Advertisements

Pasarea de gheata

Origine

O sa va spun clar si raspicat de la inceput ca denumirea stiintifica a pasarii este asociata la doua nume si anume: „pascaras albastru” si „pasarea de gheata”.

Personal am ales numele de „pasarea de gheata” din simplul motiv ca este mai popular.

Pasarea de gheata (Alcedo atthis) traieste in Europa, in nordul Africii, sudul Asiei si cateva insule din oceanul Pacific. O gasim in apropierea apelor incet curgatoare nu foarte adanci si in care traiesc multi pesti mici.
Este pe cale de disparitie din cauza poluarii mediului si distrugerea habitatului natural, motiv pentru care in unele tari din Uniunea Europeana este protejata de lege.

Advertisements

Poate fi intalnita si pe teritoriul tarii noastre in apropierea apelor. In literatura internationala o mai intalniti si ca Common Kingfisher – Pascaras albastru.

Hrana Pasarea de gheata

Se hraneste cu animale marine in general: pesti mici, raci, broaste, rame, mormoloci si insecte.

O caracteristica importanta a acestei pasari este faptul ca si-a dezvoltat gustul pentru peste si animalele marine. Desi nu stie sa inoate ea isi pescuieste hrana, petrecandu-si majoritatea timpului, in apele mici.

Ea isi gaseste un loc de observatie langa apa unde sta si urmareste pestii, insa deobicei, prefera sa planeze foarte aproape de nivelul apei si se arunca cu ciocul inainte pentru a prinde hrana. Ca sa iasa din apa bate rapid din aripi.

Caracteristici Pasarea de gheata

Masoara intre 15 si 18cm, are anvergura aripilor de 25cm si cantareste in jur de 40 de grame. Coloristica a penajului extraordinara, corpul verde-albastru cu partea inferioara roscat caramizie.

Advertisements

O alta ciudatenie a pasarii de gheata este faptul ca nu isi construieste un cuib ca alte pasari, ci sapa cu ciocul o galerie in malurile inalte din apropierea apelor.

Reproducere Pasarea de gheata

Cuibareste in galerii sapate in maluri abrupte deasupra apelor, astfel incat sunt feriti de pradatori, galerii pe care le sapa singure. Femela depune oua odata sau de doua ori pe an intre lunile iunie si septembrie.

Dupa imperechere rezulta intre 4 si 7 oua albe, pe care le clocesc ambii parteneri. Puii eclozeaza dupa 20 de zile.

Pasarea de gheata traieste in jur de 2 ani.

Poze Pasarea de gheata

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii