Origine
Vestit pentru tinuta deosebit de eleganta si blandetea sa, dar si pentru faptul ca este mai tacut decat multe alte specii, papagalul Barraband este o pasare de companie foarte interesanta.
I se mai spune Papagalul Superb, iar denumirea stiintifica a acestuia este Polytelis swainsonii. In literatura de specialitate este intalnit si sub urmatoarele denumiri: Barraband’s Parrot, Barraband’s Parakeet sau Green Leek Parrot.
Papagalul Barraband este o specie originara din sud-estul Australiei care in prezent este amenintata cu disparitia. In prezent este intr-o continua crestere de popularitate.
Pasionatii de pasari exotice se inghesuie sa se delecteze cu cresterea si inmultirea unei astfel de pasari deosebite. Si ca animal de companie, papagalul Barraband a reusit sa cucereasca multe inimi. In prezent, si in Romania, exista cativa crescatori ai acestei specii.
Prefera padurile de eucalipt de pe malurile apelor, dar pot fi intalniti si in apropierea plantatiilor sau chiar in zonele rurale si in apropierea fermelor.
Hrana Papagal Barraband
Isi petrec mult timp pe sol, dar si in copaci, cautandu-si hrana si sunt zburatori rapizi si gratiosi. Florile de eucalipt sau acacia, fructele, mugurii, nectarul, grauntele, ierburile si diferitele plante, dar si insectele si larvele acestora alcatuiesc dieta lor in natura.
Ocazional se pot aduna in stoluri si in lanurile si livezile fermierilor, provocand pagube.
In captivitate acesti papagali nu sunt pretentiosi si pot fi hraniti cu un amestec de seminte si frcute uscate din comert, special destinate papagalilor australieni.
Zilnic puteti oferi fructe (mere, portocale) si legume (verdeturi) proaspete. Porumbul pe stiulete pare sa fie tare apreciat de acesti papagali, mai ales cand au pui.
In fapt, in perioada in care isi cresc puii, cresteti cantitatea zilnica de hrana si incercati sa oferiti mancare semiumeda, usor de ingerat. Acum le puteti da si galbenus de ou fiert tare.
In comert veti gasi numeroase sortimente de hrana umeda si semiumeda pentru papagali mijloci.
In tara natala, Australia, papagalii Barraband sunt rasfatati cu crengi de eucalipt inflorit.
Caracteristici Papagal Barraband
Papagalul Barraband se distinge prin penajul sau majoritar verde, coada lunga, ciocul portocaliu-roz vibrant, picioarele gri si irisul portocaliu sau galben.
Papagalii Barraband ating lungimi de 40-42cm, greutati de 125-150g si pot trai chiar si peste 20 de ani.
In habitatul lor natural papagalii Barraband traiesc de obicei in formatii familiale sau grupuri mici, dar se pot aduna si in stoluri in perioada de imperechere sau daca au la dispozitie o sursa bogata de hrana.
Se pot asocia in natura uneori si cu papagali nimfa sau Rosella.
Barraband este un papagal docil, sociabil, care este usor de intretinut si chiar de inmultit. Coloritul atragator este insotit de un caracter frumos, fiind o pasare ideala pentru companie.
Papagalul superb este putin agresiv si se intelege bine cu alti papagali de dimensiunea lor, la fel de pasnici. Astfel ca intr-un aviarum spatios puteti gazdui mai multe specii. Pe jos asterneti un substrat absorbant, usor de curatat.
Acesti papagali petrec mult timp hranindu-se pe sol, de aceea daca podeaua nu este curata sunt predispusi la a contracta viermi intestinali. Curatati periodic podeaua pentru a elimina aceasta amenintare.
In casa papagalilor Barraband puteti aseza tot felul de decoratiuni. Betele si crengile din lemn non-toxic nu trebuie sa lipseasca. Papagalii adora sa se catere si sa isi ascuta ciocul pe lemn. Alte accesorii precum frangii, jucarii sau leagane pot fi amplasate in voliera.
Reproducere Papagal Barraband
Sunt pasari relativ usor de inmultit. In mediul natural traiesc in colonii, iar unii crescatori sugereaza ca in acest fel ei sunt mai usor de reprodus. Avantajul cresterii si inmultiri in colonie este acela ca, pasarile isi pot alege singure partenerul.
Cu toate acestea cele mai bune rezultate s-au obtinut prin cresterea unei singure perechi in acelasi spatiu.
Asezati in voliera mai multe cuiburi si lasati partenerii sa il aleaga pe cel pe care il vor. Cuibul ideal pentru Barraband este scorbura unui copac. Amplasati inauntru atat cuiburi deschise cat si cele inchise, specifice perusilor. In cuib asezati niste talaj, in care femela sa depuna ouale.
4-5 oua sunt depuse in fecare serie. De regula, o singura serie de oua este produsa pe sezon. Puii vor ecloza dupa 22 de zile. Puii sunt hraniti preponderent de tata.
Impanarea puilor va avea loc la aproximativ 40 de zile de la eclozare. La acest moment puii vor iesi in gura cuibului si isi vor lua avant sa zboare. La inceput sunt foarte neindemanatici. Unii puii isi iau un avant atat de mare incat se lovesc de peretii volierei.
La masculi penajul definitiv apare la 16- 18 luni, atunci cand vor putea fi sexati cu usurinta. Femelele ating maturitatea sexuala la 1 an, iar masculii la 2 ani. Se recomanda ca ei sa fie reprodusi la varsta de 2 ani femelele, respectiv 3 ani masculii; pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Papagalul Barraband este monogam si formeaza legaturi stranse cu partenera sa, femela clocind ouale, masculul hranind-o pe perioada clocirii si ajutand-o sa hraneasca puii.
Poze Papagal Barraband
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Comentarii