Papagalul Biak Eclectus

Papagalul Biak Eclectus

Origine

In mediul natural Biak Eclectus traieste in paduri unde isi construieste cuibul in copaci inalti, cuibul avand forma de baldachin.

Numele acestui papagal vine pe de-o parte de la zona din care provine, Insula Biak si, pe de alta parte, de la specia de papagali din gare face parte, si anume Eclectus.

Hrana Biak Eclectus

Biak Eclectus se hraneste cu multe fructe si vegetale proaspete si de asemenea cu o mare varietate de seminte. In colivie trebuie sa aiba la dispozitie bucati de lemn moale pentru a le ciugului, este o modalitate de a-si toci ciocul.

Avand tractul intestinal mai lung decat ceilalti papagali au nevoie de cat mai multe fructe proaspete.

Dieta acestui papagal în captivitate trebuie să fie formată din: fructe, nuci, seminţe (smochine, banane, pepene, piersici, struguri, pere, mere, morcov ras, porumb pe cocean, spanac, frunze de păpădie etc.).

Deşi el adoră să consume diverse tipuri de hrană, nu trebuie să îi daţi ciocolată, prăjituri, paste sau mâncare tip fast-food sau alimente cu aditivi, pentru că îi puteţi provoca alergii.

Eclectus este predispus la ingrasare, ceea ce constituie inca un argument pentru care trebuie incurajat sa manance mai multe vegetale (legume, plante verzi) si mai putine seminte uleioase. Este recomandat ca din cand in cand sa i se puna la dispozitie un baton de calciu, ca supliment alimentar, foarte necesar pentru el.

Multi indivizi din aceasta specie se bucura atunci cand, ocazional, li se face un dus sau o baie. Dusul nu presupune o complicatie pentru stapan – se tine papagalul intr-o mana, furtunul in cealalta si se stropeste (cu jet bland) pasarea, folosind apa calduta. Pentru o baie in toata regula se recomanda un vas ceramic destul de mare (25-30 cm), plasat in interiorul custii, sau un alt recipient montat in afara custii, lasand papagalul sa se scalde in voie.

Caracteristici Biak Eclectus

Biak Eclectus este un papagal mic ca dimensiune si este considerat ca unul dintre cei mai deosebiti papagali Eclectus datorita coloritului sau intens, mai ales in nuante de rosu.

In captivitate nu se simt bine cand sunt tinuti separat de perechea lor, astfel ca este mai bine sa cum parati o pereche de papagali decat unul singur.

Cele mai citite articole

Au nevoie de lumina naturala si le place foarte mult apa. La maturitate masoara intre 32 si 35 de centimetri. Anvergura aripilor ajunge la maturitate pana la 25 de cm.

Sunt papagali destul de greu de ingrijit dar nu imposibil, principalele probleme pe care le ridica sunt: smulsul penelor ( isi smulg singuri penele) si dieta.

Pentru a nu-si smulge singuri penele asigurati-va ca are la dispozitie destule jucarii si bucati de lemn pe care sa la ciuguleasca si aveti grija ca locul in care stau inchisi sa fie suficient de mare pentru a se putea misca in voie. Obiceiul de a-si smulge penele mai poate aparea si ca urmare a stresului, a schimbarii dietei sau a schimbarii climei.

Papagalul Eclectus este considerat un bun vorbitor, rivalizand cu African Grey si cu cel Amazonian. El poate nu doar sa repete sunetele auzite, ci chiar invata sa cante o melodie cu vorbe cu tot. Este prezent in casele iubitorilor de pasari atat pentru compania placuta, cat si pentru aspectul lui decorativ.

Subspecii:

Eclectus roratus roratus – the Grand Eclectus
Eclectus roratus vosmaeri – the Vosmaer’s Eclectus or Vos Eclectus
Eclectus roratus cornelia – the Sumba Island Eclectus Parrot
Eclectus roratus riedeli – the Tanimbar Islands Eclectus Parrot
Eclectus roratus polychloros – the New Guinea Red-sided Eclectus Parrot
Eclectus roratus macgillivrayi – the Australian Eclectus Parrot
Eclectus roratus solomonensis – the Solomon Island Eclectus Parrot

Reproducere Biak Eclectus

Biak Eclectus se inmultesc o data pe an, in jurul varstei de 2-3 ani ajung la maturitatea sexuala. In apropiere de momentul imperecherii femela poate deveni foarte agresiva chiar si cu stapanul sau cu perechea sa.

Inainte de a depune ouale, femela isi va petrece aproape tot timpul aranjand cuibul pentru a fi cat mai confortabil pentru ea si viitorii pui.

In medie femela depune 2 oua, deoarece va sta aproape tot timpul sa cloceasca ouale si nu se va departa de cuib existand astfel riscul de a le sparge accidental, este indicat ca forma cuibului sa fie in forma de L, pentru ca pasarea sa aiba loc sa se miste si ouale sa fie in siguranta in tot acest timp.

Femela isi va cloci ouale timp de 4 saptamani, puii nou nascuti vor sta in apropierea cuibului aproximativ 75 de zile dupa care se pot hrani si ingriji singuri.

Durata de viata a acestor papagali este de 60-70 de ani in conditii normale.

Poze Biak Eclectus

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole