Papagalul Gang Gang

Papagalul Gang Gang

Origine

Papagalul Cacadu Gang Gang (Callocephalon fimbriatum) face parte din genul Callocephalon, familia Cacatuidae. Este intalnit in padurile racoroase si umede din Australia.

Numele Gang gang ii este dat de locuitorii acelor teritorii Ngunnawal sau Wiradjuri. Este o specie aparte datorita aspectului diferit si a culorii aparte. Datorita acestui lucru a fost clasificata intr-un gen separat.
Pierderea habitatului, in special a copacilor batrani fac ca aceasta specie sa fie catalogata drept vulnerabila. Sunt regasiti in padurile montane de coasta din sud-estul Australiei, populand padurile de eucalipt, in special pe cele situate de-a lungul raurilor si hranindu-se cu semintele de eucalipt si ale altor arbori, cu larvele cariilor de arbori, semintele de pyracantha, etc.

Hrana Papagal Gang Gang

Papagalii cacadu gang gang sunt eficienti in utilizarea caloriilor si este foarte putin probabil sa devina obezi. Ei trebuie hraniti cu diete concentrate (granulate sau extrudate) care vor fi suplimentate zilnic cu fructe si legume proaspete.

Hraniti-i cu aproximativ o treime de ceasca de granule si o treime de ceasca de legume si fructe proaspete, zilnic. De asemenea, este indicat sa le oferiti 2-3 nuci de migdale, alune sau macadamia, zilnic.

Suplimentarea dietei cu carne preparata este un element important in cazul reproducatorilor. Suplimentele vitaminice nu sunt necesare in cazul pasarilor hranite cu meniuri complete special concepute pentru papagali. Oferiti-le ramurele proaspete pentru a avea intotdeauna ceva suplimentar de ciugulit.

Caracteristici Papagalul Gang Gang

Penaj gri, fiecare pana este tivita cu gri-alburiu, penele de pe abdomen tivite cu rosu-portocaliu, masculul are capul si creasta de culoare rosu-portocaliu, inel in jurul ochiului de culoare gri, ochi maro inchis, cioc albicios, picioare gri.

La femela, ornamentele marginilor penelor sunt galben pal in partile superioare si portocaliu pana la verde sau galben in partile inferioare. Penele care se gasesc pe fata ventrala a cozii prezinta ornatiile de culoare gri sau alba. Capul si creasta femelelor sunt cenusiu inchis.

Puii au aceleasi culori ca si adultii. Papagalul cacadu gang gang poate atinge o lungime a corpului de circa 33-37 cm si o greutate corporala in jur de 240-330 g. Anvergura aripilor este de 62-76 cm.

In libertate, papagalii cacadu se grupeaza in perechi, in grupe familiale sau in stoluri mici, o caracteristica sociala care le face pasari de companie care solicita multa atentie din partea stapanului lor.

Tot din acest motiv, acest tip de papagal cacadu isi creaza legaturi puternice cu stapanul lui si necesita mult antrenament si ingrijire pentru a nu dezvolta probleme de comportament. Smulgerea penelor ca rezultat al plictiselii este o situatie frecvent intalnita la papagalii cacadu gang gang care sunt privati de atentia de care au atata nevoie.

Desi sunt pasari care solicita foarte multa atentie si in consecinta nu sunt pasari care se adreseaza oricarei persoane, papagalii cacadu gang gang sunt renumiti pentru personalitatile lor incredibil de afectuoase si devotate.

Cele mai citite articole

Aceasta specie de papagali cacadu are nevoie de un stapan dedicat care este dispus sa le ofere atentie atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. De asemenea, aceste pasari solicita un antrenament consistent de la o varsta cat mai frageda astfel incat proprietarii lor potentiali sa se poata bucura de o pasare de companie lipsita de obiceiuri distructive si insuportabile (ciugulirea excesiva, muscaturile sau tipetele stridente).

Sunt curiosi si le place sa ciuguleasca obiectele din mediul lor ambiental. Ciocurile lor au fost destinate ciugulirii arborilor si sunt foarte puternice. Sunt foarte distructivi daca li se permite sa se catare pe mobilier si trebuie sa li se ofere jucarii, bucati de lemn sau ramurele de arbori nontoxici pentru a le mai potoli nevoia de a ciuguli.

In captivitate colivia lo trebui aplsata cel putin 1m de sol pentru ca pasarea sa se simta in siguranta. In libertate acesti papagali stau in copaci la inaltime in cea mai mare parte a timpului. Nu vin la sol decat pentru a bea apa.

Papagalii cacadu gang gang sunt foarte activi si ar trebui sa le puneti la dispozitie cea mai mare colivie pe care spatiul si bugetul vi le permit.

Construirea unei colivii durabile este foarte importanta deoarece papagalii cacadu gang gang sunt mari distrugatori si pot rupe cu usurinta imbinarile unei colivii prost construite. Colivia unul papagal gang gang trebuie sa fie minim de 1.5 x 2 x 3m. Este important ca papagalul sa-si poata intinde aripile.

Reproducere Papagalul Gang Gang

Varsta optima de imperechere este de 4-5 ani, dar papagalii cacadu gang gang sunt dificil de reprodus in captivitate. In libertate, acesti papagali cacadu isi construiesc cuiburile in scorburile arborilor.

Femela este cea care alege locul pentru construirea cuibului, dar ambii parteneri se implica in construirea acestuia. Femela cloceste de regula 2-3 oua.

Perioada de incubatie este de aproximativ 27-30 zile. Puisorii de papagal cacadu gang gang se imbraca cu penaj in jurul varstei de 8-10 saptamani si pot fi intarcati la circa 12-14 saptamani de la eclozionare. Atat masculul, cat si femela au responsabilitatea cresterii si protejarii puilor.

Timp de inca 4-6 saptamani dupa ce se imbraca cu pene, puii sunt hraniti de parinti. Papagalii cacadu gang gang sunt dificil de crescut, motiv pentru care aceasta specie este recomandata numai crescatorilor experimentati. Ideal ar fi ca puii sa fie crescuti de parinti pentru a evita abandonarea. Dietele bogate in proteine si grasimi pot fi necesare.

Papagalii cacadu gang gang, ca si alte specii de papagali cacadu, sunt in general pasari rezistente, dar pot fi susceptibile diferitelor afectiuni, dintre care cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele: sindromul de pica, psitacoza, ricketioza si sarcocistoza (o infectie a pulmonilor).

Speranta de viata este estimata la 50-60 de ani in conditii optime.

Poze Papagalul Gang Gang

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole