![Papagalul Amorez](https://www.toateanimalele.ro/wp-content/uploads/2016/05/Amorez.jpg)
Origine
Papagalul Amorez (Agapornis cana) este raspandit in toata insula Madagascar mai putin zona centrala.
A fost introdus cu succes in mai multe insule mici din oceanul Indian: Mauritius si Rodriguez, pe insula Mahe, insulele Comore si insula Zanzibar. Prefera padurile mai deschise decat cele dese.
Se mai numeste si papagalul agapornis (in engleza lovebirds). Au primit aceasta denumire pentru ca sunt pasari foarte atasate de partenerul lor.
Hrana Papagalul Amorez
Avand in vedere ca este o pasare de dimensiuni mici, hrana potrivita sunt semintele mici, meiul japonez si cel alb, capetele firelor subtiri de iarba, si alte astfel de seminte.
Le plac semintele de floarea soarelui, mar, si alte fructe.
Apa trebuie sa fie proaspata si la discretie.
Caracteristici Papagalul Amorez
Papagalul amorez are capul si partea superioara a pieptului gri, aripile sunt de un verde inchis si partile ventrale sunt mai deschise. Prezinta o dunga de culoare inchisa pe coada scurta.
Femelele sunt in totalitate verzi. Ciocul si ghearele sunt cenisii. Puii seamana cu adultii, dar au ciocul galbui, iar capul masculilor are un penaj de contur verde. Papagalul amorez are lungimea de 15cm.
Subspecii:
Rosy-faced Lovebird, Agapornis roseicollis
Yellow-collared Lovebird, Agapornis personatus
Fischer’s Lovebird, Agapornis fischeri
Lilian’s Lovebird, Agapornis lilianae
Black-cheeked Lovebird, Agapornis nigrigenis
Grey-headed Lovebird, Agapornis canus
Black-winged Lovebird, Agapornis taranta
Red-headed Lovebird, Agapornis pullarius
Black-collared Lovebird, Agapornis swindernianus
Este o pasare foarte activa, jucausa si curioasa. In general nu sunt foarte pretentioase. Se ataseaza foarte mult de stapan daca sunt singure, sau de partener. Este recomandata cresterea a cel putin doi papagali amorezi, in pereche.
Cei care vor sa creasca papagali amorezi este bine sa stie ca au nevoie de mult spatiu, in ciuda staturii lor mici, asa ca trebuie sa fie generosi cand cumpara colivia. In colivie trebuiesc puse neaparat crengute ramuri naturale si jucarii pentru ca pasarile sa aibe activitate. In afara de jucarii mai aveti nevoie de hrana, adapator, balansoar, cuib, s.a.
Daca un papagal este lasat singur ziua mai multe ore si se plictiseste el poate fi stresat. Este foarte important ca acesta sa zboare zilnic pentru a face miscare. In cazul in care aveti un papagal si vreti sa socializati cu el este bine sa-l hraniti din mana. La inceput este posibil sa ii fie frica pentru ca este intr-un mediu nou, dar cu timpul si cu rabdare se obisnuieste.
Papagalilor amorezi, la fel ca si altor papagali, le place apa. Le place sa faca baie si sa se balaceasca. Este recomandat ca periodic sa-i puneti la dispozitie, in colivie sau intr-un loc accesibil daca este lasat liber un vas cu apa in care se poate spala. Apa nu trebuie sa fie rece, poate fi putin calduta.
Mare atentie daca tineti papagali amorezi cu alti papagali sau alte pasari. Ei isi iubesc mult stapanul sau partenerul, dar cu alte pasari pot fi agresivi. Nu este recomandata cresterea la comun cu alte pasari.
Reproducere Papagalul Amorez
Avand in vedere obiceiurile lor relativ slabe de a construi un cuib, acesta nu va fi unul prea calduros. In general folosesc paie si bete la constructie, dar mai mult superficial.
Dupa imperechere femela depune 4 pana la 6 oua si le cloceste timp de 22 de zile. Dupa iesirea din ou penele puilor vor acoperi corpul in 6 saptamani.
In general papagalul amorez este activ si vioi. Daca vedeti un papagal care nu socializeaza, este izolat, nu are penele curate si aranjate, care doarme mult sau cu ochii inchisi este primul semn ca acea pasare este bolnava.
Speranta de viata este de 15 – 20 de ani.
Poze Papagalul Amorez
Stiati ca…
- In ciuda marimii sale are nevoie de spatiu, deci de o colivie mare.
- Nu este recomandat cresterea la comun cu alte pasari
- Se ataseaza foarte mult de stapan sau de partenerul de viata.
- Este o pasare activa, jucausa si curioasa.
Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume
Am si eu o pereche de papagali agaponis. Femela nu zboara. Este normal?