Papagalul Nimfa

Papagal Nimfa

Origine

Papagalul nimfa (Nymphicus hollandicus ) este originar din Australia. Nymphicus provine din limba greaca si inseamna mireasa. De obicei nimfele erau fiicele zeului Zeus care se ocupau cu dansuri, cantece si jocuri si ramaneau vesnic tinere.

Pe langa toate acestea nimfele insoteau zeii si raspandeau binecuvantare si fertilitate. Datorita faptului ca aceasta pasare este atat de jucausa, cantareata si fertila se spune ca ea a insotit nimfele. Se spune ca atunci cand Odyseus a intalnit-o prima data pe nimfa „Calypso”, ea avea pe cap o asemenea pasare, la fel de frumoasa ca si ea.

Holandicus provine de la „Wilem Jansz” care este unul dintre primii care au descoperit aceste pasari. El fiind olandez, numea pe atunci Australia „Noua-Olanda”. Abia in 1788 au primit pasarile un nume stiintific, dat de Gmellin si anume „Psittacus Novaehollandiae”.
In 1792 l-a denumit Kerr „Psittacus Hollandicus” iar in 1832 si-a primit numele final de la Wagler si anume „Nymphicus hollandicus”. La mijlocul secolului al 19-lea, cand europenii au inceput sa colonizeze Australia, au inceput sa apara si primele exemplare de nimfe in Europa.

Datorita faptului ca clima in Australia este foarte schimbatoare, pasarile s-au adaptat relativ repede iar dupa scurt timp au inceput sa se inmulteasca in captivitate. in limba engleza i se spune ‘cockatiel’ ceea ce inseamna kakadu mic.

Ei sunt clasificati ca cei mai mici din genul Cacauidaelor (familia cockatoo). Spatiul ei natural de trai sunt stepele si savanele Australiei, el fiind pe langa perus unul dintre cele mai raspandite pasari ale Australiei. Oamenii de stiinta nu au cazut de acord mult timp daca nimfele fac parte din familia papagalilor sau cea a kakadu. intre timp este clar ca fac parte din familia de kakadu.

Papagalii nimfa reprezinta doar una dintre cele peste 340 de specii de papagali. Toti papagalii nimfa pe care ii vezi provin de la crescatori, pentru ca Australia a interzis exportul de pasari incepand cu anul 1894.

Nimfele salbatice calatoresc in perechi sau in stoluri mici, ceea ce explica natura lor sociabila. Fluierand, nimfele isi comunica apropierea de pericol, hrana sau chiar locul in care se afla. Nimfele salbatice sunt gri in cea mai mare parte, ajutandu-le sa se camufleze fata de pradatori.

Isi construiesc cuibul in scorburi de copaci la o inaltime de 2 metri fata de pamant.

Hrana Papagal Nimfa

Papagalii nimfa au nevoie de 12 ore de somn in fiecare noapte, fiind foarte important pentru sanatatea lor sa aiba un somn de calitate. Un somn bun incepe cu o colivie potrivita. Locuinta ideala va fi curatata zilnic, iar apa si mancarea vor fi mereu proaspete. Prietenii nostri, papagalii nimfa, dezvolta rapid infectii de la apa murdara si hrana stricata.

Odata ce s-a trezit, nimfa este pregatita sa manance. O dieta bazata pe graunte suplimentata zilnic cu fructe proaspete si legume o sa-i placa la nebunie!

O dieta sanatoasa este cea care contine fructe de padure. Cu cat sunt mai verzi legumele, cu atat sunt mai sanatoase! iti recomand spanac, fasole verde, mazare, porumb, cartof dulce. Chiar daca pasarea ta refuza aceste alimente, nu renunta! Nu uita ca o hrana sanatoasa iti pastreaza nimfa prietenoasa, activa si va trai intr-un mod sanatos.

Caracteristici Papagal Nimfa

Papagalii nimfa sunt cunoscuti ca avand ocazional teama de intuneric, iar acest lucru ii poate face sa se raneasca. Pentru a rezolva problema ii poti muta intr-o cusca mai mica pentru a nu mai avea spatiu in care sa raneasca, si le poti lasa o sursa de lumina.

Papagalul nimfa este cel mai mic membru din familia cacadu. Crescand pana la o marime moderata de aproximativ 33 cm in lungime, nimfa este predominant de culoare gri, avand o creasta tropicala in varful capului. Creasta este folosita frecvent in exprimarea starilor.

Creasta papagalului nimfa tinde sa stea ridicata atunci cand este incantat, intinsa pe cap atunci cand este suparat sau agitat si cand sta intre cele doua pozitii, adica oblic, se simte mai mult sau mai putin multumit.

Comparativ cu cacadu, nimfa are pene care formeaza o coada lunga, reprezentand jumatate din lungimea totala. Minunatul papagal nimfa este originar din regiunile aride ale Australiei, fiindu-i favorabile atat zonele umede, cu arbusti, cat si cele de semi-desert.

In timp ce penajul papagalului nimfa este gri, au zone albe pe marginile exterioare ale aripilor, cercuri portocalii pe obraz care tind sa fie mai deschise la masculi decat la femele. Masculii nimfa au in general fata de culoare galbena sau alba.

La crescatori intalnim mai multe variatii de culoare, in jur de 15, datorita mutatiilor efectuate de-a lungul generatiilor. Problema in majoritatea mutatilor este chelia ce se dezvolta sub creasta papagalilor nimfa.

Cele mai citite articole

Femela sau mascul? Norocosule! Papagalul nimfa este unul dintre putinele specii dismorfice, adica masculii se diferentiaza de femele prin caracteristicile fizice. si este foarte usor de aflat! Ca in cazul majoritatii regnului animal, masculii au culori mult mai vibrante.

Acelasi lucru se intampla si in lumea pasarilor. in cazul papagalilor nimfa, masculul este recunoscut in functie de cap si coada. Capul masculului nimfa este in intregime galben, cu cercuri luminoase portocalii in obraji. Capul femelei nimfa este mai putin interesant iar in obraji are pete mai putin definite.

Papagalii nimfa sunt pasari afectuoase si sociabile. Majoritatea papagalilor nimfa sunt extrem de blanzi si docili, ceea ce ii face animale de companie foarte potrivite pentru un incepator. De asemenea, papagalii nimfa sunt cunoscuti ca fiind excelenti vorbitori, masculii sunt mai buni decat femelele din acest punct de vedere.

Inca un lucru pe care e bine sa-l stii despre nimfe este ca sunt pasari zgomotoase. Fluiera, ciripesc, suiera si chiar tipa atunci cand vor sa fie auzite sau cand doresc atentia ta. Nimfa nu este pasarea pe care s-o pui in colivie si de care sa uiti.

Nimfa are nevoie si iti va cere afectiune si timp, iar daca nu ii oferi aceste lucruri iti va arata ca este nefericita. Oricum, cu educatia potrivita, iti poti invata nimfa sa nu mai fie la fel de galagioasa atat de des.

Problemele de comportament ca ciupitul pot aparea cand nimfa este speriata sau ii este teama. De asemenea, nimfa poate deveni morocanoasa cand nu beneficiaza de somnul necesar, vitamine sau timp petrecut in afara coliviei.

O buna modalitate de a construi o relatie solida intre tine si nimfa ta este sa petreci timp in timp ce o educi. A educa o nimfa sa nu muste poate fi mai usor decat ai crezut.

Conditii de viata

Este mai bine sa cumperi colivia si celelalte obiecte inainte de a aduce nimfa acasa. in felul acesta le poti spala si pregati pentru noul tau papagal nimfa. Colivia nu ar trebui sa fie mai mica de 24x16x24 cm pentru o singura nimfa.

Un lucru pe care e bine sa-l respecti este ca fiecare nimfa are nevoie sa aiba suficient spatiu sa-si intinda aripile fara sa atinga alte obiecte, iar coada sa nu atinga in mod constant barele coliviei. Aceasta ar trebui sa fie dreptunghiulara, cu suficiente bare orizontale.

Una sau doua usi sunt suficiente si cu cat sunt mai mari cu atat mai bine. Acest lucru face curatarea coliviei mai confortabila, atat pentru tine cat si pentru nimfa ta.

Inainte de a-ti achizitiona nimfa, gaseste locul perfect pe colivie. Unei nimfe ii place sa cunoasca locul in care sta, de aceea evita sa muti colivia. Pozitioneaza colivia langa fereastra pentru ca nimfa ta sa vada lumea exterioara si ritmul natural al zilei. Ai grija sa tii fereastra inchisa cand lasi colivia deschisa! O nimfa se supraincalzeste repede, asa ca nu o tine mult in soare.

Reproducere Papagal Nimfa

Nimfele nu au o vreme anume in an in care se inmultesc si datorita faptului ca se pot acomoda foarte usor la orice mediu le este si foarte usor sa se reproduca in captivitate; de aceea au si fost foarte repede apreciate ca si animale de companie.

Special la nimfe este ca masculul si femela clocesc ouale cu schimbul, ceea ce este foarte deosebit la papagali. Nimfele sunt mature si pregatite de reproducere la varsta de 9 luni dar nu este indicat sa le lasati sa cloceasca pana la varsta de 1 an. Unele nimfe prefera sa nu fie nimic in cuib si in acest caz ele curata cuibul.

Nimfele fac intre 5-7 oua pe care le depun la interval de cate 2 zile. Ele vor incepe sa cloceasca dupa al doilea ou iar durata de clocire va fi de 18-21 de zile. Puii vor sta 5 saptamani in cuib iar dupa 3 saptamani dupa ce au parasit cuibul vor manca singuri si vor deveni independenti.

Puii ajung la penajul si culorile finale dupa aproximativ 9 luni.

Cand stiu daca nimfa mea este bolnava? Daca are coada lasata si se misca in sus si in jos odata cu respiratia. Stranutul, tusea, pete maronii in jurul narilor, si nasul care curge sunt semne de boala.

Schimbarea sau pierderea vocii sau a cantecului. Daca nimfei i se schimba comportamentul, prezinta somnolenta (sta mai mult cu ochii inchisi), este mai putin activ, retras. Pierderea apetitului sau cresterea lui. Daca nimfa ta bea mai multa apa decat in mod normal. Daca excrementele devin mai moi sau isi schimba culoarea.

Poze Papagal Nimfa

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii