Origine
Familia Paradisaeidae cuprinde cele mai spectaculoase si colorate pasari din lume, iar pasarea albastra (Paradisaea rudolphi) nu face exceptie de la aceasta regula. Este o pasare endemica din Papua Noua Guinee , fiind raspandita in zonele montane din sud est.
Conform specialistilor, a fost descoperita in anul 1884 de catre Carl Hunstein, numele fiindu-i dat in memoria ghinionistului print Rudolph al Austriei.
Din cauza regiunii limitate, a numarului mic de exemplare si a vanarii (pentru penajul extraordinar) pasarea albastra a paradisului a fost clasificata ca fiind o specie vulnerabila si trecuta pe lista rosie, in randul animalelor protejate.
Hrana Pasarea paradisului
Pasarile albastre ale paradisului se hranesc cu fructe, pe care le gasesc din belsug in Noua Guinee. Cantitatea generoasa de mancare le permite pasarilor sa-si canalizeze energia in alta parte.
Astfel ca, ele isi dedica marea parte a timpului cochetariei, dezvoltandu-si un penaj bogat cu care sa-si farmece partenerele.
Caracteristici Pasarea paradisului
Specia masoara aproximativ 30cm lungime si are capul, ciocul si capul de culoare neagra. Are picioarele gry si aripile de culoare albastra.
Cele mai citite articole
In cazul masculului coada i se prelungeste cu doua „antene” lungi si subtiri.
Cea mai mare amenintare este pierderea habitatului si vanarea pasarii pentru pene. Habitatul ramas este si el sub amenintare ca urmare a dezvoltarii terenului agricol din cauza cresterii numarului populatiei umane.
Inca mai sunt unele zone in care nu s-a patruns dar nu se stie pentru cat timp.
Reproducere Pasarea paradisului
Masculii sunt poligami si isi curteaza femelele etalandu-si penajul spectaculos si scotand sunete de chemare. Cantecul de imperechere este atat de ritmat incat pasarea albastra a paradisului este considerata un solist in adevaratul sens al cuvantului.
Pentru ca spectacolul sa fie cat mai atragator, masculii stau atarnati de crengile copacilor, cu capul in jos si cu aripile desfacute, astfel incat penele lor albastre se imprastie in jurul corpului, ca un evantai. Pasarile isi leagana corpul inainte si inapoi, iar cele doua «snururi» lungi din zona cozii se arcuiesc intr-un mod impresionant.
Poze Pasarea paradisului
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Comentarii