Advertisements

Nandu

Origine

Pasarile nandu (Rhea americana) sunt strutii din regiunile de est si sud-est ale Americii de Sud. Numele de nandu este dat de indieni si se datoreaza sunetului pe care il scoate masculul in perioada de imperechere.

Strutii nandu sunt pasari alergatoare tipice, locuitori ai stepelor, dar si ai regiunilor cu tufisuri rare.
Indienii considerau strutul nandu cel mai bun vanat si daca aceasta specie nu s-ar fi inmultit asa de repede, probabil ca ar fi disparut de mult. Cu rabdare si indemanare, camuflati cu manunchiuri de iarba si crengi, indienii se apropiau la o distanta de la care puteau tinti cu arcul.

Nanduul are capacitatea de a fugi foarte repede, de a obosi si zapaci si cel mai bun cal prin dibacia cu care se strecoara din cele mai complicate situatii.

Advertisements

Strutul nandu face parte din ordinul Rheiformes si familia Rheidae.

Hrana Pasarea Nandu

Hrana lor consta din frunze verzi, fragede, pe care le pasc de pe sol, dar si din seminte, insecte si alte animale mici. Fermierii pretuiesc strutii nandu deoarece acestia curata imprejurimile de serpi, lacuste, scorpioni si paianjeni.

Uneori poti vedea struti amestecati printre cai si vite, dar totusi ei se feresc de caini si oameni.

Caracteristici Pasarea Nandu

Au dimensiuni mai mici decat strutii africani si prezinta trei degete la picioare. Masculul si femela au penajul aproape la fel colorat.

Singurele diferente constau in faptul ca femela este mai mica si are culorile putin mai deschise.

Aripile sunt prevazute cu pene lungi si moi care atarna, au un rol de atractie in perioada de imperechere, dar si rol de usurare a alergarii prin faptul ca sunt departate de corp.

Advertisements

Pot ajunge la inaltimea de 0,9-1,5 m si greutatea de 15-30 kg.

Reproducere Pasarea Nandu

Isi fac cuiburile ascunse in iarba inalta din savane. Masculul are cinci pana la sapte femele care isi depun ouale in acelasi cuib.

Astfel o ponta ajunge la cca. 16-50 de oua de culoare galbena-albicioasa. Acestea sunt clocite doar de mascul care apoi va conduce si puii.

Perioada de clocire dureaza 36-44 de zile. Puii ies din oua la inceputul lunii februarie si au corpul acoperit cu puf cu dungi longitudinale de culoare inchisa. Puii cresc foarte repede, dupa primele cinci zile fug atat de repede incat un om nu reuseste sa-i ajunga.

In primele cinci saptamani puii isi urmeaza numai tatal, apoi si femela se alatura familiei. Deseori, mai multe familii se asociaza si atunci pot fi vazute traind laolalta in savana turme intregi de struti.

Poze Pasarea Nandu

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii