Advertisements

Papagalul Negru cu coada galbena

Origine

Papagalul Cacadu Negru cu Coada Galbena (Calyptorhynchus funereus), sau papagalul Cacadu Negru-Galben cum a fost botezat pentru o identificare mai usoara face parte din genul Calyptorhynchus, familia Cacatuidae.

Poate fi intalnit in padurile din sudul si centrul Queenslandului pana in sud-estul Australiei. A devenit un papagal relativ comun in Australia cu toate ca specia este in declin si numarul exemplarelor este in scadere datorita micsorarii habitatului, adica taierii copacilor. Din cauza pierderii mediului pasarea s-a adaptat la traiul alaturi de oameni, astfel ea poate fi vazuta in orase ca Sydney sau Melbourne.
Desi este o pasare frumoasa nu este cunoscut in avicultura in afara Australiei. A fost descris pentru prima data in anul 1794 de naturalistul englez George Shaw. In anul 1826 a fost clasificata in alt gen. Numele stiintific deriva din cuvinte grecesti care inseamna „cioc ascuns”.

Urca in altitudine pana la 2000m. Vietuiesc intr-o varietate de habitate, inclusiv paduri, zone subalpine, plantatii de pin, zone urbane, si alte zone in care se gaseste mancare in abundenta.

Advertisements

Hrana Papagal Negru-Galben

Spre dosebire de alti papagali cacadu si alti papagali in general aceasta rasa se hraneste in special cu larve de lemn.

In afara de larve mananca si seminte, insecte, etc.

Hrana variaza in functie de habitat. In afara de larve se hranesc cu seminte de copaci (eucalipt, acacia, banksia, s.a.)

Caracteristici Papagal Negru-Galben

Papagalul cacadu negru-galben are o lungime de 55-65cm si o greutate de 750 – 900 de grame. Are o creasta scurta in varful capului si penele de culoarea neagra. Se distinge de alti papagali cacadu negri prin petele de culoare galbena din zona urechilor si a cozii.

Este o pasare diurna, rareori galagioasa pana sa fie vazuta. Adultii sunt in general mai tacuti, mai ales cand mananca.

Subspecii:

Calyptorhynchus funereus funereus
Calyptorhynchus funereus xanthanotus

Advertisements

Reproducere Papagal Negru-Galben

Papagalul cacadu negru-galben cuibareste in scorburi situate la inaltime. Scorburile au diametrul mare. In general sunt alesi copacii eucalipt. Aceleasi scorburi pot fi folosite mai multi ani la rand. Acestea au 1-2m adancime si 30 pana la 50cm diametru.

Sezonul de reproducere variaza in functie de altitudine, din aprilie in iulie in Queensland, din ianuarie in mai in New South Wales si din octombrie in februarie in Victoria. Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 4-6 ani.

Masculul isi ridica creasta si arata coada cu penele de culoarea galbena pentru a atrage femela. Apoi face cateva plecaciuni. Atat masculul cat si femela pregatesc cuibul pentru clocire. Apoi pregatesc cuibul de ramurele din scorbura si participa la cresterea puilor. Cuibul va avea unul sau doua oua.

Al doilea ou este mai mic cu doi milimetri si este ouat peste 2-7 zile. Femela incubeaza oualele singura, iar masculul aduce hrana de 3-4 ori pe zi. Incubatia dureaza 28-31 de zile. Puii au puf galben si cioc roz. Penele le cresc dupa 3 luni. Raman alaturi de parinti pana la urmatorul sezon de reproducere.

Speranta de viata este pana in 50 de ani. La o gradina zoologica o pereche a trait 37 si 41 de ani.

Poze Papagal Negru-Galben

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii