Advertisements

Papagalul Kea

Origine

Papagalul Kea (Nestor notabilis) face parte din genul Nestor, familia Psittacidae. Traieste in Noua Zeelanda in regiunile alpine la altitudini de 1000 – 2000 de metri. Este singurul papagal montan din lume. Puternic si frumos face parte din grupa papagalilor Nestor. Face parte din cele 7 pasari endemice din Noua Zeelanda.

Papagalul Kea este numit si „papagalul de munte” sau „clovnul muntilor” datorita trucurilor care le face sau pur si simplu pentru ca se joaca ore in sir. Datorita numarului in descrestere este o pasare protejata prin lege, din anul 1986, datorita exterminarii masive a fermierilor.
Sunetul predominant in zbor este eeee-aaa, de aici si numele pasarii. Pasarea a fost pentru prima oara descrisa de ornitologul John Gould in anul 1856. Ruda cea mai apropiata a papagalului Kea este cel mai mare papagal din lume, Kakapo.

Hrana Papagal Kea

Papagalul Kea beneficiaza de hrana din belsug pe pasunile alpine. Zborul este foarte bun asa ca este comparat cu vulturul. Hrana ei consta in insecte, viermi, carne de pe scheletele animalelor moarte (carne de caprioara sau de capra), frunze, muguri, radacini, flori, etc.

Advertisements

Se spune ca au fost vazut in cuiburile de cioara mancand ouale lor.

Daca vara toate pasarile mananca pe saturate, iarna hrana este o problema. Datorita inghetului si a lipsei de experienta numai 30% din cei care prin prima iarna supravietuiesc. Este dificil sa gasesti hrana cand afara este frig si aceasta este acoperita de zapada. Cea mai buna solutie este sa caute in grup si cand un individ gaseste o sursa de hrana imparte cu ceilalti pentru supravietuirea speciei.

O sursa de hrana originala care la altitudini mari este binevenita este grasimea oilor direct de la sursa. Localnicii au batai de cap cu papagalii care gauresc pielea animalelor pentru a se hrani cu grasime. Acest obicei vine de la faptul ca au invatat sa consume resturile dupa taierea oilor.

Exista dovezi, in anul 1993 au fost filmati nocturn cum se hraneau cu grasimea oilor. De aici vine reputatia de pasari ucigase.

Diverse glume circula ca papagalii Kea ar ataca iepuri, caini sau chiar cai.

Caracteristici Papagal Kea

Papagalul Kea are penajul verde-masliniu cu reflexii metalice. Penele cele mai frumoase ale papagalului sunt „sub aripi”. Cea mai frumoasa priveliste a papagalului este atunci cand acesta zboara. Penele de pe partea interioara sunt de culoare galben pe fundal rosu viu colorat.

Este ceva de nedescris. Are marimea unei ciori, dar poate creste pana la lungimea de 50cm de la cioc pana la ultima pana. Masculul este mai mare si are ciocul mai curbat si mai lung decat femela. Greutatea lui este de 800g – 1kg. Tinerii au o zona galben-portocalie in jurul ciocului pana la varsta de 18 luni.

Papagalul Kea este foarte activ, vioi si jucaus. Se rostogoleste pe crestele muntilor si sta in zapada. Uneori provoaca avalanse din joaca lui. Desi turistilor le provoaca pagube distrugand tot ce prind (echipamente, corturi, masini, etc.) ei si localnicii il iubesc si il considera simbol national.

Obisnuiesc sa rostogoleasca pietre provocand avalanse mai mari sau mai mici cand sunt in grup distrugand bunuri precum parti ale masinilor. Desfac stergatoare, trag de capacele rotilor sau distrug caucuicuri (roti, chedere, etc.). Intra in casa oamenilor si fura diverse obiecte pe care le pot lua in cioc.

Kea este unic prin forma corpului si prin comportamentul asemanator cu cel al pasarilor de prada. In zbor sunt acrobati excelenti. Cand se cearta masculii se lovesc cu aripile, se imping, se ciupesc, se incaleca, se zgarie si scot sunete specifice puternice. In final se iubesc si traiesc in grupuri de 10-15 indivizi.

Advertisements

Pusi la incercare au fost in stare sa rezolve in mai putin de 3 minute teste pe caer alte pasari le rezolva in zile sau saptamani dupa o perioada buna de antrenament. Studiile asupra acestor pasari continua, iar oamenii de stiinta sunt absolut fascinati de inteligenta acestor pasari.

Desi este un acrobat inascut cea mai mare parte a timpului si-o petrece la sol.

Reproducere Papagal Kea

Papagalul Kea este o specie de papagal poligama. Masculul poate avea pana la patru femei. Perioada de imperechere incepe in luna iulie. In perioada de reproducere perechile se separa de restul grupului.

Isi stabileste cuibul in crapaturile stancilor in zone greu accesibile sau printre radacinile copacilor la altitudini mari. Dupa imperechere femela depune 2-4 oua care sunt incubate timp de o luna. Puii eclozeaza cate unul la doua zile.

Primul zbor se face dupa sase saptamani. Puiul este ajutat de parinti sa descopere natura si lumea inconjuratoare dupa se intoarce in cuib pentru odihna. Dupa perioada de inceput tinerii urmeaza parintii si grupul si invata obiceiurile acestora de a se hrani cu seminte sau a petrece ziua.

Mortalitatea este foarte mare in randul papagalilor Kea. Dupa primul an supravietuiesc numai 40% din indivizi.

Speranta de viata in salbaticie este estimata la 5 ani. Numai 10% din populatia locala este estimata sa depaseasca 20 de ani. Cel mai longeviv papagal Kea a trait in captivitate pana la varsta de 50 de ani in anul 2008.

Poze Papagal Kea

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii