Origine
Papagalul Molucan (Cacatua moluccensis) sau Moluccan este o pasare endemica a insulelor Moluccas din Indonezia care face parte din genul Cacatua, familia Cacatuide. Insulele Moluccas sunt cunoscute de catre europeni si chinezi sub numele de Spice Islands (spice = aromat, condimentat, iute), probabil pentru mancarea puternic condimentata din zona Indoneziei.
Majoritatea insulelor sunt muntoase, cu vulcani activi si clima umeda placuta.
In salbaticie prefera padurile pana la altitudinea de 1000m. Este o specie care isi pierde incet din habitat, este sub observatie din anul 1989. Comertul cu aceasta specie de papagal este interzisa in multe locuri si se poate face numai cu autorizatie.
Numarul exemplarelor din salbaticie a scazut datorita capturarii ilegale.
Papagalul Moluccan este printre cei mai cautati papagali datorita inteligentei deosebite, marimii, vocii si necesiatatea de a mesteca, a roade.
Hrana Papagal Molucan
Hrana consta in multe tipuri de seminte, fructe, nuci si nuci de cocos, papaya, durian, langsat si rambutan. Exista dovezi ca se hranesc si cu insecte la nivelul solului.
Se mai hranesc si culturile agricole facand pagube fermierilor.
Exemplarelor din capvtitate este bine sa le dati bine-cunoscutul mix de seminte, nuci, legume si fructe.
In afara de mancare nu uitati sa bagati in colivia lor si ramuri de copaci pe care sa le poata ciuguli. Sa nu fie nici foarte groase, dar nici foarte subtiri. Unele de marimea degetelor cred ca sunt ok.
Caracteristici Papagal Molucan
Avand o lungime de 46 pana la 52 de cm, cu o greutate de 850 de grame, este unul dintre cei mai mari papagali albi cacadu. Femela este mai mre decat masculul.
Cele mai citite articole
Culoare penelor este alb-rozalie cu o tenta de piersica pe corp si galben in zona cozii. Creasta este asemananta la culoare cu flamingo, este usor rozalie. Culoarea puilor este la fel ca cea a adultilor.
Papagalul Cacadu Moluccan este popular datorita aspectului sau extraordinar si a dresajului usor. Acest avataj a dresajului este dovada pentru care multi prefera specia pentru spectacole. Atentia si nevoia de a avea de facut ceva tot timpul este foarte importanta.
Trebuie invatat sa socializeze de mic si sa foloseasca jucariile cand este lasat singur. Fara atentie, jucarii si socializare se poate imbolnavi.
In captivitate se ataseaza foarte mult de un stapan daca sunt singuri. Creeaza legaturi puternice si poate deveni gelos pe alte persoane. Nu este recomandat persoanelor fara experienta consistenta in cresterea papagalilor. Daca va gaditi sa va faceti un astfel de prieten nu uitati vecini. Sunetele pe care le scoate poate ca pe voi nu va deranjeaza dar nu toti iubesc pasarile, mai ales daca stati la bloc. Ca stapan trebuie sa petreceti mult timp cu papagalul.
Reproducere Papagal Molucan
Papagalul cacadu molucan se imperecheaza o singura data pe an, de obicei intre lunile decembrie si martie cand apare vegetatia si este mai multe mancare.
In timpul curtarii masculul isi zburleste penele, isi intinde aripile si isi ridica creasta. La inceput femela il evita sau il ignora, dar acesta nu se da batut si se apropie de ea din ce in ce mai mult.
Imediat ce masculul a reusit sa atraga femela se poate vedea gesturile de iubire intre cei doi. Vor incepe sa se pigule unul pe celalalt. Aceste semne de afectiune intaresc legatura intre cei doi.
Curtarea dureaza mai mult la perechile mai tinere care sunt la inceput si mai putin la cele cu experienta.
Dupa curtare si imperechere femela va depune ouale intr-un cuib din scorbura unui copac. De obicei perechile se aleg pentru toata viata. In captivitate daca ii separati vor fi intra in depresie si vor suferi. Cu greu pot accepta alt partener.
Papagalul Cacadu Moluccan este in general o pasare sanatoasa. Daca nu este ingrijita cum trebuie si nu i se ofera o alimentatie corecta si variata aceasta poate dezvolta unele boli. Dintre acestea cele mai dese sunt: smulsul penelor, agresivitate, alergii, stres.
Poze Papagal Molucan
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume