Origine
Papagalii Ara cu gatul albastru (Ara glaucogularis) traiesc in mediul lor natural in regiunea Pantanal, Bolivia, mai exact in provincia Beni (nordul Boliviei).
Acestia populeaza padurile din apropierea raurilor si crangurile de palmiei, care formeaza insule de habitat pe pasuni.
Comertul cu aceste pasari aproape ca este interzis, poate fi facut cu permise speciale din cauza numarului redus de exemplare.
Vestea buna este ca se reproduc foarte bine in captivitate. In SUA pretul unui astfel de pui de papagal incepe de la 3500$
Hrana Papagal Ara cu gatul albastru
Se hranesc cu fructele disponibile in zona, in special cu fructele de palmier, nuci si muguri.
Toti papagalii Ara au nevoie de multa energie. O mare parte a alimentatiei lor naturale, in special nucile de palmier, este bogata in uleiuri si calorii.
Papagalii Ara trebuie hraniti cu o dieta special conceputa (granulata sau extrudata) suplimentata cu fructe si legume proaspete pentru a adauga varietate si pentru a le stimula psihicul. Din aceste tipuri de diete, papagalii Ara cu gatul albastru ar trebui sa primeasca circa o treime de ceasca, suplimentata cu inca o treime de ceasca de fructe si legume proaspete.
Legumele si fructele vor fi spalate bine inainte de administrare pentru inlaturarea murdariei si a pesticidelor. Asigurati-le o varietate larga de alimente proaspete cum ar fi legumele verzi si galbene, fructe, pepeni si nuci (2-3 nuci, ca delicatese).
Printre favoritele lor sunt broccoli (nu mai mult de 2 ori pe saptamana), morcovii, frunzele de salata, fasolea verde, castravetii, rosiile, portocalele (fructele bogate in acid – acid citric – trebuie administrate in cantitati limitate), merele, capsunile, bananele, strugurii, pepenii, kiwi, mango, papaya si perele.
Nucile pot fi reprezentate de nuci ale nucului negru, pecan, macadamia, migdale si alune. Arahidele sunt adesea contaminate cu mucegaiuri si vor trebui initial deschise pentru a fi verificate in acest sens.
Cantitati mici de seminte pot fi la fel de bine oferite ca si „atentii”, in special ca recompense pentru un bun comportament. Desi acestea sunt foarte apreciate de papagalii Ara, ele nu reprezinta cea mai nutritiva mancarica. Se gasesc amestecuri de seminte speciale pentru Ara, care contin de obicei seminte de floarea-soarelui, un mix de alte seminte, nuci si chiar unele fructe uscate.
Multe dintre aceste amestecuri special concepute pentru papagalii Ara sunt etichetate drept vitaminizate, dar in general vitaminele sunt aplicate pe cojile semintelor, astfel ca se pierd atunci cand pasarea decojeste samanta, ca sa o consume.
Suplimentele vitaminice nu sunt necesare in cazul pasarilor care sunt hranite cu o astfel de dieta completa special conceputa pentru papagalii Ara. Papagalii Ara care sunt hraniti numai cu seminte trebuie sa primeasca zilnic un supliment vitamino-mineral.
In pet-shopuri le gasiti sub forma de solutii care se administreaza cu usurinta in apa de baut. Cu toate acestea, aceasta forma de administrare nu este cea mai indicata. Multe vitamine se descompun rapid in apa.
Vitaminele complexului B nu au un gust placut (amar), astfel ca majoritatea producatorilor adauga zahar ca sa le atenueze gustul. Combinatia dintre zahar si vitamine in apa si obiceiul pasarii de a baga in ea mancare si excremente duc la un amestec foarte nepotrivit si reprezinta un mediu prielnic de dezvoltare a bacteriilor.
Ideal este ca vitaminele sa fie introduse in mancarurile moi. Spre exemplu, o alegere buna sunt cartofii dulci, iaurtul (in cantitati reduse) si terciul de ovaz, dar la fel de bine, ele pot fi stropite de legumele si fructele suculente, moi.
Nu vor fi oferite niciodata papagalilor Ara cafea, ciocolata, alimente cu continut excesiv de zahar, bauturi alcoolice sau avocado. De asemenea, papagalii nu au nevoie de uruiala.
Caracteristici Papagal Ara cu gatul albastru
Papagalii Ara cu gatul albastru, uneori denumiti si Ara Caninde, sunt deseori confundati cu binecunoscutii Ara albastri-aurii. Intr-adevar ei sunt asemanatori ca si coloratie cu acesta, dar sunt mai mici (circa 85 cm) si au gatul albastru.
Cele mai citite articole
Papagalii Ara cu gatul albastru sunt pasari frumoase, avand coloritul de un albastru marin stralucitor pe regiunile dorsale (superioare – o idee mai intens decat la un Ara albastru-auriu) si aurii pe regiunile ventrale.
Portiunea de piele dezgolita de pe fata este alba si prezinta randuri de pene albastre, formand linii. Aceasta piele faciala se inroseste cand pasarea se emotioneaza, iar coada ei este lunga si conica, albastra la suprafata si aurie dedesubt.
Pasarile tinere care inca nu au atins maturitatea du ochii inchisi la culoare, culoare care se schimba periodic de la negru la gri, alb sau galben. Aceasta caracteristica poate fi utilizata pentru a estima varsta papagalului Ara.
Papagalul Ara cu gatul albastru adult poate atinge o lungime a corpului in jur de 85 cm si o greutate corporala de circa 750 de grame.
Papagalii Ara sunt foarte inteligenti si sunt relativ usor de dresat. Sunt preferati pentru spectacole si dresura pentru scamatorii. Sunt pasari foarte curioase, neastamparate, jucause si le place sa rontaie.
Trebuie sa le puneti intotdeauna la dispozitie jucarii, bucati de lemn si ramuri de arbori nontoxici. Desi lor nu le face la fel de multa placere sa fie mangaiati cum este cazul papagalilor Ara albastri-aurii, papagalii Ara cu gatul albastru sunt pasari incantatoare si pot trai lalolalta cu alte specii de pasari, intr-un aviariu, datorita personalitatii lor sociabile.
Tinerii papagali Ara sunt foarte adaptabili, dar trebui socializati cu cat mai multe persoane si expusi unei varietati de situatii cum ar fi colivii noi, jucarioare, vizite la medicul veterinar, imprietenirea cu apropiatii familiei, scurtarea aripilor si a unghiutelor, etc.
Pentru a evita dezvoltarea fricii de necunoscut. Papagalii Ara cu gatul albastru sunt pasari de companie excelente, chiar daca unii dintre ei au tendinta de a fi reci si distanti. Papagalii Ara pot fi foarte galagiosi, dar la fel de bine si distrugatori. Desi unii vorbesc, majoritatea papagalilor Ara au o abilitate limitata de a imita.
Papagalii Ara sunt foarte activi si ar trebui sa le puneti la dispozitie cea mai mare colivie pe care spatiul si bugetul vi le permit. Colivia trebuie sa fie suficient de spatioasa incat sa-i permita pasarii sa-si deschida aripile fara sa atinga marginile acesteia (anvergura aripilor este de aproximativ 1 metru) si sa se poata misca cu usurinta intre doua stinghii. Un exemplu de marime corespunzatoare pentru o colivie suspendata pentru papagalii Ara mari este de 2 x 2 x 2,5 m, desi cu cat colivia este mai mare cu atat este mai bine. Coliviile vor trebui suspendate la circa 0,9-1,2 m de sol.
Intrucat papagalii Ara sunt puternici „ciugulitori”, construirea unei colivii durabile este foarte importanta. Coliviile construite din sarma tare, care sa reziste la ciugulit sunt o idee buna. Pentru cele mai multe specii de Ara este utilizata sarma sudata de 2,5 x 2,5 cm. Multi dintre ei invata sa-si deschida incuietorile coliviilor, astfel ca este foarte probabil sa trebuiasca sa folositi lacate sau zavoare cu siguranta pentru a va asigura ca papagalul vostru nu poate evada.
Ideal ar fi ca papagalilor Ara de companie sa li se puna de asemenea la dispozitie o colivie mare plasata afara, pentru bai si miscare.
Reproducere Papagal Ara cu gatul albastru
Papagalii Ara cu gatul albastru se imperecheaza bine in captivitate. Sunt pasari care ating maturitatea in jurul varstei de 3-6 ani. Viata reproducatoare dureaza pana la 30-35 ani. Sezonul de imperechere este in general in primavara si la inceputul verii, dar unele perechi se pot imperechea pe tot parcursul anului.
Femela depune de regula 2-4 oua si numai in anumite situatii mai multe. Perioada de incubatie dureaza circa 23-27 zile.
In timpul sezonului de imperechere, pentru stimularea reproducerii, in dieta papagalilor Ara cu gatul albastru vor trebui adaugate suplimente de seminte cu un continut ridicat in grasimi, de tipul celor de floarea-soarelui. Proprietarii care nu au experienta in hranirea puilor din mana, vor trebui sa le permita parintilor sa-si hraneasca puii in primele cateva saptamani.
Cutiile-cuibar din lemn, orizontale, mari (de circa 60 x 60 x 90 cm sau de 60 x 60 x 120 cm) sunt bine acceptate de catre papagalii Ara de talie mare, in timp ce altii se vor acomoda mult mai bine in cutiile-cuibar de lemn verticale (de circa 40 x 40 x 90 cm). De asemenea, papagalilor Ara trebuie sa li se ofere suficient material de ciugulit. Talasul de pin reprezinta un excelent asternut pentru cutiile-cuibar.
Cand papagalii Ara se imperecheaza, zgomotul si distanta fata de vecini trebuie luate in considerare.
Agresiunea intre parteneri este neobisnuita la papagalii Ara. Legaturile care se creaza intre parteneri sunt puternice, dar nu dureaza obligatorii intreaga lor viata.
Papagalii Ara nu sunt atat de longevivi ca papagalii cacadu. Durata lor exacta de viata nu este cunoscuta, dar ei pot trai pana la 50 de ani. In general, un ppagal Ara de 40 de ani da semne evidente de imbatranire, in timp ce unul de 50 de ani este foarte batran.
Papagalii Ara cu gatul albastru sunt pasari relativ rezistente si sanatoase.
Poze Papagal Ara cu gatul albastru
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume