Papagalul Umbrela

Papagalul Umbrela

Origine

Papagalul alb sau umbrela (Cacatua alba). I se mai spune si papagalul umbrelat apartine genului Cacatua si familiei Cacatuidae. Este o pasare de marime medie endemica insulelor din Indonezia.

In salbaticie, papagalii cacadu umbrelati sunt regasiti in nordul provinciei Maluku din Indonezia, populand padurile din regiunile joase, situate de-a lungul fluviilor, mangrovele, mlastinile si alte regiuni impadurite. De asemenea, ei vor fi gasiti in regiunile virgine, fiind cel mai activi dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu.
Prima oara a fost descrisa de zoologul german Philipp Ludwig Statius Muller in anul 1776. Numele stiintific alba vine de la adjectivul albus care in latina inseamna alb.

De-a lungul timpului datorita popularitatii a primit diverse denumiri: Cacaduul alb, Cacadu umbrelar, Papagalul umbrela, Cacadu umbrela, Umbrella Cockatoo sau White cockatoo.

Hrana Papagal umbrela

Papagalii cacadu salbatici se hranesc cu nuci, seminte, bace si insecte.

Papagalii cacadu umbrelati trebuie hraniti cu meniuri complete special concepute pentru papagali. Meniurile bogate in proteina sunt produsele principale in alimentatia papagalilor cacadu. Hrana granulata oferita papagalilor cacadu umbrelati trebui suplimentata zilnic cu fructe si legume proaspete.

In fiecare zi, papagalul cacadu umbrelat trebuie sa primeasca un sfert de ceasca de cafea de granule si un alt sfert de fructe si legume proaspete. Daca pasarea isi consuma toata hrana care-i revin pe intreaga zi, puteti sa-i oferiti suplimente in cantitati mici. Hranirea in exces conduce la aparitia picajului, irosirea si aruncarea alimentelor.

Papagalii cacadu umbrelatii utilizeaza caloriile foarte eficient. Daca este hranit in exces, papagalul cacadu umbrelat poate deveni obez. Papagalii cacadu tineri sunt bine-cunoscuti ca si consumatori mofturosi si se pare ca nu necesita o alimentatie bogata pentru a se mentine intr-o forma maxima, in timp ce adultii iau cu usurinta in greutate.

Asigurati-va ca hrana pe care o consuma sa fie nutritiva. Suplimentele vitaminice nu sunt necesare in cazul pasarilor hranite cu meniuri complete special concepute pentru papagali.

Caracteristici umbrela

Papagalii cacadu umbrelati au creste mari de culoare alba, ale caror pene urmaresc forma capului. Cand pasarea este alertata, penele care alcatuiesc creasta se desfac ca o umbrela.

Singura culoare care este sesizabila in afara albului este galbenul pal prezent pe fata interna a aripilor si a cozii. Ciocul, picioarele si degetele sunt gri negricioase, care adesea par mai deschise la culoare datorita acoperirii lor cu o pudra specifica acestor papagali.

Papagalul cacadu umbrelat adult poate avea o greutate corporala de circa 450-800 g si o lungime a corpului in jur de 40-50 cm.

Pe timp de zi va recomand sa il lasati liber prin casa sa zboare pentru ca nu face murdar si nu sparge obiecte. Este recunoscut pentru dragostea lui fata de stapan, tot timpul sta pe umarul acestiuia si isi fraca capul si corpul de capul stapanului in semn de afectiune, il „imbratiseaza”.

Cele mai citite articole

Dupa ce aveti cusca gata, puteti sa aduceti Cacadu-ul alb. Dimorfismul sexual este foarte evident, masculii sunt mult mai mari si mai gri decat femelele, acestia ating 800 de grame, pe cand femelele numai 400.

Cat sunt pui masculii au irisul negru-maroniu, iar femelele rosiatic-maroniu. Are nevoie de multa atentie si sufera mult daca este lasat singur, asa ca nu il recomand persoanelor care calatoresc mult, cel mai bine se intelege cu copii. E bine sa il cumparati de la un crescator avizat cu experienta si sa stiti exact varsta papagalului.

Papagalii cacadu umbrelati au nevoie de multa atentie. Daca sunt lipsiti de atentie din partea proprietarului lor, ei pot deveni galagiosi si distrucatori sau incep sa-si smulga penajul sau sa se automutileze. Unele exemplare pot deveni posesive cu stapanii lor, percepandu-i la un moment dat ca pe partenerii lor, aspect care poate conduce la un comportament imprevizibil fata de alte persoane, in special, cand pasarile ating maturitatea sexuala.

Ceea ce le lipseste este abilitatea de a vorbi. Din moment ce papagalii cacadu umbrelati ciripesc foarte rar, ei nu sunt recunoscuti pentru abilitatea de a imita. Totusi, papagalii cacadu umbrelati pot fi foarte galagiosi; sunetele stridente sunt adesea invatate cand pasarile tinere aud cel mai probabil dimineata sau dupa-amiaza, tipetele altor papagali umbrelati.

Papagalii cacadu umbrelati sunt jucausi, plini de viata si extrem de curiosi, placandu-le sa ciuguleasca din accesoriile coliviei. Din acest motiv trebuie sa li se asigure intoteauna jucarioare, bucati de lemn sau ramuri de copac pe care acestia sa le poate ciuguli.

De asemenea, papagalilor cacadu umbrelati le place sa danseze cu crestele ridicate si acompaniati de sunete stridente. Nu va speriati, acesta este un comportament normal. Papagalii cacadu umbrelati tineri trebuie sa socializeze cu cate mai multe persoane si sa fie expusi unei multitudini de situatii cum ar fi colivii noi, jucarioare si vizite la medicul veterinar.

Proprietarii descriu femelele de papagal cacadu umbrelat ca pline de dragalasenie si veselie. Ele sunt curajoase si sociabile. Dornice de a fi dezmierdate, ele va vor acapara pentru perioade lungi de timp. Sunt pasari care stiu ce vor si care-si pot canaliza atentia suficient timp pentru a-si indeplini misiunea dorita. Multi sunt de parere ca ele sunt cel mai usor de controlat dintre toate speciile de papagali cacadu si ca ar fi cele mai bune pasari de companie.

Proprietarii descriu masculii ca fiind fermecatori, minunati si chiar carismatici. Se spune ca sunt plini de viata si extrem de energici si ca sunt la fel de dragalasi ca si femelele. Masculii sunt descrisi ca pasari ganditoare care vor studia o problema si se vor stradui sa gaseasca o solutie. Masculul poate fi foarte agresiv in timpul pubertatii, intre varsta 4-6 ani.

Reproducere Papagal umbrela

Varsta de debut a vietii reproducatoare este de la circa 3 ani, dar papagalii cacadu umbrelati crescuti in captivitate pot sa nu-si inceapa activitatea de reproduce decat in jurul varstei de 6-8 ani.

Papagalii cacadu umbrelati se reproduc usor in captivitate. In America de Nord, papagalii cacadu umbrelati se imperecheaza, in principal, iarna si primavara, desi unele perechi se pot imperechea pe tot parcursul anului. Femela cloceste, de obicei, pana la 2-3 oua.

Masculii de papagal cacadu, frecvent, devin agresivi cu perechea lor. Astfel ca se pot produce atacuri fatale, masculul muscand grav fata, aripile si picioarele femelei. Scurtarea aripilor masculilor inainte de sezonul de imperechere va ajuta femela sa scape in cazul in care masculul devine agresiv. Comportamentul agresiv poate apare si intre perechile compatibile, formate pentru imperechere.

Perioada de incubatie este de circa 24-26 zile. Puii se imbraca in penaj, in general, in jurul varstei de 12-14 saptamani. Papagalii cacadu umbrelati sunt relativ usor de crescut. Majoritatea dietelor pentru pasarile in crestere pot fi utilizate cu succes, dar daca papagalii cacadu umbrelati sunt hraniti cu meniuri cu continut crescut in grasimi, o grija suplimentara trebuie avuta sa nu hraniti puii in exces.

Cand se imperecheaza papagalii cacadu umbrelati, zgomotul si vecinii alaturati trebuie luati in calcul. Daca sunt tinuti afara, papagalii cacadu, adesea, ciripesc noaptea, in special, in noptile cu luna plina.

Poze Papagal umbrela

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole