Advertisements

Pasarea Clovn

Origine

Pasarea clovn (Sula nebouxii) este o pasare care face parte din familia Sulidae, familie care cuprinde zeci de specii de pasari marine.

Habitatul natural unde se imperecheaza pasarea clovn cuprinde insulele din tropicale si subtropicale din Oceanul Pacific; cele mai cunoscute sunt Insulele Galapagos.
Pasarile smintite fac parte din familia gastelor de mare si traiesc de-a lungul coastei pacifice a Americii centrale si de sud, iar numele lor provine din limba spaniola („bobo” – clov sau prostanac) si de datoreaza faptului ca sunt foarte stangace pe uscat.

Ca si alte pasari marine, ca de exemplu foca sau morsa, pasarea clovn se deplaseaza dificil pe uscat fapt pentru care sunt o prada usoara pentru oameni si alte animale.

Advertisements

Hrana Pasarea Clovn

Toate gastele de mare plonjeaza si se scufunda in apa, pentru a prinde bancuri de pesti sau calmari. Si aici pasarile smintite se diferentiaza de celelalte specii, fiind singurele care „vaneaza” in colaborare.

Stolul se roteste deasupra oceanului la cca 30 m inaltime si, cand este reperat un banc de pesti, capetenia (de obicei un mascul) scoate un fluerat. Este semnanul la care toate celelalte pasari plonjeaza dupa hrana.

Fiecare isi fixeaza o tinta sub apa, dupa care se cufunda cu aripile inapoi, si isi controleaza picajul folosindu-se de aripi, coada si labe. Viteza picajului poate atinge 100 km/h, impactul cu apa fiind suportat in mare parte de capul pasarii, protejat de un craniu consolidat.

In „cadere” narile sunt apropiate, pentru ca apa sa nu patrunda brusc in gura si in gat, iar pasarea respira prin coltul gurii. Pasarile smintite se cufunda cativa metri sub suprafata, inhata pestele, apoi ies si decoleaza pentru a relua procesul.

Caracteristici Pasarea Clovn

Pasarea clovn are in jur de 80cm lungime si cantareste o greutate de aproximativ 2kg. Femelele sunt usor mai mari decat masculii. Are gatul lung si gros. Ochii sunt amplasati de-o parte si de cealalta a capuluisi sunt orientati in fata.

Advertisements

Are o viziune binoculara excelenta. Culoarea ochilor este galbena, masculii avand ceva mai mult galben pe iris decat femelele. Narile pasarii clovn sunt permanent inchise pentru scufundari, ea respira prin coltul gurii.

Culoarea picioarelor variaza de la turcuaz la culoarea oceanului. Masculii si tinerii au culoarea picioarelor mai deschisa decat femelele.

Reproducere Pasarea Clovn

In ritualul de petire, masculul se plimba tantos in jurul femelei, pasind cu labele imense cat mai sus, pentru a i le arata femelei. Spectacolul este insotit de curatarea reciproca a penelor, de incrucisarea ciocurilor si de clatinarea capetelor.

Femela depune doua oua, pe care le cloceste pe rand, fapt pentru care puii ies din gaoace la o distanta de cateva zile unul fata de celalalt. Pentru a incalzi ouale, pasarea smintita se foloseste de labele sale mari, pe care le aseaza peste acestea.

Puiul mai mare, desi firav, il ataca pe cel nascut mai tarziu, pentru a primi cea mai mare parte din hrana adusa de parinti. In cazurile in care mancarea este insuficienta puiul mai mare il poate ucide pe cel mic, iar adultii nu intervin, incurajand conflictul si asigurand supravietuirea celui mai puternic.

Poze Pasarea Clovn

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii