Papagalul cu ochi golasi

Papagalul cu ochi golasi

Origine

Papagalul cacadu cu ochi golasi (Cacatua sanguinea) face parte din genul Cacatua, familia Cacatuidae. Este o pasare nativa din Australia si Noua Guinee.

A avut si are mai multe denumiri. In trecut era cunoscut ca „Birdirra” de populatia locala, acestia ii cresteau si prin traditie ii gateau si ii mancau.

Penele erau folosite la ceremonii cu dansuri. Astazi este cunoscut sub denumirile: Papagalul Corella, Micul corella, Corella cu ciocul scurt, Bare-eyed Cockatoo, Blood-stained Cockatoo, Little Corella, Short-billed Corella, Little Cockatoo sau Blue-eyed Cockatoo.
Specia a fost descrisa pentru prima data de ornitologul John Gould in anul 1843. Deseori este confindat cu papagalul Goffin care are dimensiuni mai mici.

Sunt destul de des intalnite si pot fi vazute in stoluri mari in partea de nord si centrala a Australiei, unde locuiesc in tinuturile impadurite riverane din apropierea pasarilor si terenurilor agricole. Deseori invadeaza zonele cultivate si produc pagube recoltelor.

In timpul sezonului de neimperechere se pot aduna in stoluri uriase, de peste 20 000 de exemplare, si colinda pe zone mari in cautare de mancare, deseori fiind ucise ca daunatoare ale recoltelor.

Hrana Papagal Corella cu ochi golasi

In salbaticie, se hranesc in copaci si la sol, in cea mai mare parte cu seminte, grane, fructe, boabe, mugeri, flori, nucisi larve de insecte. Perioada lor cea mai activa este inceputul dimineti si sfrasitul dupa-amiezii.

In general, papagalii cacadu trebuie hraniti cu mancare granulata sau extruata, suplimentata zilnic cu fructe si legume proaspete, pentru varietate. Zilnic trebuie sa primeasca aproximativ 1/3 ceasca de mancare preparata dupa reteta sau 1/3 ceasca de fructe si legume proaspete. Urmariti cat mananca, deoarece supra-alimentarea duce la pretentii si mofturi la mancare si la risipa de mancare prin arunacrea ei. Cacadu cu ochi golasi sunt oarecum predispusi la obezitate.

Cacadu cu ochi golasi adulti si tineri folosesc caloriile in mod eficient si sunt pretentiosi la mancare. Incercati sa va asigurati ca hrana pe care o mananca este nutritiva si evitati hranirea cu cantitati mari de seminte bogate in grasimi, cum ar fi cele de floarea soarelui sau rapita. Nu sunt necesare suplimente de vitamine pentru pasarile care primesc o alimentatie corecta.

Caracteristici Papagal Corella cu ochi golasi

Papagalii cacadu cu ochi golasi sunt pasari albe de marime medie, cu o creasta alba scurta si culcata, cercuri albastre in jurul ochilor si o pata mica roz intre ochi si nari. Partea inferioara a aripelor este galbena.

Pasarile tinere seamana in mare parte cu adultii, dar au ciocurile mai scurte si inelele perioculare de un albastru mai sters. Papagalii cacadu cu ochii golasi au circa 35-45 cm lungime si o anvergura a aripilor in jur de 28-33 cm. Greutatea lor corporala se invarte in jur 380-600 g.

Desi sunt in mare masura subestimati si deseori ignorati din cauza aspectului lor destul de neobisnuit, papagalii cacadu cu ochi galosi sunt pasari inteligente, cu o personalitate exceptionala. Sunt blanzi, jucausi si afectuosi, si pot fi pasari de casa foarte bune.

Cele mai citite articole

Vorbesc bine foarte rar, dar nu sunt atat de galagiosi, pretentiosi sau posesivi cum sunt papagalii cacadu alibi mai rari. Aceste pasari sunt foarte curioase si le place sa ciuguleasca obiecte, dar nu sunt la fel de distrugatoare ca alti cacadu. Trebuie sa li se asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau crengi.

Baie sau dusul sunt vitale pentru mentirea unui penaj bun si a unei stari bune a pielei. Pasarile pot fi stropite si apoi lasate sa se usuce intr-o camera calda, la soare, sau uscate cu grija cu un uscator de par. Mare atentie cand le dati drumul pentru ca zboara mai bine decat papagalii cacadu umbrelati sau molucani.

Cacadu sunt foarte activi si trebuie sa li se asigure cea mai mare colivie pe care o permit spatiul si bugetul. Ideal ar fi ca ei sa poata zbura si in colivie. Multi sunt priceputi la deschiderea usitelor coliviei, asa ca pot fi necesare incuietori sau zavoare cu siguranta. Colivia trebuie sa ofere macar atata spatiu incat pasarea sa-si poate inchide aripile. Daca este posibil ar fi bine ca pasarea sa aiba si o colivie afara, care sa-i permita sa se joace la soare si aer curat.

Subspecii:

Cacatua sanguinea sanguinea
Cacatua sanguinea normantoni
Cacatua sanguinea transfreta
Cacatua sanguinea gymnopis

Reproducere Papagal Corella cu ochi golasi

Cacadu cu ochi golasi se imperecheaza foarte rar in captivitate. Varsta de imperechere incepe de obicei la 4-6 ani, dar poate incepe si la 3 ani. In cazul acestei specii de papagal ca si in cazul altor specii de cacadu, sexarea exacta se poate realiza pe baza examenului ADN sau a examinarii in urma interventiei chirurgicale.

Imperecherea in captivitate poate fi foarte dificila. In America de Nord, cacadu cu ochi golasi se imperecheaza in principal iarna si primavara. Femela cloceste 2 sau 3 oua odata. Marimea potrivita pentru o colivie de imperechere este de 200 X 150 X 150 cm, suspendata la 1,2 metri deasupra podelei sau pamantului.

Deseori sunt folosite cutii cu doua intrari, pentru a impiedica masculul sa blocheze femela in cutie. Pot fi folosite cutii de lemn clasice, iar papagalii cacadu cu ochi golasi prefera de obicei un cuib adanc si ingust. Marimea aproximativa ar fi de 30 X 30 X 60

Perioada de incubatie este de 24 – 26 zile. Puilor incep sa le creasca aripi la aproximativ 10 – 12 saptamani. Cacadu cu ochi golasi sunt relativ usor de hranit cu mana, si cea mai mare parte a retetelor pentru acest gen de hranire pot fi folosite cu succes.

Cacadu masculin devin deseori agresiv fata de pereche lor, asa ca in constructia si aranjarea coliviei trebuie sa aveti in vedere tehnici de reducere a agresiunilor. Taierea aripelor masculului inaintea sezonului de imperechere va ajuta femela sa scape, in caz de agresiune.

Papagalul Cacadu cu ochi golasi este in general o pasare sanatoasa. Bolile intalnite cel mai des la aceasta pasare sunt: Smulgerea penelor, boala penelor si a ciocului(cel mai des in salbaticie), alergii, agresarea perechii, infectii.

Speranta de viata este considerata de pana la 50 de ani.

Poze Papagal Corella cu ochi golasi

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole