Papagalul Sulfur Galerita

Papagalul Sulfur Galerita

Origine

Papagalul Cacadu Sulfur sau Papagalul Cacadu cu Creasta Galbena (Cacatua galerita) este o pasare de marime medie-mare care face parte din genul Cacatua si familia Cacatuidae.

Este o specie populara in avicultura care poate fi un animal de companie superb. Prefera locurile impadurite ale continentului Australian, dar nu urca la altitudini mari, probabil mai mari de 1000-1500m.

Sunt cel mai activi dimineata devreme si seara.

Hrana Papagal Sulfur Galerita

Trebuie hraniti cu diete concentrate (granulate sau extrudate) care vor fi suplimentate zilnic cu fructe si legume proaspete. Hraniti-i cu aproximativ o treime de ceasca de cafea de granule si o treime de ceasca de cafea de legume si fructe proaspete, zilnic.

Daca pasarea isi consuma ratia zilnica puteti sa-i oferiti suplimente. Hranirea in exces conduce la aparitia mofturilor, risipirea si aruncarea inutila a hranei. De asemenea, este indicat sa le oferiti 2-3 nuci de migdale, alune sau macadamia, zilnic.

Papagalii cacadu triton sunt foarte eficienti in utilizarea caloriilor. Papagalii cacadu tineri sunt bine cunoscuti ca fiind consumatori capriciosi si se pare ca nu au nevoie de prea multa mancare pentru a se mentine. Incercati sa va asigurati ca hrana pe care o consuma este nutritiva. Suplimentarea dietei cu carne preparata este un element important in cazul reproducatorilor.

In mediul lor natural, se hranesc cu seminte, nuci, alune si unele fruncte exotice, ca paya, rambutan, durian. Ei se hranesc si cu porumb, fiind des intalniti in lanuri, carora le pot provoca pagube. Cand un papagal se hraneste la nivelul solului, el este insotit de cateva „santinele”, cu rol de depistare a posibilelor pericole.

Sunetele stridente pe care le scot sunt emise atat in timpul zborului, dar si cand se aduna in grupuri pentru a se hrani sau a se odihni. Desi distrug ramurile copacilor, uneori chiar diverse structuri din lemn care decoreaza parcurile, ei sunt foarte indragiti de oameni, pentru perspicacitatea si personalitatea lor.

Caracteristici Papagal Sulfur Galerita

Aceasta specie de cacadu este una dintre cele mai mari specii de papagali cacadu din lume. Sunt papagali cacadu albi de talie mare cu creste recurbate galbene. Penele care alcatuiesc creasta stau intinse de-a lungul crestetului capului si au varfurile rasucite in sus.

Pot avea circa 38-51 cm in lungime si o greutate corporala in jur de 400-700 g la maturitate. Masculii sunt in general mai mari in comparatie cu femelele.

Sunt pasari afectuoase, jucause si foarte inteligente. Sunt companioni excelenti pentru cei care-si doresc o pasare fascinanta si iubitoare, dar mult mai activa in comparatie cu papagalii cacadu molucani si umbrelati. Este capabil sa invete multe trucuri. Aceasta abilitate asociata cu personalitatile lor optimiste, ii fac sa fie niste companioni amuzanti.

Daca sunt privati de atentie, pot deveni foarte zgomotosi si distructivi sau incep sa-si smulga penele sau sa se automutileze. Acesti papagali pot deveni posesivi cu stapanii lor. Acest comportament posesiv poate conduce la un comportament imprevizibil sau agresiv fata de alte persoane, in special daca pasarea atinge maturitatea sexuala.

Subspecii:

Cacadu Triton, (Cacatua triton galerita) – poate fi intalnita in Noua Guinee si insulele adiacente
Cacadu Eleonora, (Cacatua elenora galerita) – vietuieste doar in insulele Aru intre Australia si Noua Guinee
Cacadu Mathews, (Cacatua fitzroyi galerita) – poate fi intalnita in nordul Australiei.

Reproducere Papagal Sulfur Galerita

Sezonul imperecherii este variabil, aparand intre lunile august si ianuarie in zona estica si sud-estuca a Australiei, si intre lunile iulie-octombrie in sud-vest. Imperecherea este corelata cu sezoanele bogate in vegestatie, atunci cand hrana este la discretie.

Pentru atragerea unei partenere, masculul apeleaza la o serie de strategii de curtare. El isi zbarleste penele, isi desface coada, isi intinde aripile, isi expune in intregime creasta si apoi topaie pe crengi, incercand sa primeasca acordul unei femele de a patrunde in zona ei.

Femela cloceste in medie 2-3 oua. Perioada de incubatie este de aproximativ 24-30 zile, iar puii se imbraca complet cu pene in jurul varstei de 12-14 saptamani.

Papagalul cacadu cu mot galben mediu este, in general, o specie de papagali cacadu rezistenta si sanatoasa, dar s-a constatat o susceptibilitate crescuta a acestuia la urmatoarele afectiuni: boli ale ciocului si penajului, picaj, agresiune intre parteneri, automutilare, psitacoza, infectii bacteriene si fungice, apetit capricios, sarcocistoza, prolaps cloacal si intoxicatii consecutive ingestiei metalelor.

Ca si alte specii de papagali cacadu, pot fi pasari foarte longevive, relatandu-se ca anumiti indivizi din gradinile zoologice au trait pana la 50-60 ani.

Poze Papagal Sulfur Galerita

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii