Pasarea Soarelui

Pasarea Soarelui

Origine

Pasarea Soarelui (Eurypyga helias) este originara din America Latina, din Guatemala pana in Brazilia de nord. Traieste pe malul apelor repezi, la adapostul padurii. Poate fi intalnita atat la nivelul marii cat si la altitudini de 1800 m. Nu migreaza.

Pasarea Soarelui este singurul reprezentant al familiei Eurypygidae. Este o pasare acvatica cu un gat asemanator starcului, ce se inrudeste cu Buhaiul de balta (Botaurus stellaris) si dropia. Ce face aceasta pasare speciala este desenul sub forma de ochi de la nivelul aripilor. Pasarea Soarelui este destul de timid si foarte greu de localizat in mediul natural.

Hrana Pasarea Soarelui

Dieta este formata din crustacee, insecte, pesti, soparle, amfibieni si alte vietuitoare.

Pasarea Soarelui vaneaza in apele putin adanci, dar si pe mal. Sondeaza malul in cautarea hranei. In apele calme si putin adanci, intra si se plimba calm in cautarea pestelui. Vaneaza asemeni starcului: cu gatul si capul tinute pe spate, declanseaza atacul extrem de rapid atunci cand localizeaza prada. Prefera tarmurile pietroase, unde apa cristalina inconjoara pietrele. Pe marginea apei calca usor si lent, fiind foarte atenta in jur.

Caracteristici Pasarea Soarelui

Aspectul penajului este cel care a facut aceast pasare remarcata. Corpul este lunguiet si se termina cu o coada ascutita si dreapta. Gatul este lung si incovoiat, ca cel al starcului, iar capul este subtire si ascutit. Picioare scurte, subtiri si drepte. Masoara aproximativ 47cm lungime.

Capul este negru, strabatut de doua linii albe orizontale, pozitionate deasupra si dedesubtul ochilor, de culoare rosie. Ciocul lung si ascutit este marcat de doua culori: superior maroniu, iar inferior portocaliu. Barnia este alba. Gatul, pipetul si spatele sunt imbracte cu pene negre si maronii, alternand ca intr-un mozaic. Regiunile inferioare sunt maro deschis si albe.

Partea superioara a aripilor este cea care atrage atentia atunci cand acestea sunt deschise. La mijlocul fiecarei aripi avem un oval de culoare maro- castaniu, marginit de pene de culoare alba si neagra. Tot acest desen este inconjurat de o zona aurie. Penele mari ale aripii, mai prezinta inspre varf un astfel de model castaniu cu negru, marginit la varf de nunate de gri. Coada infoiata este preponderent gri, cu doua linii orizontale alcatuite din acelasi nunate ca si la modelul de pe aripi. Cand pasarea este infoiata, cele doua desene de pe aripi arata ca doi ochi uriasi.

Atat masculii, cat si femelele prezinta acelasi penaj. Tineretul se caracterizeaza prin nuante mai pale.

Reproducere Pasarea Soarelui

Are loc primavara din martie pana in mai. Masculul cucereste femela prin zboruri lente deasupra copacilor si sunete specifice. Ambii parteneri construiesc cuibul, de obicei pe crengile copacilor aflati in apropierea sau chiar deasupre apei. Cuibul este alcatuit din bete, iarba si namol. Deasupra cuibul este protejat de coronamentul bogat al copacilor tropicali, precum o umbrela.

Femela depune 1-2 oua rozalii cu pete gri-violet. Dupa o luna, timp in care ambii parinti au clocit ouale, puii vor ecloza. Puii sunt hraniti de cei doi parinti, care nu lasa niciodata cuibul nesupravegheat. La 25 de zile se impaneaza. Puii depind de parinti inca 2 luni de acum incolo. La 1 an devin maturi sexual.

Aceasta specie nu se afla amenintata cu disparitia, desi in ultimii ani efectivul s-a mai redus, din cauza distrugerii habitatului. Durata medie de viata in captivitate este de 15 ani, in natura nu a putut fi calculata inca.

Poze Pasarea Soarelui

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii