Origine
Papagalul Marele Alexander (Psittacula eupatria) este o specie de papagali de talie medie originara din zona de sud-est a Asiei.
Numele ii este dat dupa Alexandru cel mare care l-a introdus in Europa.
Poate fi intalnit in India, Sri Lanka, estul Afganistanului, Pakistan, Birmania, Vietnam, Cambodgia Thailanda si Laos. Traiesc in paduri si savane in grupuri.
Poate fi intalnit in literatura de specialitate sau in alte tari sub denumirea: The Alexandrine Parakeet, Alexandrian Parrot, s.a.
Hrana Papagal Marele Alexander
Se hranesc cu diverse amestecuri de seminte potrivit speciei, fructe si legume, hrana incoltita, etc.
Pot fi hraniti cu anumita mancare de casa (de exemplu ou si paine, ou cu seminte, salata de fructe, alune, seminte de floarea soarelui, arahide, nuci, migdale, etc).
De preferat ca nucile sau alunele sa i le dati cu coaja sau putin crapate ca sa obtina singuri miezul.
Atentie, migdalele trebuiesc date in cantitati reduse.
Apa nu trebuie sa lipseasca. Zilnic trebuie sa aiba apa proaspata. Daca ii oferiti un vas destul de mare vor incerca sa se si spele in el.
Caracteristici Papagal Marele Alexander
Papagalul marele alexander are o lungime de 60cm, aripile avand o pata de culoare rosie inchisa. Masculii au un inel negru la gat. Ciocul este rosu si picioarele sunt cenusii.
In captivitate sunt pasari foarte active. Au o voce puternica si sunt foarte curiosi. Sunt plini de energie si foarte robusti. Le place foarte mult apa si sa se scalde.
Sunt foarte indragiti ca pasari de companie si uimesc prin inteligenta lor. Au capacitatea de a invata diverse trucuri si alte sunete si imita vocea umana cu usurinta. Odata obisnuti cu mana omului sunt foarte blanzi, prietenosi si jucausi.
Cele mai citite articole
Se ataseaza de stapan si in general nu sunt fricosi pentru ca sunt inteligenti.
Colivia trebuie sa aibe dimensiunile minime de 60x60x100cm. Mare atentie cand le dati drumul sa zboare pentru ca este o pasare care merge si pe jos, pe podea, pe covor, etc. Foarte multa lume cand intra in camera unde zboara pasarea se uita pe sus dupa ea !
In colivie trebuie sa puneti jucarii si crengute de lemn pe care acestia le pot roade. Aceste pasari adora sa roada diverse bete.
Periodic, in functie de numarul de papagali este bine sa spalati betele pe care stau pasarile si colivia ca sa nu se imbolnaveasca papagalul. Banuiesc ca tie nu ti-ar place sa locuiesti in baie.
Un papagal sanatos este un papagal care ochii limpezi si curati, care isi curata penele si arata curat, care are energie si mananca normal.
Nu este recomandat sa fie tinut alaturi de alte pasari ca poate deveni agresiv fata de acestea. Intre papagalii din aceeasi specie nu sunt probleme decat poate in perioada de reproducere. Dupa domesticire se ataseaza foarte mult de oameni.
Subspecii:
Psittacula eupatria eupatria,
Psittacula eupatria avensis,
Psittacula eupatria magnirostris,
Psittacula eupatria nipalensis,
Psittacula eupatria siamensis.
Reproducere Papagal Marele Alexander
Reproducerea este usoara. Papagalii in general nu au pretentii sau conditii speciale.
O colivie spatioasa, un cuib si si de restul se ocupa ei. Rar se intampla ca o pereche sa nu se placa.
In perioada imperecherii devin mai agresivi. Imperecherea incepe in luna februarie dupa care femela depune intre 2 si 4 oua.
Perioada de incubatie este de aproximativ o luna. Dupa cam opt saptamani puii ies din cuib si este recomandat sa nu ii luati imediat de langa parinti pentru a mai invata de la acestia.
Durata medie de viata este de 20-30 de ani, dar daca sunt bine ingrijiti pot trai si mai mult.
Poze Papagal Marele Alexander
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume