Papagalul Nanday

Papagalul Nanday

Origine

Vestit pentru inteligenta si sociabilitatea sa, dar si pentru faptul ca este foarte galagios, papagalul Nanday (cu gluga neagra), pe numele lui stiintific Nandayus nenday, este o pasare de companie des intalnita si indragita.

Specia este originara din America de Sud (Bolivia, Brazilia, Paraguay, Argentina, Mato Grosso), dar populatii de papagali Nanday in libertate au fost observate si in America de Nord (Florida, California).

In habitatul lor natural papagalii Nanday traiesc de obicei in mici grupuri de 6-40 de exemplare, preferand savanele, dar si zonele impadurite din apropierea asezarilor umane, unde petrec mult timp in copaci sau pe pamant, scormonind dupa hrana.
Se aduna deseori si in stoluri de circa 300 de exemplare, de multe ori impreuna cu papagalul calugar (Myiopsitta monachus), putand cauza distrugeri serioase zonelor cultivate.

Poate fi intalnit in literatura de specialitate sau in alte tari dupa numele stiintific sau sub una din urmatoarele denumiri: The Nanday Parakeet, Black-hooded Parakeet sau Nanday Conure.

Hrana Papagal Nanday

Semintele, fructele, grauntele, vegetalele si chiar micile insecte si larvele alcatuiesc dieta lor in natura.

Prefera zonele deschise si de savana, iar in unele zone din Africa este considerat daunator datorita apetitului ridicat si a numarului mare de exemplare care se hranesc cu unele recolte.

Caracteristici Papagal Nanday

Papagalul Nanday se distinge prin corpul sau suplu si coada lunga. Penajul este verde, iar penele de zbor si coada sunt tivite cu negru si albastru. Papagalii Nanday au masca faciala si capul de culoare neagra, de unde si numele de papagal cu gluga neagra.

Ciocul este negru si picioarele sunt bej-maronii. Pe coapse prezinta pene de culoare rosu-portocalie, iar ochii sunt caprui inchis.

Ca pasari de companie, papagalii Nanday sunt cautati pentru inteligenta si voiosia lor. Totusi, ei nu sunt pasari recomandate pentru oricine.

Cele mai citite articole

Nanday este zgomotos, tipa si are o voce puternica, rasunatoare. Este un papagal care are nevoie de foarte multa atentie si stimulare mentala pentru a evita dezvoltarea unor probleme comportamentale.

Iubesc sa zboare si aceasta placere nu trebuie sa le fie rapita caci ii va face nefericiti. Papagalul Nanday este foarte inteligent si poate fi invatat sa vorbeasca, dar si sa execute diverse trucuri sau giumbuslucuri. El are un obicei cel putin ciudat, sa adoarma culcat pe spate, cu picioarele in sus.

Papagalii Nanday ating lungimi de 30-31cm, greutati de 140-150g si traiesc aproximativ 25-45 de ani.

Papagalul Nanday este monogam formand legaturi stranse cu partenera sa, fara a prezenta totusi manifestarile afectuoase specifice nimfelor, de exemplu. Ambii parinti se vor ocupa de hranirea si cresterea puilor.

Angajamentul de crestere al unuia sau mai multor papagali Nanday nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate. Cel mai bine este sa luati pereche pentru ca acestia se ataseaza de jumatatea lor.

Reproducere Papagal Nanday

Diferentierea vizuala a sexului unui Nanday este imposibila, singura modalitate de distingere a femelei de mascul fiind metoda ADN sau chirurgicala (endoscopia).

Papagalii Nanday ating maturitatea sexuala la varsta de 3 ani.

Puii au penajul mai pal colorat decat adultii, au ciocul negru in intregime si coada mai scurta. Adultii prezinta pe marginea ciocului o banda maro inchis.

Isi fac cuibul in scorburi de copaci in care depun 3-4 oua. Dupa mai multe saptamani cand puii incep sa iasa din ciub sa exploreze natura acestia devin o mare familie si raman impreuna pana la urmatorul ciclu de imperechere.

Poze Papagal Nanday

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole