Papagalul Vasa

Papagalul Vasa

Origine

Papagalul Vasa (Coracopis vasa) este intalnit in Madagascar, coasta sud-estica a Africii.

Prezenti in gran Comoro, Anjouan si Moheli in imediata apropiere a insulelor Comore, localizate la mijlocul distantei dintre varful nordic al Madagascarului si coasta de nord a Mozambicului.

Imaginati-va un papagal care iese din ou la numai 18 zile, isi pierde penele faciale in perioada de imperechere si isi poate schimba culoarea penelor fara sa naparleasca. Papagalul vasa este unul din cei mai neobisnuiti papagali din lume.

Hrana Papagal Vasa

Are un regim alimentar variat bazat pe seminte, fructe cu coaja si legume, cum ar fi: mere, pere, portocale, banane, fructe de cactus, rodie, morcov, telina, mazare verde, fasole, porumb dulce, mei, mixt de seminte, fasole verde, si altele.

Caracteristici Papagal Vasa

Papagalul vasa are o lungime de 45 cm, culoarea maro cu o nuanta de gri spre varful aripilor. Desi in cea mai mare parte este o pasare tacuta, aceasta poate deveni glagioasa pe perioda celor 3 luni de imperechere.

In perioada de reproducere penele de pe corp ale femelei se schimba din nuanta de gri catre maro deschis, iar cele faciale si de pe cap cad.

Cele mai citite articole

Dupa perioada de imperechere penajul de pe cap se reface. Se crede ca aceasta schimbare a culorii penelor este posibila fara naparlire prin secretarea unui ulei.

O caracteristica deosebita este obiceiul lor de a sta la soare, intr-o pozitie mai ciudata pe ramura,cu aripile sau numai una ridicata, la fel ca porumbeii.

Reproducere Papagal Vasa

Spre deosebire de alte specii de papagali unde masculul este mai agresiv, in cuplul papagalilor vasa femela este cea mai violenta si exigenta cu partenerul ei.

Aceasta doreste sa se bucure de toata atentia partenerului cerand sa fie hranita sau satisfacuta.

In cazul in care el refuza va fi urmarit de partenera si agresat pana la aparitia traumatismelor. Pentru a usura viata masculilor in captivitate se imperecheaza doi masculi cu o singura femela.

Dupa ce femela depune ouale, in medie 2-3, s-au vazut cazuri in care cei doi ingroapa ouale in cuib.

Dupa nastere puii sunt dependenti de parinti 7-8 saptamani.

Poze Papagal Vasa

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole