte si fructe de padure. Specii mai mari pot vana broscute si soparle mai mici.

Exista dovezi ca unele pitulici erau cu picioarele in apa cautand pestisori si mormoloci.

Alte dovezi indica faptul ca aceste pasari micute mananca si melci sau ouale altor pasari.

Caracteristici Pitulice

Cele mai citite articole

Speciile de pitulici au marimi mediu-mici pana la foarte mici. In America se gasesc cele mai mici specii de pitulici. Acestea variaza in jurul a 10cm si 9 grame, pe cand cea mai mare specie de pitulice are o lungime de 22cm si cantareste aproape 50 de grame.

Culorile penajului sunt in general monotone, ele sunt compuse din culorile gri (culoare predominanta), maro, alb, negru. Nu exista dimorfism sexual intre indivizi, putine diferente apar la pasarile adulte.

Pitulicele europene, dupa cum le spune si numele, sunt singurele specii care pot fi intalnite in afara Americii. Pitulicele in general pot fi intalnite intr-o gama larga de habitate, de la zone uscate la zone impadurite.

Cele mai multe specii prefera bolta padurilor. Cele mai multe specii raman in europa centrala pe tot parcursul anului, dar putine specii intalnite in regiunile temperate din emisfera nordica sunt partial migratoare, petrecandu-si iarna mai la sud.

Pitulicele pot fi o specie extrem de secretoasa, ai carei membri, greu de observat, vor canta din boltele copacilor bine camuflate. Pe de alta parte unele prezinta variatii in comportament, unele specii tropicale aparand in stoluri de pana la 20 de indivizi.

Specii de pitulice:

Pitulicea de munte (Phlloscopus bonelli)
Pitulicea fluieratoare (Phlloscopus trochilos)
Pitulicea mica (Phlloscopus collybita)
Pitulicea sfaraitoare (Phlloscopus sibilatrix)

Reproducere Pitulice

Pitulicele isi fac cuibul rotund cat mai discret. Masculii pot construi cuib in gauri de zid, copaci, pot folosi cuiburile vechi ale altor pasari.

Acestea isi construiesc cuiburile sau le intaresc pe cele strine cu frunze, iarba si surcele.

Femela il imbraca cu pene si doar ea cloceste ouale. Ouale sunt albe cu pete rosii-maronii lungi de 1.6cm. Puii sunt hraniti de ambii parinti.

Poze Pitulice

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner