Papagalul Spix

Papagalul Spix

Origine

Papagalul Spix (Cyanopsitta spixii) este singurul membru al genului Cyanopsitta. Este o specie pe cale de disparitie, in salbaticie mai sunt foarte putine exemplare, iar in captivitate specia este conservata prin intermediul mai multor programe de reproducere.

Acesta are habitatul natural limitat datorita dependentei sale fata de un copac numit caraibeira in care cuibareste.
Papagalii Spix au fost numiti dupa naturalilstul german Johann Baptist von Spix care a descoperit specia in anul 1817. Incepand cu secolul 19 specia a inceput sa scada in populatie datorita vanatorii, a capcanelor pentru pasari, distrugerea habitatului, precum si introducerea albinelor africane cu care trebuie sa concureze pentru amplasarea cuiburilor.

Ultimele 3 pasari au fost capturate pentru comert in anii 1987 si 1988. In anul 1995 a fost eliberat o femela Spix care a disparut dupa sase saptamani.

In anul 2000 se presupune ca specia a disparut din salbaticie. In prezent se fac eforturi pentru conservarea speciei, mai multe fundatii s-au unit pentru salvarea speciei de la disparitie, s-au facut cateva schimburi cu crescatori experimentati.

In 2004 s-a reformat si restructurat „Grupul de lucru pentru recuperarea papagalilor Spix”.

In anul 2010 erau 85 de Spix in captivitate si 73 dintre acestea participa la un program de reproducere sub supravegherea mai multor institutii (guvernului Brazilian, conservarea biodiversitatii, etc).

Hrana Papagal Spix

Papagalii Spix se hranesc in principal cu vegetatie.

Alimentatia sa principala include seminte si fructe si in special unele specii de plante.

Consuma, de asemenea, flori si frunze gasite in habitatul natural si se pot deplasa in cautarea unor noi surse de hrana.

Cele mai citite articole

Ciocul puternic le permite sa sparga nuci si diferiti samburi pentru a avea acces la miez.

Caracteristici Papagal Spix

Spixul are o lungime de 55-60cm, o greutate de 3-4 sute de grame si diferite nuante de albastru, inclusiv capul are o o nuanta mai stearsa de albastru.

Papagalul Spix are ciocul negru si ochii sunt inchisi la culoare. Picioarele au culoarea gri deschis cand sunt pui, iar pe timpul maturizarii devin gri inchis.

Anvergura aripilor este de 65cm. Papagalii Spix sunt vazuti in perechi sau in grupuri mici.

Sunt pasari timide care-si iau zborul la apropierea oricarui strain.

Reproducere Papagal Spix

Reproducerea papagalilor Spix are loc in timpul verii Australiene, din noiembrie pana in martie, in functie de sezonul ploios.

Cuiburile si le fac in copacii tabebuia (mai sus am scris ca acesti copaci se numesc carabeira, in poze sunt identici, nu stiu sa va spun care este denumirea corecta). Ei revin adesea la acelasi cuib in fiecare an.

In salbaticie femelele depun, de obicei, 2-3 oua albe la interval de doua zile, in captivitate depun 4-7 oua. Incubatia dureaza 25 – 28 de zile, femela fiind cea care sta pe oua. Ea este hranita in mod regulat de mascul in tot acest timp.

Puii se nasc golasi. Acestia pasasesc uibul dupa 3 luni.

Durata de viata este estimata la 28 de ani in salbaticie si la 38 de ani in captivitate.

Poze Papagal Spix

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii