1300x300

Papagalul Cenusiu

AratingaCenusiu

Origine

Papagalul cenusiu (Aratinga weddellii) face parte din familia Psittacidae, genul Aratinga. Este un papagal de culoare verde ccu capul de culoare cenusie intalnit in padurile din bazinul Amazonian din America de Sud.

Prefera zonele semideschise ca marginile de padure. Mai vietuieste si in plantatiile de cafea. Acest habitat il avantajeaza pentru ca il face mai putin vulnerabil fata de multe alte specii de papagali amazonieni. Pe cale de conscinta este considerata specia cu cele mai mici ingrijorari referitoare la disparitie sau numarul indivizilor.
In literatura de specialitate sau in alte tari poate fi intalnit sub una din urmatoarele denumiri: The Dusky-headed Parakeet, Weddell’s Conure sau Dusky-headed Conure. Dupa cum puteti vedea el este anuntat ca papagalul cu capul cenusiu (dusky), dar pentru simplitate si ca sa devina mai repede popular am preferat sa-l denumesc simplu papagalul cenusiu.

Hrana Papagal Cenusiu

Papagalul cenusiu se hraneste cu seminte, fructe, flori, cauta larve de la insecte pe sub coaja copacilor. Consuma si un anume tip de pamant bogat in minerale ca supliment.

In captivitate este recomandat mixul de seminte pentru papagali care include semintele de floare soarelui. In afara de acest mix puteti sa-i dati si fructe (mere, pere, portocale, etc.), legume(morcov,
etc.), salate sau pelete.

1000x250

Apa proaspata nu trebuie sa lipseasca. Aceasta trebuie schimbata zilnic.

Caracteristici Papagal Cenusiu

Papagalul cenusiu are coada lunga si culoarea predominanta verde. Capul este de culoare cenusie. Ciocul este negru, iar inelul din jurul ochilor este alb. Picioarele sunt gri. Varful aripilor este albastru.
Mutatii de culoare albastra se mai pot intalni in captivitate ocazional. Ambele sexe sunt aproape identice, este greu de precizat dimorfismul sexual. Acesta poate fi stabilit cu ajutorul DNA-ului.

Cele mai citite articole

Lungimea medie este de 25-28cm. Pasarea cantareste aproximativ 100 de grame. Este vizibil mai mic decat papagalul aratinga soarelui.

In general este un papagal social care isi petrece cea mai mare parte a timpului impreuna cu perechea sau in grupuri mici. Cabd hrana este din abundenta se pot aduna pana la 100 de indivizi. Fata de alte
specii din acest gen sunt mai tacuti, dar la fel de energici, amuzanti sau afectuosi.

Se adapteaza bine in captivitate. Sunt relativ usor de imperecheat daca au cuibarul si conditiile principale indeplinite. Le place sa se catere si sa se joace. Daca sunt lasati singuri mai multa vreme este
bine sa aibe jucarii si bete din lemn pe care le poate roade. Papagalii adora sa roada lemnul.

Reproducere Papagal Cenusiu

In sezonul de imperechere ambii parinti se ocupa de cresterea puilor. Cuibul este de obicei facut in scorburi vechi ale ciocanitorilor sau in arbori ale termitelor. Femela poate avea pana la trei cuiburi pe an.
Sunt papagali considerati linistiti asa ca este bine sa le oferiti o zona intima.

In perioada de imperechere depun 3-4 oua care sunt incubate timp de 24 de zile. Odata iesiti din ou puii vor sta in cuib aproximativ 55 de zile. Tot in jur de 50 de zile vor fi acoperiti in totalitate de pene.

Speranta de viata este de pana la 30 de ani.

Poze Papagal Cenusiu

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Bibliografie:

  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Aratinga_weddellii_-Beale_Park,_Reading,_Berkshire,_England-8a-4c.jpg
  • Articol scris de Xme (11.07.2014)

Cele mai citite articole